A nemrégiben nyílt egészséges, „minden mentes” sütiket és egyéb finomságokat forgalmazó DesszertTerápia adott otthont Lénárt Gitta nyers étkezésről szóló estjének, ahol fehérre mázolt kávéházi székeken, nyers süteményekkel megrakott tányérral a kezükben hallgathatta meg a közönség, hogy miért is érdemes a nyers ételek fogyasztását komolyan venni a hétköznapokban.
Elsőként azzal szembesülhettek az érdeklődők, hogy alapjaiban véve mennyire nem vagyunk tisztában azzal, mi az eredete rossz érzéseinknek a nyers ételekkel kapcsolatban. Gitta kérdésére ugyanis nem sikerült senkinek sem válaszolnia.
Pedig a válasz egyszerű: nem azért kötődünk a természetes, nyers ételeknél jobban a feldolgozott, főt ételek fogyasztásához, mert a testünknek szüksége lenne rá, hanem mert a lelkünk igényli. Hiszen többségünk olyan környezetben nevelkedett, ahol belénk nevelték, hogy a napi három főétkezésből minimum egy esetben jó, ha meleg, főtt étellel kényeztetjük magunkat, hiszen csak így lesz elég energiánk a napi teendőinkhez.
Miért nem tudjuk erre a szokásunkra fogni a nyers étkezéssel kapcsolatos aggályainkat?
- Mert ami nyers, az nem feltétlenül „hideg”.
Igen, a hír igaz! A nyers étkezés nemcsak a kivételes kreativitással megkomponált, ám önmagában véve egyhangú saláták fogyasztását jelenti, ugyanúgy fogyaszthatsz főzelékeket, leveseket, fasírtot, a lényeg, hogy a melegítés során ne lépd túl a 43 °C-ot. Ez miért fontos?
- Mert ami nyers, az tele van a tested számára létfontosságú anyagokkal, így nem kevésbé tápláló, mint egy főtt étel.
A feldolgozott, állati eredetű ételekkel szemben a nyers ételeknél nem lép fel a feldolgozás alatt elveszett értékes összetevők mesterséges pótlásának problémája. Így kevesebb vegyszert, adalékanyagot, hormont juttatunk szervezetünkbe és nem zavarjuk meg testünk harmonikus működését sem.A feldolgozatlan ételek tartalmazzák a szervezetünknek szükséges három fő tápanyagot, a fehérjét, a szénhidrátot és a zsírt. Ezek aránya természetesen más és más ételenként, de tápanyagban semmiképp sem szenved hiányt az, aki friss zöldségeket és gyümölcsöket, magvakat fogyaszt.
Sőt! A szervezetünk zavartalan működéséhez elengedhetetlen enzimek is szinte csak a nyers ételekben találhatóak meg, mivel ezek a tényleges, 43°C feletti főzés során károsodnak, távoznak az ételből.
„Mindenkinek van egy személyes védőangyala, és ez nem más, mint az immunrendszer.”
Az emberi test immunrendszerének két funkciója van: az egyik a védelem, a másik pedig a test megfelelő működésének támogatása, és mindkettőt az emésztőrendszerünk egészsége alapozza meg, éppen ezért fontos, hogy olyan anyagok kerüljenek szervezetünkbe, amiket az képes építő jelleggel felhasználni.
Kizárólag nyers ételek fogyasztásával elérhetjük azt, hogy testünk a lehető legkevesebb káros tápanyaggal találkozzon, de ahogy Lénárt Gitta is hangsúlyozta, ha úgy döntesz, hogy a napi többszöri zöld turmix és nyers finomság fogyasztása mellett néha-néha megengedsz magadnak egy főtt ételt, akkor sincs nagy tragédia.
Ha sikerül beállnod a megfelelő irányba és következetesen megadod testednek azokat a természetes kincseket, amik segítik a működésében, akkor is sokkal előrébb vagy annál, mint ahol voltál, amikor még nem étkeztél tudatosan.
Természet-terápia
Ha a tested jeleit megfelelően értelmezed, azt is tudhatod, hogy milyen összetevő fogyasztása okozhat a tipikus, emésztési problémákon keresztül akár súlyosabb zavarokat is. Természetesen, ezekre a zavarokra is a megfelelő étkezési szokások bevezetése nyújthat megoldást. Gondolj a „bűnözésre” – még egy kis csoki, csak egy fánk…! És most gondold el, hogy hódolhatsz úgy is az édes élvezeteknek, hogy nem érzel bűntudatot az ominózus süti után. Ebben segítenek Lénárt Gitta csodás nyersreceptjei, és ezt a felfogást hirdeti a DesszertTerápia is, ahol a laktózmentes, gluténmentes, szénhidrátcsökkentett finomságokon kívül nyers és vegán süteményeket is kipróbálhat az, aki az egészséges életmód édes örömeire is kíváncsi.