Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

A Csillagok útján ajánlója: HONJOK

2020-10-12

Bár a téma éppen nem érint élethelyzetileg (ugyanis nálunk tavasz óta home office-ban van az egész család, szóval inkább vágyott állapotként jelenik meg), mégis, vagy épp ezért nagyon érdekesnek találtam ezt a könyvet.

Tetszett az elején a történelmi áttekintés, a dél-koreai történelem, és az ebből fakadó életstílus taglalása, illetve kiterjesztése az egész nyugati világra, pl. Svédország, de mondhatjuk Amerikát vagy akár lassan kis hazánkat is. A szingli létforma egyre inkább teret hódít és a kereskedelem már jó ideje kezdi felismerni az ebből származó hasznot, mint az egyszemélyes ételek, utazási lehetőségek, hotelszobák, stb.

"A történelem e pillanatában egyértelmű, hogy az egyedül élés tartósan jellemzi majd a kortárs világot."

saját kép

Ha rákeresünk a neten immár wikipédia cikk és ezernyi kép is bizonyítja az életstilus aktualitását.  Honjok

A honjok ugyan magában foglalja a szingli életmódot, de szerintem nem azonos azzal. Ezért külön taglalja a könyv a magány és az egyedüllét összehasonlítását. Míg a magányból nem sokan kérnek, az egyedüllétre egyre több igénye van az embereknek a zsúfolt városokban és akár a családokban is. (Főleg mióta a home office lehetősége némileg kényszerűségből egyre nagyobb teret hódít!)

A könyv e fejezete kérdőívekkel, tesztekkel, elgondolkodtató kérdéssorokkal segít meghatározni a lelkiállapotunk minbenlétét, hogy csak egyedül vagyunk és köszönjük jól, vagy épp, emellett magányosnak is érezzük magunkat. Ugyan nem a helyzet megoldására,  inkább az átkeretezésre koncentrál pl. a mindfulness, kényeztetés és egyéb eszközökkel.

saját kép

Bár az itt felbukkanó szologámia fogalma már kissé túlzónak tűnik számomra, mikor önmagaddal kötsz úm. házasságot, sőt sok szologámista le is mond az ismerkedésről és randizásról. Szerintem ez már a túlhajtása a jelenségnek.

A tudatosság művészete c. fejezetben viszont arra hív fel minket a szerző, hogy az egyedüllét időszakát használjuk ki  aminél mélyebb önismeret kialakítására naplóírás, önfejlesztés, mindfulness és egyéb eszközök segítségével.

Bevezeti a JOMO fogalmát (joy of missing out) - azaz a kimaradás öröme, vagyis amikor pont attól érezzük jól magunkat, hogy kimaradhatunk kötelezőnek vélt társadalmi aktivitásokból.

"Ha soha nem vagy egyedül, nem ismerheted meg önmagad."

A szóló tevékenységek c. fejezetben pedig az egyedül végezhető örömteli dolgokat veszi sorra a szerző: öngondoskodó rituálék, séták a természetben, meditáció, kreatív tevékenységek, énidő, utazások. Nagyon helyesen eközben kitér az egyedülállók biztonságára is, és hogy mire vigyázzanak, ha ismeretlen terepre merészkednek pl.utazásaik során.

A roppant érdekesés időszerű téma ellett javára kell írni a kötetnek, hogy gyönyörűek az illusztrációk is benne, a színes lapokból kezdve a modern és egyben keleti stílusú grafikákon át, amelyek némi zen hangulatot csempésznek bele. Még akkor is forgatásra csábítana, ha a témája nem érdekelne. Igy viszont egy újabb szép és érdekes polclakóval bővült a könyvtáram.

saját kép


A kötetet a Bioenergetic Kiadótól kaptam recenziós példányként, ezúton is köszönöm nekik!

A könyvbe itt tudsz beleolvasni: 

További cikkek

Egyedül lenni és mégis társaságban - HONJOK

Úgy gondolom, alapvetően fogalomzavarban szenvedünk, amikor az egyedüllétet a magányossággal azonosítjuk. Társaságban, millió emberrel, “barátokkal”, családdal körülvéve is érezhetjük magunkat borzasztóan magányosnak (hozzáteszem, szerintem ez az egyik legszörnyűbb érzés a világon), viszont tökéletesen egyedül is lehet egy kapcsolódott, megértett, szeretett állapotban lenni.

Tovább
Harc a bennem élő nyuszival és sárkánnyal

Sokáig hittem, hogy alapvetően kétféle ember létezik: az egyik a sárkány, aki agresszíven kommunikál és arrogáns a viselkedése (sokszor dühös és másokat hibáztat), a másik pedig a nyuszi, aki folyton azon mereng, hogy vajon miért mindig őt bántják, hiszen ő  a légynek sem árt (az önhibáztatás és a bizonytalan beszédstílus jellemzik). Azt, hogy mennyire tévedtem, saját történetem – és egy segítő könyv – értette meg velem.

Tovább
Nárcisztikus GYORSTESZT
"El tud-e tölteni valamiféle örömmel, csodálattal, hogy a másik ember más?" - teszi fel a kérdést Vekerdy.
Aztán persze a választ is megkapjuk korunk egyik legendás gyermekpszichológusától:
"Ezt csak az élheti át, aki »megvan«. Aki önmagában erősen áll. Aki magát – mindenestől – elfogadja."
Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem