“Az vagy, amit megeszel“, tartja a közmondás. A növényi italok fogyasztása az egészségünket szolgálják. Házi készítésű növényi tejet mindenki fogyaszthat: tejcukor- vagy tejfehérje érzékenyek, pajzsmirigyesek, cukorbetegek, magas vérnyomással küzdők, kismamák, gyermekek, vegánok és vegetáriánusok, paleosok, diétázók, és mindenki, aki adalékanyagmentesen szeretne táplálkozni.
A magtejeket könnyű elkészíteni, ugyanakkor táplálóak, finomak. Hormonok és antibiotikumok nélküli fehérjeforrások, melyeket otthon frissen készíthetünk el, és 2 napig lefedve tárolhatunk hűtőszekrényben. Fogyasztás előtt fel kell rázni.
A magokat, dióféléket felhasználás előtt be kell áztatni, hogy az enzimgátló anyagok lebomoljanak, és a csírázáshoz hasonló folyamatok beinduljanak. Ennek hatására aktivizálódnak az enzimek, a magok „felélednek”. A beáztatott magokat 1-2 napon belül fel kell használni, különben erjedésnek indulnak, a felébredt enzimek elkezdik a munkájukat, feldolgozzák a magokban található fehérjéket, zsírokat, ami számunkra nem éppen kedvező folyamat. A beáztatott, fel nem használt dióféléket néhány óra alatt szárazra kell aszalni, így száraz, hűvös helyen több hónapig is tárolható a felhasználásig.
Sárgarépás szezámtej
A szezámmag nagyon értékes táplálék, sajnos nagyon keveset fogyasztunk belőle. Itt egy módszer, amivel egy kifejezetten finom és laktató ital készíthető. A szezámtej tele van kalciummal, a sárgarépából pedig sok béta karotinhoz juttathatjuk a szervezetünket. Egy fél pohárnyi szezámmag háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej. A szezámmag a kalcium mellett remek mangán, réz, magnézium, vas, foszfor, B1 vitamin, cink, E vitamin, fehérje és rost forrás. A sárgarépa köztudottan hatékony immunerősítő, és rákmegelőző hatása is ismert.
Hozzávalók: 15 dkg szezámmag legalább 2 órára beáztatva, 2 közepes nagyságú sárgarépa, 4 dl víz 1 teáskanál méz (elhagyható), 1 csipet vanília por (elhagyható)
A magokat és a darabokra vágott, tisztított sárgarépát kb 2 dl vízzel sűrű péppé turmixoljuk. Hozzáadjuk a maradék vizet is, majd szűrőzsákkal leszűrjük, a pépet jól kinyomkodjuk. Bár az így kapott aranysárga ital már magában isteni ízű és rendkívül egészséges, lehet még kevés mézzel és vanília porral ízesíteni.
Ha azonban nincs kedvünk, időnk otthon gyártani a különböző ízletes növényi tejeket, akkor remek alternatívát ad a Nomilk csapata.
A Nomilk üzletben frissen főzött növényi tejekkel várják a vásárlókat, aki a tejeket kávéval, forrócsokival akár helyben is fogyaszthatják, vagy különböző kiszerelésben haza is vihetik. A natúr tejek mellett gyümölcsös kesutej turmixokat is kínálnak, illetve kesutejszínt és krémtúrót is készítenek.
A nyeremény vásárlási utalványokat a Nomilk növényi tejbár és egészségboltban lehet beváltani (Rózsadomb Center, 1025 Budapest, Törökvész út 89-91. II.emelet / 108. bolt).
További információ: https://nomilk.hu