Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

10 ok, amiért igenis jó dolog szinglinek lenni!

2020-08-25

Ki mondta, hogy egyedül nem teljes az élet?
Akár néhány hete, akár évek óta vagy egyedülálló, biztosan van olyan barátnőd, aki feltette már neked az ilyenkor szokásos kérdést: „Na, van valakid?” Mi azt mondjuk, ne siess annyira párt találni, mert a szinglilétnek számos előnye van!

A szingliséget sokáig egyfajta „kényszerállapotként” vagy egyszerűen csak rossz élethelyzetként értelmezték, ám a fiatalabb generációknál ez a fogalom már új értelmet nyert és kezdik megtanulni, hogy egyedül lenni egyáltalán nem egy sajnálatra méltó dolog, sőt! A Pew Research Center legújabb felmérése szerint a 20-34 évesek között egyre csökken azoknak a száma, akik együtt élnek valakivel  – pedig néhány évtizeddel ezelőtt ez a korosztály már bőven kimondta a boldogító igent. Mivel egyre inkább elterjed az a tendencia, hogy csak érett, tapasztalt fejjel köteleződnek el az emberek, fiatalon pedig inkább kötetlenebbül ismerkednek, a szinglikérdésnél aligha találni ma aktuálisabb témát. Éppen ezért összeszedünk tíz indokot, hogy miért is éld meg örömmel a kötöttségek nélküli időszakokat!

1. Mert több idő jut magadra

Amikor szingli vagy, sokkal inkább van arra lehetőséged, hogy jobban megismerd önmagad. Ilyenkor olyan dolgokra is rájöhetsz, amelyeken a saját érdekedben változtatni szeretnél, akár a személyiségeddel kapcsolatban. Dr. Farkas I. Gabriella, egy New Yorkban élő pszichológus és viselkedéskutató szerint „a párkapcsolatok rengeteg [ érzelmi és mentális ] energiát vesznek igénybe, amelyet amikor egyedül vagy teljesen más dolgokra is tudsz fordítani: a szociális hálód bővítésére, utazásra vagy éppen önfejlesztésre”.

Szingliként sportolni is sokkal több időd lesz! Fotó: Jacob Lund/Shutterstock

2. Mert jobban törődsz másokkal is

Az Y-generációt vagyis „a millenialokat”, akikről fentebb is szó esett, gyakran vádolják önzéssel, tévesen. Ők tesznek ugyanis jelenleg a legtöbbet a bolygóért, a környezetvédelemért és a jótékonykodásban is ők jeleskednek a leginkább. A felmérés szerint jellemzően közülük kerül ki a legtöbb önkéntes vagy vállalnak olyan munkákat, amelyekben személyes vagy szakmai tapasztalataikat hasznosítani tudják.

3. Mert rugalmasabb vagy a munkádban

Amikor párkapcsolatban élsz, két karriert és két életet kell összehangolnotok, ami időnként lemondásokkal járhat. Az egyedüllét azonban elképesztő mobilitással jár, ugyanis senki máshoz nem kell alkalmazkodnod, ha adott esetben egy másik városban találsz munkát. Ma már teljesen természetes, hogy az emberek 2-3 évente munkahelyet, de akár szakmát is váltanak, minden évben új karrierlehetőségek jelennek meg, így a rugalmasság különösen fontos szempont, ha valaki sikereket szeretne elérni az adott területen. Szingliként például bármikor dönthetsz úgy, hogy néhány évig vagy akár évtizedig digitális nomádként élj.

Ha így kell dolgozni, az már nem is tűnik olyan unalmasnak, ugye? Fotó: Roma Black/Shutterstock

4. Mert jobban alszol

Bármennyire is jó dolog összebújva aludni a kedveseddel, korábbi kutatások szerint gyakrabban ébrednek fel az éjszaka közepén azok, akik osztoznak valakivel az ágyban. Különösen igaz ez azokra a párokra, akik sokat veszekednek és elégedetlenek a kapcsolatukkal  – ezek a belső vívódások sajnos az alvás minőségén is meglátszódnak. Amennyiben viszont olyan körülményeket tudsz teremteni magadnak, hogy megfelelően pihenhess, kevesebbszer leszel beteg, kevésbé leszel stresszes és napközben is sokkal jobb lesz a hangulatod.

5. Mert többet sportolsz

Hidd el, a szinglilét az alakodnak és az egészségednek is jót tehet, ha okosan használod ki az idődet. Az erre vonatkozó felmérések azt mutatják, hogy az egyedülálló felnőttek jóval többet sportolnak mint házas társaik. Sokkal könnyebben elcsábulnak például egy zacskó csipszre azok, akiknek a párja az „otthon maradós” típusba tartozik. Ráadásul a közös programok mellett jóval kevesebb idő jut a konditeremre, még akkor is, ha előtte komolyan vetted az edzést.

6. Mert szorosabbak lesznek a baráti kapcsolataid

Az élénk társasági élet nagyban hozzájárul a jó közérzethez, csökkenti a stresszt és növeli benned azt az érzést, hogy tartozol valahová. Így könnyebben feldolgozhatod a téged ért traumákat. A szingliket sokkal szorosabb kapcsolat fűzi a barátaihoz, mint a tartós párkapcsolatban élőket, így gyakran kiterjedtebb kapcsolati hálót is tudnak kiépíteni.

7. Mert később jobban alakulhatnak a párkapcsolataid

Minél jobban megismered és fejleszted önmagad, annál erősebbek lesznek a későbbi partnerkapcsolataid. „A fiatal generációk a függőségi viszonyokat függetlenségre cserélték, ez utóbbi pedig egy egészséges kapcsolathoz elengedhetetlen”– mondta Nancy Irwin, klinikai szakpszichológus a Live String magazinnak. És, hogy mi a bizonyíték erre?  Akik tovább maradtak függetlenek, mielőtt elköteleződtek, kisebb arányban bontották fel a házasságukat – azok pedig, akik tizenévesen, vagy a húszas éveik elején kötik össze az életüket, nagyobb kockázatot vállalnak. Azok, akik megfontoltabban döntést és nem rohannak az oltár elé, azok nagyobb eséllyel maradnak együtt.

8. Mert több megtakarított pénzed van

Nem árulunk el nagy titkot, szerelmesnek lenni drága dolog. Gondolj csak a sok-sok születésnapi, évfordulós és karácsonyi ajándékra, amit a volt párodnak vettél, vagy akár a közös nyaralásokra. Míg elsőre talán úgy tűnhet, együtt élni gazdaságosabb, a valóságban a szingliknek sokkal nagyobb összeg marad hó végén a számlájukon – amelyet akár magukra is költhetnek. Ráadásul a randik is igen költségesek, hiszen ilyenkor sokkal drágább programokat szerveznek az emberek, például étterembe vagy moziba járnak  – amit egyedül valószínűleg otthon készített étellel és Netflixszel oldanál meg.

A vásárlásra is több pénzed marad, ha csak magadra költesz Fotó: Kamil Macniak/Shutterstock

9. Mert magabiztosabb vagy

A szerelem szép dolog, ám sajnos a sebezhetőséget is kihozhatja belőled – ami egy egészséges kapcsolatban teljesen rendben is van. A fiatal szerelmeknél azonban, – egy 2013-as felmérés szerint – sajnos egyre inkább jellemző az érzelmi bántalmazás. A tapasztalatlanság miatt hajlamosabbá válhatunk a kölcsönös függőségre és az egyéniségünk elveszítésére. Ha huzamosabb ideig maradsz szingli, jobban megismered majd magad és azt, mit is szeretnél pontosan a másiktól, így a későbbiekben könnyebben kilépsz majd egy egészségtelen viszonyból.

10. Mert kompromisszumok nélkül hozhatsz döntéseket

Egyezségeket egy teljesen normálisan működő kapcsolatban is hoznotok kell, egyedülállóként azonban száz százalékosan egyedül dönthetsz mindenről, ami téged érint. Amennyiben egyedül döntesz a dolgokról, ritkábban érzel majd szorongást és elégedetlenséget, ugyanis így bátran lehetsz önző, legyen szó bármilyen helyzetről is. Persze az sem a legjobb, ha túl sok opció közül kell válogatnod egy-egy szituációban, de amennyiben a belső megérzéseidre hallgatsz, ilyenkor is megtalálod majd a helyes utat!

Forrás: 

Ajánlott könyvünk:

 

További cikkek

Technikák és gyakorlatok, hogy szinte mindenre emlékezhess

Ki ne szeretne jobb memóriád? Szinte kizárt, hogy erre a kérdésre bárki nemmel válaszoljon, ezért most jó hírem van: a Bioenergetic Kiadó elhozott egy szuper könyvet Turbózd fel a memóriádat! címmel, amelyben több mint 50 olyan feladatot találunk, ami segít a memóriánkat fejleszteni.

Tovább
Amikor a hernyó úgy gondolta, számára vége a világnak, pillangóvá változott

Elveszítettem a férfit, akibe szerelmes voltam. Életem legszebb és legviharosabb időszakát töltöttem vele.  Nem tudom pontosan, hogy hol és mi siklott félre kettőnk között. 

Szerelmünk elvesztése akkora fájdalommal jár, hogy megkérdőjelezzük az életet és nehezen találunk okot még arra is, hogy kikászálódjunk az ágyból. Mégis muszáj erőt vennünk magunkon, meg kell tennünk az első lépést, hogy visszataláljunk az életbe. De mégis hogyan? Erre a kérdésre ad választ és segítséget Amy Chan könyve, a Gyorstalpaló szakítás után, mely a nemrégiben jelent meg a Bioenergetic Kiadó gondozásában.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem