Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

A Kultúrpara könyvajánlója - Wu Xing: Feng Shui

2020-03-03

Egyszerű, könnyen használható tanácsok a harmónia eléréséhez az ősi kínai feng shui filozófia alkalmazásával.

A Bioenergetic Kiadó Wu Xing nevével fémjelezve új kiadványt tett le a témát érdeklődők számára, Feng Shui címmel. Mi a lényege? Harmonizáld az energia áramlását önmagadban és magad körül - adja meg a választ erre a szerző az alcímben.

Mi az a feng shui? Ősi kínai kifejezés, amelynek jelentése szél és víz. Ezek a csi mozgásában és a jin-jang egyensúlyában megnyilvánuló elemi erők alakítják és formálják a tájat. A csi maga nem látható, nem hallható, mégis minden dologban érezteti hatását: benne van a folyó áramlásában, a hegytetőben, a bevásárlóközpontban és a csendes külvárosban is. Szakemberek a csit az élet lehelletének vagy energiájának szokták nevezni, amely folyamatosan összegyűlik, szétoszlik, növekszik, csökken, összesűrűsödik vagy elillan. A feng shui azon a hiten alapul, hogy az egyén felismeri a belső harmónia meglétét, és azt is, ha ez a harmónia egyes helyeken megtörik vagy megbomlik, és helyrehozza, ha lehet vagy csökkenti a káros hatásokat különféle kiegészítőkkel.

harmony.jpg

Feltétlenül be kell vallanom, hogy a kiadvány kézbevételekor semmit sem tudtam a feng shui lényegéről. Persze, hallottam már a kifejezést, de csak legyintettem: valami kínai hókuszpók, mindegy. Most először alkottam fogalmat a szerző által közvetített mélységben a szó jelentése mögött meghúzódó igazságokról. Nyilván, Wu Xing a könyv terjedelme korlátai közé lett szorítva magyarázataival, és egy nem különösebben spirituális beállítottságú ember számára badarságnak hangzanak az olyan mondatok, mint a víz belép a fémbe vagy hogy az ágy közepén átfutó gerenda gyomorpanaszokat okozhat, valamint, hogy a fa tüzet termel, de pusztítja a földet. 

Nyugati szemmel nézve ezek nevetségesnek hatnak, de ha jobban utánanézel a fogalmak fedte valóságnak, rájössz, hogy nem is mond olyan butaságot, sőt: az előítéleteket érdemes eldobni és az ismeretek tanulmányozásával érthetővé szelídíteni. A megfogalmazásokat, ősi jegyeket lefordítva saját jelképrendszerünkre, egyből értelmessé válik minden. A kötet alapján sorra vettem a házunk tájolását, a szobák, bútorok elrendezését, és rá kellett döbbennem, hogy a mű (számomra) nem más, mint csoportba tömörült tanácsadók sora, (táj)kertész, ingatlanközvetítő, lakberendező és pszichológus szakemberek együttes, összhangba hozott meglátásai arra, hogyan legyen rend és harmónia a testemben, lelkemben, lakóhelyemen, házamban.

cipo.jpg

Józan paraszt ésszel gondolkodva nem is olyan nehéz ez, csak kell hozzá egy kis pénzmag: jó helyen vásárolj vagy építtess lakóhelyet, ahol nem vagy kitéve az elemek károsító hatásainak. Legyen mindennek helye a lakóteredben. Ne zsúfolj össze tárgyakat sehol, legyen levegős, vidám és szellős minden helyiséged. Teremts egyensúlyt önmagadban, hagyd a munkát a munkahelyeden, élj és kapcsolódj ki, hagyj időt a társadalom által kevésbé preferált tevékenységeknek is, mint pihenés, szabadidő hasznos eltöltése. Tanuld meg magad és törekedj egyensúlyi helyzetre mind kívül, mind belül. 

Nyilván, nem mindenkinek adatik meg olyan szerencse, hogy tökéletesre hajazó környezetben éljen, de a mű jó hírrel szolgál: a feng shui javítható! Részletesen tárgyalja ezen módozatok lehetőségeit, amellett, hogy részletesen beavat a módszer eszközeibe is. Az olvasó képet kap alapfogalmakról, majd górcső alá veszi a házat, a ház közvetlen környezetét, az otthon minden helyiségét és a munkahelyet is. Sok-sok értelmes tanáccsal, konkrét rajzokkal és megoldásokkal segíti megérteni az alapokat és harmonizálni a körülöttünk folyó energia áramlását.

Forrás:

 

Lapozz bele a könyvbe:

További cikkek

NYÁRI AERIAL JÓGA TÁBOR A PILISBEN (2023.06.09-11.)
21 nagysikerű jógatáborunk után elhoztuk Neked ezt a különleges hétvégét, ahol most a légjógáé, azaz Aerial jógáé lesz a főszerep.
Tapasztald meg velünk Magyarország szívcsakrájában, a Pilisben a lebegés, jóga, meditáció és relaxáló hangfürdő adta szabadságot!
Tovább
HA BEÜT A VALÓSÁG – MINDEN ÉRZÉS TÉGED SZOLGÁL, DE NEM MINDEGY, HOGYAN KEZELED ŐKET

Sokszor megkérdezik tőlem, mi alapján választok könyvet, miért éppen ebbe vagy abba kezdek bele, miért éppen ezt vagy azt a regényt, verses kötetet emelem le a saját vagy a boltok polcairól. A válaszom mindig csak annyi, hogy egyszerűen érzem, hogy melyik könyv hív, szólít meg engem. Dr. Russ Harris - Ha beüt a valóság című (ön)segítő könyve derült égből villámcsapásként érkezett meg hozzám. Egyik nagy elsajátítani valóm ebben az életben - vagy legalábbis ebben az életszakaszomban -, hogy megtanuljak a jelenben lenni. Nagyon sokszor révedek el a múltban és veszek el a jövőben, miközben - ahogy a könyvben is szerepel - elmegy mellettem az élet. 

Tovább
Technikák és gyakorlatok, hogy szinte mindenre emlékezhess

Ki ne szeretne jobb memóriád? Szinte kizárt, hogy erre a kérdésre bárki nemmel válaszoljon, ezért most jó hírem van: a Bioenergetic Kiadó elhozott egy szuper könyvet Turbózd fel a memóriádat! címmel, amelyben több mint 50 olyan feladatot találunk, ami segít a memóriánkat fejleszteni.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem