Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

A tolték titok: Tudatos álmodás

2017-02-14

Ha találomra megkérdeznénk 100 embert arról, általában emlékeznek-e az álmaikra, jó eséllyel azok lennének többségben, akik csak néha tudják felidézni, mit álmodtak, mintegy 10% emlékezne rendszeresen, kb. 20% soha, és töredékük felelné azt, hogy minden reggel pontosan tudja, mit álmodott. Pedig egy ősi azték mondás szerint „Az az ember, aki nem emlékszik az álmaira, élő halott, mivel ébren sem tudja irányítani az életét.”

Első hallásra bántónak tűnhet ez a kijelentés. De ha valaki megismeri és kifejleszti magában az ún. éber álmodás módszerét, megbizonyosodhat róla, milyen hatalmas igazság rejlik mögötte. 
A tolték titok
című könyv szerzője, Sergio Magaña Ocelocoyotl, Mezoamerika 5000 éves tolték és Toltecayotl leszármazási ágának közismert gyakorlója és tanítója. A hagyomány az ősi csicsimekekkel kezdődött, akik a teotihuacanoknak, majd a toltékoknak adták tovább tudásukat, ők pedig a majákat és az aztékokat is tanították. Sergio jártas az ún. nagualizmus Tol leszármazási ágának szájról szájra terjesztett álmodó tudásában is, amelyet 1460 éven keresztül adott tovább megszakítás nélkül mester tanítványának.

Kik vagyunk valójában?
A szerző saját tapasztalata alapján megerősíti, hogy a jól ismert mondással ellentétben nem azok vagyunk, amit megeszünk, és nem is azok, amit gondolunk, hanem amit álmodunk. Természetesen, amit eszünk és amire gondolunk, életünk alapvető részét képezik, a többség azonban nem érti, hogy álmaink határozzák meg, mit eszünk és gondolunk, vagyis hogy kik vagyunk valójában. Pedig ez az ősi bölcsesség még a beszédünkben is el van rejtve. Minden nyelvben léteznek olyan kifejezések, mint például: „álmaim nője”, „álommunka”, „élet, amilyenről mindig is álmodtam” stb., amelyek valójában arra utalnak, hogy őseink a világ minden táján pontosan tudták: először meg kell álmodnunk a dolgokat, csak utána élhetjük meg őket. Sergio egy nagyon nehéz depressziós időszak során az álom révén tapasztalta meg a legcsodálatosabb gyógyulást. Azóta nem kételkedik abban, hogy az álmodás lehet önmagunk megváltoztatásának leghatékonyabb eszköze.

Az alvás közben másik világokban jelen lévő lényünk nagyon hasonló ahhoz, amit napjainkban lélekként ismerünk. A naguál (a nehua, ’én’ és a nahualli, ’amit ki lehet terjeszteni’ szóból ered) kettős jellegű: teremtésről vagy pusztításról is álmodhatunk. A holtak birodalmában álmodhatunk ugyanakkor a régi mintáinkról, régi szeleinkről is, amit a keleti hagyomány karmaként és dharmaként ismer. A tolték hagyomány szerint, az álomállapot négyszer több energiát teremt, mint az ébrenléti– ezért tudták az ősi mexikóiak sokkal inkább álomállapotban, mint ébren megváltoztatni az életüket. Nagy hasznát vehetik ennek a tudásnak azok, akik épp most léptek a nagualizmus útjára, másrészről azonban komoly akadályt is jelenthet számukra, mivel álmaink kontrollálása négyszer annyi energiát követel tőlünk, mintha a megszokott, hagyományos módon aludnánk.

Álomszerű élet, életszerű álom
Hol veszítjük tehát el az energiánkat? Egyszerű: ébrenléti állapotunkban. Miért? Legtöbbünknek van egy önmagáról alkotott, az emlékeinkben élő történeteken alapuló elképzelése, képe, amely történetek azonban jelenlegi életünkben nincsenek jelen. Így tulajdonképpen minden energiánk arra megy el, hogy megpróbáljuk életben tartani történetünket és identitásunkat. Ez az illúzió legtöbbünk fejében bennünket korlátozó hangokként, ártalmas gondolatokként jelenik meg, mint például: Az életem azért olyan szomorú, mert a szüleim rosszul bántak velem; nem találok munkát a gazdasági válság miatt; gyógyíthatatlan betegségben szenvedek, stb. Legtöbben régi paradigmáink és hiedelmeink csapdájában vergődünk, igazolni akarjuk életmódunkat önmagunk és mások számára.

Úgy élünk, mintha álmodnánk, és úgy álmodunk, mintha élnénk. A hagyomány szerint teremtünk magunknak belül egy ellenséget, aki szándékosan árt nekünk, nagyon nehéz helyzetekbe hoz bennünket, hogy más emberekkel különféle nehézségeink legyenek és újra és újra szembe kelljen néznünk gyengeségeinkkel, míg azok végül így vagy úgy – betegségben, balesetben, valamilyen függőség révén vagy szomorúságunkból kifolyólag – meg nem ölnek bennünket.

Gyógyító álmok
A navatlok és a toltékok, sok más sámán néphez hasonlóan, az álmok értői és magyarázói, a pszichoaktív növények és az alkohol ismerői voltak, így kommunikáltak a szentséggel, továbbá gyógyítottak és különféle jóslási praktikáik is voltak. A sámán gyógyító munkájának lényege, hogy megértse, a betegség hatással van a szellemre, amely az őslakosok elméjében a betegség pszichoszomatikus természete szerint működik. A legtöbb betegség, ahogy azt már sok orvos is felismerte, pszichoszomatikus természetű. Ezért a gyógyító rendszerek megértéséhez feltétlenül ismernünk kell azok kulturális kontextusát, világnézetét, az emberi testről alkotott elképzeléseit, az egészséggel és betegséggel kapcsolatos koncepcióit és gyógyító praktikáit.

Minden kultúrának megvannak a maga problémái és azok jellemző gyógymódjai. Például egy, a nyugati kultúrában élő ember nem betegszik meg a sámánok által espantónak nevezett diagnózistól, amikor egy pókcsípéstől vagy egy álombeli támadástól megijedsz és elveszíted energiád egy részét. Ahogy a nyugatiak varázsigékkel, tömjénnel és imákkal sem gyógyíthatók meg, ami pedig működik a huicholoknál, a majáknál és az otomiknál. A nyugati emberek számára ezek csupán placebók, és érthetetlen számukra, hogy azok a betegség pszichoszomatikus eredetét tükrözik vissza, ami azonban az ősi civilizációk mélyebb nézőpontjából érthető – és oly csodálatosan tükröződik ebben a könyvben. 
Ez az a tudás, amit Sergio Magaña Ocelocoyotl megoszt az olvasókkal: bemutatja a legősibb mexikói hagyományokat és követőik napjainkban elért csodálatos eredményeit, továbbá ismerteti a tanítói révén szerzett személyes tapasztalatait. A kötet iránymutatást ad mindazoknak, akik érdeklődnek az álmok iránt, és azoknak is, akik el akarnak indulni az álmok harcosának útján.

Ajánlott olvasmány:

További cikkek

A SIKERES TANULÁS TANULHATÓ!

Kreativitást! Örömöt a tanulásba! - tanítja Lantos Mihály a hozzá érkező diákoknak. Előbb adjunk módszert a gyerekeknek, hogy sikerrel vehessék az akadályokat, tanítsuk meg őket tanulni - utána lehetnek csak elvárásaink!  Hogyan lehetne jó tanuló, ha utálja az iskolát? Pedig zseninek születünk... Interjú Lantos Mihállyal, a Lépéselőny-módszer és a villámolvasás oktatójával.

Tovább
A betegség szimbolikájának szakértője Magyarországon!

Vajon mit gondol a szakember a homeopátia és az orvostudomány kapcsolatáról? Mi a helyzet e téren Németországban? Orvos, pszichoterapeuta, természetgyógyász és író. A német szakember az ezotéria és az alternatív gyógyászat szakértője, de az egészséges táplálkozás, a meditáció és a böjt is a szakterületei közé tartozik. Dr. Ruediger Dahlke 2017. május 27- én és 28-án tart előadásokat Budapesten. Ennek kapcsán készítettünk interjút vele.  

  

Tovább
50 százalék visszajár!

Vásárolj 2017. április 6-9-ig és vásárlásod értékének 50%-át digitális Bioenergetic kupon formájában visszaadjuk! 


MEGHOSSZABBÍTOTTUK! Akciónk 2017. április 10. éjfélig érvényes!

Tovább
A világ legboldogabb embere

Az idegtudósok a valaha vizsgált legboldogabb embernek tartják azt a francia genetikust, aki több évtizede a Himalájában él buddhista szerzetesként.
A szenzoros vizsgálatok szerint hosszú meditációs múltja agyát teljesen átalakította.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem