Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Barna Miklós légzésterapeuta a hasi légzés előnyeiről

2023-03-07

Miért fontos a hasi légzés?
Több okból. Nézzük őket külön-külön.

- Kíméli a szívet. Ha mellkasi a légzésünk, akkor minden egyes belégzés és kilégzés terheli a szívet, hiszen a bordaközi izmok tágulása / szűkülése ezt megteszi. Nyugalmi helyzetben, egészséges ember esetében, szinte csak a rekeszizom dolgozik, így a szív nem terhelődik egy olyan ritmusú megterheléstől és erőtől, ami nem a sajátja, és nem is válik javára.

- Masszírozza a hasüreget. Hasi légzésnél a rekeszizom fel-le mozgása növeli a vérbőséget a hasi szervekben (máj, belek, hasnyálmirigy, gyomor, nyirok mirigyek, vese, mellékvese), javítva azok működését.

- Lelki egyensúlyt tart fenn. A hasi légzés segíti a bolygóideg és a hormonrendszer kiegyensúlyozását. Csökkenti az adrenalin és a kortizol, növeli a dopamin és az endorfin szintet. (A legtöbb depressziósnak komoly testi megerőltetést jelent a hasi légzést megpróbálni is.)
 
 
- Javítja a sejtek oxigénellátottságát. Ha bordaközi izmaink helyett inkább a rekeszizmunkat használjuk, akkor egyrészt csökken a teljes belélegzett légmennyiség, másrészt a tüdőnknek arra a részére veszünk levegőt, ahol teljesebben, gyorsabban megy végbe a légcsere (oxigénfelvétel / szén-dioxid leadás). E két hatás megemeli a vér szén-dioxid koncentrációját, ami segíti, hogy az oxigént szállító hemoglobin nagyobb mértékben adja le oxigéntartalmát (Bohr effektus).

- Segíti az immunrendszer egészséges működését. A nyirok szervek masszázsán és a hormonrendszer megváltoztatása által javul az immunrendszer működése.

Tehát, ezért tesz jót a hasi légzés.

Kiknek lehet ez nagyon hasznos?
Sorolom: fáradékonyak, asztmások, allergiások, COPD, alvászavarosak, szívproblémások, stresszesek, depressziósok, burnout, autoimmun zavarosak, székrekedésesek, hogy ne írjam azt, hogy mindenkinek.

Hogyan határozható meg, milyen a légzésem?
Egyenesen állva tegye egyik kezét mellkasára, a másikat hasára. Ha normál légzés mellett a hasán lévő kéz mozgása legalább 3-szor nagyobb mértékű, mint a mellkasán lévőé, akkor kellően hasi légző. Ha pl. a két keze egyformán emelkedik és süllyed a vizsgálat során, akkor van bőven tennivaló a légzése egészségesebbé tételére.

Hogyan lehetünk egyre inkább hasi légzők?
- Figyelünk rá amikor csak időnk engedi, hogy a rekeszizmunkat használjuk légzésre és ne engedjük mellkasunkat (bordakosarunkat) nyílni / csukódni!
- Húzzuk ki magunkat! Egyenes gerinccel lehet a hasba lélegezni, hajlott háttal, beesett vállakkal nem megy.
- Gyakorlatokat végzünk e célból.
- Csökkentjük légzésünket. Csökkentett vagy másképpen visszafogott légzés esetén inkább hasi mint mellkasi a légzésünk.
Gyakorlatok vannak tanfolyamokon (az enyémen is ????), könyvekben, Youtube-on, jóga és csíkung foglalkozásokon, tehát sok helyen, de a legegyszerűbb, ha ráteszi egyik kezét mellkasára és úgy lélegez, hogy ez a keze meg sem mozdul.

A légzés gyógyító ereje c. könyv írója
 
 
Olvass bele a szerző könyvébe:

További cikkek

NYÁRI AERIAL JÓGA TÁBOR A PILISBEN (2023.06.09-11.)
21 nagysikerű jógatáborunk után elhoztuk Neked ezt a különleges hétvégét, ahol most a légjógáé, azaz Aerial jógáé lesz a főszerep.
Tapasztald meg velünk Magyarország szívcsakrájában, a Pilisben a lebegés, jóga, meditáció és relaxáló hangfürdő adta szabadságot!
Tovább
HA BEÜT A VALÓSÁG – MINDEN ÉRZÉS TÉGED SZOLGÁL, DE NEM MINDEGY, HOGYAN KEZELED ŐKET

Sokszor megkérdezik tőlem, mi alapján választok könyvet, miért éppen ebbe vagy abba kezdek bele, miért éppen ezt vagy azt a regényt, verses kötetet emelem le a saját vagy a boltok polcairól. A válaszom mindig csak annyi, hogy egyszerűen érzem, hogy melyik könyv hív, szólít meg engem. Dr. Russ Harris - Ha beüt a valóság című (ön)segítő könyve derült égből villámcsapásként érkezett meg hozzám. Egyik nagy elsajátítani valóm ebben az életben - vagy legalábbis ebben az életszakaszomban -, hogy megtanuljak a jelenben lenni. Nagyon sokszor révedek el a múltban és veszek el a jövőben, miközben - ahogy a könyvben is szerepel - elmegy mellettem az élet. 

Tovább
Technikák és gyakorlatok, hogy szinte mindenre emlékezhess

Ki ne szeretne jobb memóriád? Szinte kizárt, hogy erre a kérdésre bárki nemmel válaszoljon, ezért most jó hírem van: a Bioenergetic Kiadó elhozott egy szuper könyvet Turbózd fel a memóriádat! címmel, amelyben több mint 50 olyan feladatot találunk, ami segít a memóriánkat fejleszteni.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem