Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

A kineziológiai alapjai

2019-09-05

Az öt elemet átalakulási fázisnak is nevezhetjük. A kínai orvoslásban: Tűz, Föld, Fém, Víz és Fa. Az elemek kört alkotnak, amelyben támogatják egymást, mindegyik elem a következőt látja el energiával. A kínai orvoslás ezt erősítő ciklusnak nevezi.

1. A Fa erősíti a Tüzet, mivel táplálja.
2. A Tűz erősíti a Földet, mivel trágyázza.
3. A Föld erősíti a Fémet, mivel létrejöhet benne.
4. A Fém erősíti a Vizet, mivel gazdagítja.
5. A Víz erősíti a Fát, mivel növekedni engedi.
A kör bezárul azzal, hogy a Fa gondoskodik a Tűzről.
Az erősítő ciklusnak köszönhető testünk harmóniája, de csak akkor valósul meg, ha minden elemet ellenőrizni lehet. Ezen alapul az öt
elem kontrolláló, stabilizáló ciklusa (2. ábra).

a) A Tűz ellenőrzi a Fémet, mivel megolvasztja.
2 a) A Fém ellenőrzi a Fát, mivel hasítja.
3 a) A Fa ellenőrzi a Földet, mivel gyökereivel átjárja.
4 a) A Föld ellenőrzi a Vizet, mivel a Föld a Víz folyását szabályozza.
5 a) A Víz ellenőrzi a Tüzet, mivel eloltja.
A kör bezárul azzal, hogy a Tűz a Fémet ellenőrzi.
Ha mindkét ciklus jól működik, egészségesek és harmonikusak vagyunk. Ha az egyik elem energiája túl sok, mert nem stabilizálják, következnek a betegségek. Ha az erősítés nem működik, az érintett elem nem tud elég energiát átadni a soron következőnek, és ez szintén betegséget okoz. A kínai orvoslás az öt elem egyensúlyának helyreállítására, illetve megtartására törekszik.

Az alapok és az eszközök

A kínai orvoslás több ezer éve alatt a tanítást képekben adták tovább. Testünk egészségét családként jelenítették meg. Nézzük csak:

– Az erősítő ciklust Sheng ciklusnak hívják; a szülő–gyerek kapcsolatnak felel meg. A szülő feladata gondoskodni gyermekéről.

– Az ellenőrző ciklust Ko ciklusnak hívják; a nagyszülő–unoka kapcsolatnak felel meg. A nagyszülők kapcsolata az unokával jobb, mint a szülőknek a gyermekükkel. A nagyszülők erősíthetik a szülői irányítást.
Ha minden családtag tudatában van saját helyének, és ennek megfelelően viselkedik, harmonikus, egészséges családról beszélhetünk.
Abban a pillanatban, ha kiesik valaki, a család nyugtalan lesz. Ez veszekedéssel, a család szétesésével végződhet.
Régen a család struktúrája hagyományos volt. Három generáció élt egy fedél alatt. A nagyszülők azzal segítettek a szülőknek

A gyerekek feladata az engedelmesség volt. A család alapja a szülők és nagyszülők tekintélye volt.

A család elrendezése beilleszthető az öt elem körébe. Minden elemhez hozzárendelhetők a szülők, a nagyszülők és a gyerekek is.

Az ősi Kínában a család a jól működő állam jelképe volt. Egy miniszter rátermettségének például mutatója volt, hogy saját magát és otthonát rendben tudja-e tartani.
Az öt elem családképén láthatjuk, hogy miért van ma egyre több betegség.
A gyermekek gyakran ellenkeznek szüleikkel, nem akarják, hogy az „öregek” beleszóljanak életükbe; tanúi a tiszteletlenségnek, amelyet szüleik tanúsítanak a nagyszülőkkel szemben. A szülők tehetetlensége, az ellenőrzés és támogatás hiánya miatt sokszor cél és mérték nélkül nőnek fel. A szülők és nagyszülők elleni lázadást a kínai orvoslás is leírta. E két állapot neve: lázadási és megtagadási ciklus. Az öt elemben lezajló lázadás a testben betegséget, zavart és hanyatlást okoz.

Hogyan élhetne a világ békében, ha a családokban sincs harmónia?
Képesek leszünk hozzájárulni a békéhez, ha magunkkal kezdjük, és az öt elemet legelőször saját testünkben hozzuk egyensúlyba. Harmóniánk és egészségünk átsugárzik a családra, és mindenki elfoglalhatja helyét a körön belül.

A lélegzés

Az élettelen és élő testek között alapvető megkülönböztető jel: a lélegzés. Ez irányítja mozgásunkat. A légzés hatására mozognak a csontok az inak és izmok közreműködésével. A medencecsontok a légzés

Az alapok és az eszközök ritmusa szerint, szinkronban mozognak a koponyacsontokkal.

Az agy-gerincvelői folyadék a koponyába pumpálódik a medencéből. A folyamat nagyon fontos koncentráló- és figyelőképességünk és immunrendszerünk erősítése szempontjából.
Az indiaiak az életerőt pránának, a légzést pránajámának hívják.
Az életerő szoros kapcsolatban áll a lélegzéssel. Az indiai tanítás így mondja: „Ha a lélek lélegzik, Isten lélegzik bennünk.” Ha ez nem így lenne, soha nem alhatnánk, mert abban a pillanatban, hogy nem figyelnénk a légzésünkre, megszűnne, így életünknek is vége lenne.

Minden, amit megélünk, befolyásolja légzésünket. Az érzelmek, a félelem, a fájdalom is kihat rá. Az indiai tanítás így szól erről: aki kontrollálja a légzését, kontrollálja indulatait és saját életét is. A jó légzés lényegében az egyensúlyban lévő szervórától függ.

Forrás: https://afuzet.hu/kim-da-silva-kineziologia-ongyogyitas-gyogyitas-a-diszlexiatol-az-allergiaig-reszlet/

További cikkek

A Könyv utca ajánlója: Itt nyomd!

Úgy harminc évvel ezelőtt valahonnan szert tettem egy reflexológia könyvre, ami nem nyomdai kiadás volt, hanem valamiféle házi magánkiadás, kapcsokkal van összetűzve, még ma is megvan. Akkoriban sokat forgattam, használtam, próbálgattam, később már csak időnként került elő.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem