Nincs engedélyezve a javascript.

Készülődj Lénárt Gittával az ünnepekre!

Jó, hogy vannak ünnepeink. Ezek szakítják meg a hétköznapok egyhangúságát, megállunk egy kicsit, lelkileg is átadjuk magunkat az ünnepi hangulatnak. Nézzük mások örömét, és hagyjuk, hogy nekünk is örömet szerezzenek. Ünnepek kellenek. - Lénárt Gitta írása recepttel.

20150624_120525_x2.jpg

Azt tapasztaltam, hogy a hétköznapok során tudunk tudatosan táplálkozni, tervezetten és jobban bánunk az időnkkel is. De amikor jön egy születésnap vagy egy húsvét, a társasági élet, a közösség erősebb a tudatosságunknál… és bizony előfordul, hogy a hangulat vagy a szépség miatt olyan étel is a tányérra kerül, amit egyébként nem ennénk. Ilyenkor kibillenhet az egyensúly, és bár eszünk néha főtt ételeket, ilyenkor ez az arány megnő. Az évek során azonban rájöttem, hogy az ünnep sem más. Egy kis odafigyelés, és nem kell az ünnepek után elnehezülten, karikás szemekkel a tükörbe nézni. Másokat és magunkat is megtiszteljük azzal, ha egészséges ételeket készítünk és tálalunk.

Az ételkészítés maga is ünnep, különleges kapcsolati élmény, egyfajta párbeszéd, az örömszerzés kifinomult módja. Aki készíti, annak az odaadás és a kreativitás, aki elfogyasztja, annak pedig a feltétlen elfogadás élményét nyújtja. Személyre és alkalomra szabottan ételt készíteni igazi kihívás. A feladat a tervezéssel és a bevásárlással kezdődik, majd folytatódik a konyhában egészen a tálalásig. Gondolatban pedig végig ott szerepel a másik fél: „Mivel tudnék neki igazi örömet szerezni?”.

 

Brownie chiamagos ribizliöntettel
A brownie mindig egy csoda. Olyan embert nem láttam még, akinek ez ne ízlett volna. Kakaós, krémes, mégis kicsit darabos, ropogós a magok miatt. Ehhez a tömör édes ízhez nagyon megy a ribizli savanykás, élénk zamata… A ribizlis pépből zselés krémet varázsol a chiamag, ezért is nagy kincs a nyerskonyhában. (Szezonon kívül használhatunk fagyasztott ribizlit vagy más friss gyümölcsöt is.)

Chiamag
A chiamagot egyre többen ismerik, sokan „azték zsálya” névvel emlegetik. A chiamag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsavarányának köszönhető. Különösen gazdag emellett alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert. (Forrás: chia-mag.hu)

Hozzávalók:
20 dkg kesudió
20 dkg mandula
20 dkg datolya, 2 órára beáztatva
20 dkg aszalt áfonya, 1 órára beáztatva
3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Ribizliszósz:
20 dkg ribizli
2 evőkanál chiamag
2 evőkanál méz

A mandulát és a kesudiót durvára őröljük úgy, hogy legyen benne teljesen lisztszerűen finom szemcsés és durvább, darabos rész is. Az aszalt gyümölcsöket kivesszük az áztatóvízből és aprítógépben lekvár állagúra dolgozzuk. Maradhatnak benne kisebb darabok, az nem baj. Ebbe a masszába keverjük bele a kakaóport, így kapunk egy édes csokikrémet. A száraz magokat és a kakaós datolyamasszát összegyúrjuk, sütőpapírral kibélelt tálcán egyenletesen szétkenjük kb. 3 cm vastagon, a tetejét megszórjuk kakaóporral, majd betesszük a hűtőszekrénybe dermedni.

A ribizlit leszemezzük, édesítjük mézzel, turmixgépben simára dolgozzuk. Hozzáadjuk a chiamagot, jól elkeverjük. A chiamagnak kell 20-30 perc, amíg megdagad, és eléri a zselés állagot.

A brownie-t egyforma szeletekre vágjuk, és a ribizliöntettel tálaljuk.

Ajánlott olvasmány: Élő édességek II.

Ajánlott olvasmány: Élő édességek II.

 

 

Lénárt Gittát aligha kell bemutatni az olvasóknak, hisz szinte minden évben újabb kötettel, tévészereplésekkel, előadásokkal, tanfolyamokkal gyarapítja a nyerskonyha követőinek táborát.
Az Élő édességek 2011-es megjelenése óta folyamatosan kísérletezett, újabb izgalmas nyers édességeket alkotott. Az elsősorban gyümölcsökből és olajos magvakból álló desszertek nemcsak egészségesek és rendkívül finomak, de gyönyörűek is! Nem tartalmaznak lisztet, tojást és hozzáadott cukrot, hőkezelés nélkül az alapanyagok is teljes értékűek maradnak. Elkészítésük roppant hálás feladat, mert lényegesen egyszerűbb, mint a hagyományos sütött édességeké.