Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

A csakrák szerepe és működése

2021-06-08

Az energia a világegyetem minden egyes pontján megtalálható, átsző minden élettelent és élőt. Az emberi testben 7 olyan fő pontot és több mellékpontot találhatunk, ahol energia nyilvánul meg. Ezeket nevezzük csakráknak, melyek energiarendszert alkotva energiaörvényeket formálnak testünkben.Ahhoz, hogy elménk és testünk egészséges legyen, elengedhetetlen a csakrák kiegyensúlyozott működése. Ha nem megfelelő az energiaáramlás, az hatással lehet egészségünkre, valamint a csakrákhoz kapcsolódó életterületekre is.

Mik azok a csakrák?

A csakra a tantrizmus és a buddhizmus egyik központi fogalma, melynek elnevezése a szanszkrit kerék szóból származik. Az ind filozófia ezoterikus hagyományai szerint a csakra az emberi testben elhelyezkedő pszichikai energia központi magja.

A csakrák a nádik keresztezése mentén kialakult energiaörvények, amelyek energiaközpontként funkcionálnak, és felelősek azért, hogy mentálisan és fizikailag is jól érezzük magunkat.

Az emberi test 7 fő csakrái közé tartozik a gyökércsakra, a szakrális csakra, a köldökcsakra, a szívcsakra, a torokcsakra, a homlokcsakra és a koronacsakra, melyeknek jellemzőit és működését cikkünket tovább olvasva ismerhetik meg kedves olvasóink.

A csakrák szerepe – Bioenergetic Kiadó

A csakrák működése

A tantra tudománya szerint a csakrák képezik a színteret a felsőbbrendű tudat és az ösztönök között, tehát az emberek állati és isteni oldalának határán fejlődtek ki. A csakrák különböző energiák áramlásáért felelős csomópontok, melyek behálózzák az egész testet, csak úgy, mint az érrendszer.

A csakrák energiája az óramutató járásával megegyező irányban áramlik, azonban előfordulhat, hogy ez a forgás megváltozik, melyet némi gyakorlással a helyes irányba terelhetünk. Az energia megfelelő áramlása, a csakrák kiegyensúlyozott működése létfontosságú ahhoz, hogy testünk és elménk optimális egészségi állapotban legyen.

Abban az esetben, amikor valami meggátolja az energia szabad áramlását, a csakrák működése lassul, az energia megreked. Ha ez az állapot nem átmeneti, akkor jógával, meditációval serkenthetjük a csakrák működését.

A 7 fő csakra

A hét fő energiaközpont kapcsolatban áll belső elválasztású mirigyeinkkel, az egyes csakrák testi és pszichés funkciókat szabályoznak. Ismerjük meg a 7 fő csakra jellemzőit és működését!

Gyökércsakra

A gyökércsakra a gerinc alsó részén helyezkedik el, a fizikai dimenziók megértésében vállal szerepet. A gyökércsakrán keresztül érkeznek a menekülésre vagy a harca késztető energiák, ez az energiaközpont felelős a fizikai erőnkért és vitalitásunkért. A gyökércsakrával összefüggésben lévő belső elválasztású mirigy a mellékvese, ahol adrenalin és kortizon hormonok termelődnek.

Szakrális csakra

A szakrális csakra két hüvelykkel a köldök alatt található, a hasnyálmiriggyel összefüggésben lévő energiaközpont, a szenvedélyek központja. A szakrális csakra az én energiáit fejezi ki, itt kerülnek a nyers energiák lefordításra, általunk értelmezhető formátumra. A szakrális csakra raktározza a szexualitást és a hozzá tartozó energiákat, de itt nyilvánul meg a céltudatosság, motiváció és a párkapcsolat minősége is.

Napfonatcsakra

A napfonatcsakra, más néven köldökcsakra a köldök felett, a felső hasi részen helyezkedik el, melyhez az emésztőrendszer és a kiválasztórendszer tartozik. A napfonatcsakra a lélek részeként az erőt, kitartást és bátorságot biztosítja.

Szívcsakra

A szívcsakra az egyik legfontosabb csakra, mely a mellkas közepén található. Testi szinten a szívvel van összefüggésben, és gyakran hívják a szeretet csakrájának. A vér, azaz a szeretet energiájának kiindulási helye, amely egész testünkben kering, és a szívhez tér vissza, hogy újratöltődjön. A szívcsakra a szeretet, hála, a béke és az egyensúly központja.

Torokcsakra

A torokcsakra elsősorban a légzésért és a beszédért felelős, meghatározza hogyan tudjuk magunkat kifejezni és milyen lesz az énekhangunk. A szabad kommunikáció, a kreatív önkifejezés és az analitikus figyelem is itt összpontosul.

Homlokcsakra

A homlokcsakra más néven a harmadik szem, a homlok közepén helyezkedik el, és elsőszámú feladata a fizikai világon túli tartalmak meglátása. Az intuíciók és a tisztánlátás spirituális központja, amely a látást és az idegrendszert irányítja.

Koronacsakra

A koronacsakra a fej tetején található, mely összeköti az egész csakra- és energiarendszert. A koronacsakra az agyalapi mirigyhez kapcsolódik, ami kiválasztja a hormonokat a test szervei számára. A legnagyobb és egyben legdominánsabb energiaközpontunk, ugyanis itt található az isteni mag, így testünk teljes energiatáplálása és működtetése a koronacsakrában valósul meg.

Népszerű könyvek a csakrákról

Szvámi Szárádananda Csakrameditáció című könyve segítségünkre lehet abban, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljünk saját energiahálózatunkkal, olyan meditációkat, vizualizációkat és jógagyakorlatokat sajátítsunk el, amelyek elősegítik a csakrák harmonizálását.

Pauline Wills a Csakrák kézikönyvében részletesen bemutatja testünk hét fő energiaközpontját, a csakrák kapcsolatát a fizikai testtel. Könyvéből elsajátíthatunk a csakra mantrájával működő légzőgyakorlatokat és megtanulhatjuk a jantra meditációt.  

Tori Hartman A csakrák bölcsessége jóskártyák által elkészítette a spirituális útmutatót életünk megváltoztatásához. Csakránként hét lap, hét mese és hét különböző nézőpont vezet minket rá arra, hogyan tudatosítsuk érzelmeinket és nézzünk szembe velük.

Összegzés

Testünkben az energia a csakrákban nyilvánul meg, melyek között hét fő energiaközpont és több mellékcsakra található. Annak érdekében, hogy testünk és lelkünk is életteli, kirobbanó és energikus legyen, érdemes hangsúlyt fektetnünk csakráink kiegyensúlyozottságára. Az adott csakra harmonizálásának módszerét az általunk bemutatott könyvek segítségével könnyen elsajátíthatjuk, valamint a meditáció és a jóga is kiváló eszköznek bizonyulnak egészségünk megőrzése céljából.

További cikkek

NYÁRI AERIAL JÓGA TÁBOR A PILISBEN (2023.06.09-11.)
21 nagysikerű jógatáborunk után elhoztuk Neked ezt a különleges hétvégét, ahol most a légjógáé, azaz Aerial jógáé lesz a főszerep.
Tapasztald meg velünk Magyarország szívcsakrájában, a Pilisben a lebegés, jóga, meditáció és relaxáló hangfürdő adta szabadságot!
Tovább
HA BEÜT A VALÓSÁG – MINDEN ÉRZÉS TÉGED SZOLGÁL, DE NEM MINDEGY, HOGYAN KEZELED ŐKET

Sokszor megkérdezik tőlem, mi alapján választok könyvet, miért éppen ebbe vagy abba kezdek bele, miért éppen ezt vagy azt a regényt, verses kötetet emelem le a saját vagy a boltok polcairól. A válaszom mindig csak annyi, hogy egyszerűen érzem, hogy melyik könyv hív, szólít meg engem. Dr. Russ Harris - Ha beüt a valóság című (ön)segítő könyve derült égből villámcsapásként érkezett meg hozzám. Egyik nagy elsajátítani valóm ebben az életben - vagy legalábbis ebben az életszakaszomban -, hogy megtanuljak a jelenben lenni. Nagyon sokszor révedek el a múltban és veszek el a jövőben, miközben - ahogy a könyvben is szerepel - elmegy mellettem az élet. 

Tovább
Technikák és gyakorlatok, hogy szinte mindenre emlékezhess

Ki ne szeretne jobb memóriád? Szinte kizárt, hogy erre a kérdésre bárki nemmel válaszoljon, ezért most jó hírem van: a Bioenergetic Kiadó elhozott egy szuper könyvet Turbózd fel a memóriádat! címmel, amelyben több mint 50 olyan feladatot találunk, ami segít a memóriánkat fejleszteni.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem