Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Tanulj hatékonyan és gyorsan!

2014-02-19

Sajátítsd el a Villámolvasás könnyű, egyszerű és rendkívül hatékony tanulási módszerét!

Modern, de nem varázslat!

Gondoljunk csak bele, hogy 100 évvel ezelőtt valamely ősünk még gyermekként ücsörgött az iskolapadban, ahol a tanító néni sokadszorra ismételtette vele a szorzótáblát. A gyerekek kórusban mondták, hogy egyszer egy az egy, kétszer egy az kettő… Ha a gyerekek nem jegyezték meg elsőre a szorzótáblát, akkor az sem volt nagy baj, mert következő nap, de még a következő héten is gyakorolták.

El tudjuk képzelni ezt manapság? Ugye nem. Mégpedig azért nem, mert a technikai civilizáció fejlődése egyre nagyobb ismeretek elsajátítását igényli, vagyis ahhoz, hogy alapszinten képesek legyünk a kényelmi civilizáció keretei közé beilleszkedni, nagyon sok ismeretre van szükségünk. A gépkocsivezetéstől a számítástechnikán át a mobilkommunikációig olyan ismeretekről van szó, ami nélkül elveszettnek éreznénk magunkat. Pedig ha jól bele gondolunk, akkor ezek az ismeretek csupán a kényelmünket szolgálják, amire viszont egyre nagyobb igény mutatkozik. Ezen felül még ott vannak a szakmai ismeretek, amelyek megint csak nagy mennyiségű információk egyidejű ismeretét igényli.

Így tehát a szervezett oktatásban ma már az idő a legkevesebb, az elsajátítandó ismeretekből viszont egyre több van. Az iskolapadból kikerülve következik a nagybetűs ÉLET, ami az elmúlt 100 évben szintén új értelmet nyert, melyet csak így jellemzünk: élethosszig tartó tanulás.

Világos tehát, hogy az elsajátítási igények egészen mások, mint 100 évvel ezelőtt voltak, így nem nélkülözhetünk egy-egy jól felépített tanulási stratégiát.

A nagyobb mennyiségű információk rövid idő alatt történő elsajátításához nagyon jó módszernek ígérkezik a Villámolvasás néven ismert olvasási technika. Ez a módszer jól alkalmazva egy nagyon hatékony tanulási stratégiává növi ki magát. Nem csak az anyag gyorsabb elolvasását, és megtanulását kínálja, hanem lényegesen mélyebb, integráltabb megértési szintet érhetünk el vele. Hogyan lehetséges ez? Elképzelhető, hogy gyorsabban olvasok el valamit, mégis maradandóbb lesz a megszerzett tudás?

Határozottan igen!

Ugyanis valójában nem is olvasásról van szó. Legalábbis nem a hagyományos értelemben vett olvasásról, ami balról jobbra, soronként lefelé haladva történik. A Villámolvasás inkább egy olyan szövegvizsgálatot jelent, melynek során a számunkra lényeges információkat könnyebben találjuk meg az olvasott anyagban.

Bármilyen furcsa, ez egy roppant egyszerű technika, bárki el tudja sajátítani, és alkalmazni is tudja, ha emberi elmével született, és azzal is él. A módszer ugyanis épp az elménk természetes működéséhez igazodik, és nem használni, kihasználni, erőltetni, és nagyobb munkára bírni igyekszik.

Míg a hagyományos olvasás során betűről betűre, szóról szóra, mondatról mondatra haladunk, azokat egyenként értelmezve, és elemezve, úgy a Villámolvasás során az egésztől haladunk a részletek felé. Ráadásul használjuk nem csak a bal agyféltekénk józan, és racionális rendszerét, hanem a jobb agyfélteke kreatív, játékos, humoros és művészi adottságait is, amitől az egész folyamat sokkal kellemesebb, és élménydúsabbá válik.

A módszer lényegét az alábbi példával tudnám szemléltetni:

Képzelj el egy vándort, aki elhatározza, hogy bejárja a Föld összes országát, mert nagyon érdekli őt az országok fővárosainak főtere. Nosza, elindul hát. Megy, mendegél, mígnem elérkezik az első ország első fővárosába. Ott keresni kezdi a főteret, amit hosszas keresgélés után fel is ismer. Fáradt mosollyal örül meg ennek, de várja őt a többi célpont, vagyis a többi 239 állam, és azok fővárosainak főtere. Mennie kell hát tovább! Megy, mendegél, sorra járja a fővárosok főtereit, néha feladná már, néha a csüggedtség lesz úrrá rajta, de mennie kell tovább, hiszen keresi, keresi a végcélt, vagyis összesen 240 db információt. Hosszú, hosszú idő múltán megérkezik ugyanarra a pontra ahonnan elindult, csakhogy az ellenkező irányból érkezve. Arca felderül, szeme kinyílik, hiszen megértett egy nagyon fontos dolgot. A föld gömbölyű!

Kérdezd csak meg tőle most, hogy miket látott! Boldogan meséli, hogy látta mind a 240 ország fővárosának főterét! Csakhogy ha megkérded tőle, hogy mesélje el, hogy nézett ki a 97. főváros főtere, akkor nem biztos, hogy emlékezni fog rá! Sőt, nagyon kevés dologra emlékszik az utazásaiból, legalábbis ahhoz képest, mint amennyi energiát belefektetett. Ugyanakkor emlékezni fog néhány olyan dologra is, amit két főváros között, a gyaloglása közben tapasztalt, holott az nem is érdekelte, és talán most sem érdekli. Rengeteg időt, energiát áldozott arra, hogy megtalálja az őt érdeklő dolgokat, nagyon sok felesleges területen kellett áthaladnia, ráadásul abból a kevés fontos információból is csak keveset tud felidézni.

Akkor most képzeld el, hogy van egy műholdad. A műhold kering a föld körül, és te oda irányítod, ahova csak akarod. Elhatározod, hogy megvizsgálod a föld összes országának a fővárosát, és azon belül is téged legjobban a főterek érdekelnek. Azzal kezded, hogy körberepülöd a földet. Látod, hogy a föld gömbölyű. Azt is látod, hogy vannak kontinensek, tengerek, óceánok, látod, hogy a szárazföldeken belül vannak sík vidékek, vannak hegyek, szóval csodaszép bolygót vizsgálsz, csupa izgalmas, rejtelmes területekkel, és izgatott kíváncsiság vesz rajtad erőt. A célod most az, hogy a fővárosok főtereit megismerd, ezért a nagyon nagy teljesítményű távcsöveid segítségével pontosan azokra a helyekre fogsz lemerülni, ahol a téged érdeklő terek vannak. Egyiket a másik után látogatod meg, pontos, emlékeztető feljegyzéseket készítesz ezekről, olyanokat, amelyek segítségével később is bármikor fel tudod idézni őket.

Tevékenységed lényegesen kevesebb időt, és energiát vett igénybe, hatékonyabb voltál a megismerésben, és még élvezted is a kalandot…

Varázslat? Egyáltalán nem az. Logikus, kézzel fogható, és könnyedén használható, csakúgy, mint a hagyományos olvasáson alapuló tanulási módszer. Csak élvezetesebb, és hatékonyabb Nem varázslat, de egy aprócska módszer a csodához.

Írta: Lantos Mihály

www.lantosmihaly.hu

Ajánlott irodalom:

Lantos Mihály: Villámolvasás a gyakorlatban

 

 

További cikkek

A légzés gyógyít!

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy van valamid, ami gyógyító erővel bír, mindig nálad van, ráadásul sosem fogy el? Ez a gyógyító lehetőség a légzésed, és felfedezetlen lehetőségeket tartogat számodra.

Tovább
Interjú Szalay Ádámmal, a most megjelent Itt a te időd! szerzőjével

"Igazából kalandra hívom az olvasót. Egy olyan utazásra, amelyiknek az elején megismeri a valódi önmagát, a közepén megismeri az erőforrásait, a végére pedig megkapja az erőt, hogy belevágjon a munkába. Mit értek munka alatt? Hogy új gondolkodásmóddal új önképet építsen ki. Hogy új célok kitűzésével és elérésével kitágítsa a korábbi komfortzónája határait. Hogy megértse, miről szól az élet nevű játék valójában: akkor játsszuk jól, ha megtanuljuk szeretni és elfogadni magunkat. Minden más csak köret a tányéron."

Tovább
Az azték Ce Malinalli időszak október 9-től 13 napon át - Új trecena gyakorlat
A mai napon kezdődik a Ce Malinalli időszaka és 13 napon át tart. 
A mostani 13 napos időszakát az Azték naptárnak - trecena - nagyon ellentétes energiák uralják. Malinalli (mára kipusztult borostyán, repkény szerű növény) az elsődleges gyógyító növény volt az ősi Mexikóban. Ezekben a napokban tehát, nap-hullámok energiáin át, nagyon jó gyógyító erők hatnak. Különösen a női módszerekkel lehet eredményesen dolgozni. Igyekezz a legtöbbet kihozni ebből a 13 napból a női energiák segítségével, lágyságával és bocsáss meg mindazoknak akik tettek ellened!
 
Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem