Nincs engedélyezve a javascript.

A lúgosítás alapjai

Arra születtünk, hogy egészségesek és boldogok legyünk. A szervezetünkben összetett folyamatok milliói gondoskodnak arról, hogy minden szervünk a lehető leghatékonyabban működjön, és hogy szerveink egymással is összhangban lehessenek.

palacsinta.jpg

Óriási alkalmazkodó képességgel bírunk, így nagyon sokáig nem is veszünk észre semmit abból, amit szervezetünk elkövet annak érdekében, hogy eltussolja a testünkkel szemben elkövetett „bűnöket”. Évekig fogyaszthatjuk büntetlenül a cukros, feldolgozott ételeket, amíg intenzíven működnek kiválasztó szerveink. A felesleges savak eltávoznak ugyan a testünkből (a kilégzéssel, vizelettel, széklettel, a bőrünkön keresztül), de tudnunk kell, hogy mindez nagy erőfeszítést jelent szervezetünknek, amely előbb-utóbb kimerül, és már csak egyre nehezebben tudja ellátni ezt a feladatot.

 

Jó hír: szervezetünk öngyógyító és önfenntartó. A természet tökéletes alkotása. Ha a megfelelő körülményeket biztosítjuk számára, akkor mindent megtesz saját maga fenntartásáért. A kérdés csak az, hogy hogyan tudjuk segíteni testünknek ezt a törekvését, ahelyett hogy hátráltatnánk. Milyen feltételeket kell biztosítani, hogy ezt a feladatot a lehető legtökéletesebben tudja végezni? Naponta több millió sejtünk pusztul el és születik újjá. Az elpusztult sejtek alkotóelemeikre bomlanak, aztán részben újra felhasználásra kerülnek, részben pedig kiürülnek a szervezetből. Sejtjeinket szervezetünk a bevitt tápanyagokból képes megújítani, csak „hozott anyagból” képes dolgozni. Azt ugye mindenki tudja, hogy értéktelen, gyenge alapanyagból senki sem tud minőségi, tartós és megbízható terméket gyártani – így van ezzel szervezetünk is. Testünk egészségi állapota nagyban függ a bevitt ételek összetételétől, ezért ha valaki tudatosan táplálkozik, az életkilátásai nagy valószínűséggel biztatóbbak lesznek.

 

Felelősséget kell vállalni saját egészségünkért! Tudomásul kell venni, hogy csak saját magunkat vagyunk képesek meggyógyítani és egészségben tartani. Nem mutogathatunk másra! Orvosaink elláthatnak bölcs tanácsokkal, de ezeket nekünk kell megfogadni és betartani, ők nem tehetik meg helyettünk. Nem várhatjuk el senkitől, hogy helyettünk döntsön: mit eszünk, hogyan gondolkodunk, mit iszunk, mennyit mozgunk, hogyan bánunk saját testünkkel. Visszaéléseinknek megvan a böjtje: betegségek hihetetlen sokféle változatban! Ugyanakkor pozitív erőfeszítéseinknek is garantáltan meglesz a gyümölcse: hosszú, egészséges élet! Az orvos megkérdezi a betegét: „Válasszon, mit tud jobban beilleszteni a mostani nagyon zsúfolt napirendjébe: sportolni valamit napi 1 órában, vagy halottnak lenni 24 órában?” Ez vicc, de komolyan kell venni, mert az életünkről van szó. A legtökéletesebb diéta sem képes csodákra a megfelelő testmozgás, friss levegő, helyes légzés, tiszta víz és pozitív gondolkodás nélkül.

lugositas_elo_etelekkel_borito_300rgb.jpg

 

Mielőtt valakiben felmerülne a kérdés, már válaszolok is: NEM, a lúgosító étrend nem egyenlő a nyers étkezéssel. De mivel a nyers zöldségek lúgosítanak a legnagyobb mértékben, ezért a lúgosító étrendben ezek kapják a fő hangsúlyt, vagyis zöldségek, gyümölcsök, zöld levelek minden mennyiségben, napi étrendünkben legalább 70–80%-ban. A maradék 20–30% származhat másból – főtt zöldségekből, levesekből, párolt vagy főtt gabonákból –, amelyek kevésbé lúgosítanak, de olyan jelentős pozitív élettani hatással bírnak, hogy kár lenne száműzni őket a tányérunkról. Felelősséget kell vállalni saját egészségünkért!

 

Emiatt ez a receptes könyv forradalmian változtatja meg a lúgosító diétáról alkotott nézeteket, véleményeket. Túl lehet lépni a régi beidegződéseken, lehet teljesen más dimenziókban gondolkozni! Nem a hagyományos ételek lúgosító változatát próbáljuk elkészíteni, hanem teljesen új ételek kerülnek az asztalra, új ételkészítési eljárások, új alapanyagok, új ízek. Ha ezek mentén haladunk, a lúgosítás mellett megkapjuk az enzimek jótékony hatását is. A nyers ételekben rejlő életerőt képviselő enzimek bennünk fejtik ki tovább hatásukat, spórolva saját enzimkészletünkkel, ezzel járulva hozzá a hosszabb és egészségesebb élethez.

 

Részlet Lénárt Gitta Lúgosítás élő ételekkel c. könyvéből