Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

A meditáció pozitív hatásai

2021-06-08

A meditáció az egyik legősibb szellemi gyakorlat, mely a buddhista kultúrából terjedt el. Különféleképpen gyakorolhatjuk, azonban a cél közös: segítségével jobbá tehetjük életünket, javíthatjuk fizikai és mentális egészségünket.

 

A meditáció egy gyakorlat, de egyszerre egy kapu is egy világba, mely sok ember előtt örökre zárva marad. Ha igazán kitartóak és elhivatottak vagyunk, akkor élvezhetjük a meditáció jótékony hatásait, észrevehetjük fizikai és mentális egészségi állapotunk javulását.

Mi a meditáció?

Laikusként gyakran hallhatjuk azt a kifejezést, hogy valami meditatív tevékenység, például a mosogatás is ide tartozik. A meditáció nem jelent mást, mint egy dologra való koncentrációt, így például amikor mosogatunk, és mellette más nem vonja el a figyelmünket, akkor meditálunk.

A meditáció olyan technikák, módszerek gyűjtőneve, melyekkel elménket képezhetjük, fejleszthetjük koncentrálóképességünket, valamint elősegíthetjük a fokozott öntudatot, javíthatjuk fizikai és mentális egészségünket.

A meditáció lényege az adott pillanat, a most megélése, így gyakorlásához szükségünk van tudatosságra. A meditáció mindenki számára elérhető és tanulható képesség, amelyet légzőgyakorlatokkal fejleszthetünk magasabb szintekre. Az első és legfontosabb feladat a koncentráció. Üljünk le kényelmes pozícióba, csukjuk be a szemünket és zárjuk ki a körülöttünk lévő vizuális világot. Összpontosítsuk figyelmünket légzésünkre, tapasztaljuk meg, hol érezzük belégzés és kilégzés közben leginkább a levegőt. Ha ezt a gyakorlatsort újra és újra elvégezzük, egy idő után képesek leszünk kizárni a külvilágot, csak a légzésünkre koncentrálni úgy, hogy közben elménk nem kalandozik el gondjaink és mindennapi feladataink listájára. Meditálni a nap bármely időpontjában érdemes, amikor úgy érezzük, hogy szükségünk van elménk lecsillapítására.

Könyvek meditációhoz – Bioenergetic Kiadó

 

A meditáció jótékony hatásai

A meditációnak számos pozitív hatása van, melyek közül rövid távon leginkább a pszichés előnyök mutatkoznak meg, de hosszú távon élvezhetjük élettani hatásait is.

Pszichés hatások

A meditáció segítségével megtanuljuk kontrollálni gondolatainkat, növelhetjük koncentráló képességünket és teljesítményünket. Emellett jelentős szerepet játszik a tanulási képesség és a memória serkentésében, a tudatunk tisztításában és a kreativitás fokozásában. Ha meditálunk, könnyebben leszokhatunk káros szenvedélyeinkről, mint például a dohányzás vagy az alkoholfüggőség. A különböző technikák gyakorlásával fejleszthetjük szociális készségeinket, magasabb szintre emelve érzelmi érettségünket.

Fiziológiai hatások

A meditatív gyakorlatok erősítik immunrendszerünket, növelik életerőnket és lassítják az öregedés folyamatát. Azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek a mindennapokban, kifejezetten jó technika lehet a meditáció. Azáltal, hogy jobban ellazulunk, megnyílnak az erek a szervezet fokozott nitrogén-oxid termelése miatt, így csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz az aggodalom szintje és nyugodtabbá válunk. A meditáció növelheti a sporthoz és a mozgáshoz való kedvet, valamint segítheti a súlyleadást is. A meditáció sokszor csak évekkel később, hosszú távon lesz számunkra gyümölcsöző, így megéri kitartónak és elszántnak lenni annak érdekében, hogy megtapasztaljuk a pozitív fiziológiai hatásokat.

Spirituális hatások

A meditáció elengedhetetlen gyakorlat, ha igyekszünk közelebbi kapcsolatba kerülni spirituális oldalunkkal. Mindannyiunk életben vannak olyan elfelejtett apró sérelmek, melyek a mai napig velünk maradtak és megnehezítik mindennapjainkat. A meditáció segíthet megfelelő megvilágításba helyezni a dolgokat, harmóniába hozza az testünket, lelkünket és elménket, valamint elvezet minket valódi célunk megtalálásához. 

Könyvek meditációhoz

A meditáció mindenki számára elérhető, de kitartó, rendszeres gyakorlás és az elmélet alapos ismerete nélkülözhetetlen a megfelelő technikák elsajátításához. A meditációs gyakorlatok megismeréséhez az alábbi négy könyvet ajánljuk:

davidji: A meditáció titkai

Davidji a modern kor egyik legnagyobb spirituális tanítója. Gyerekkorától kezdve erős kapcsolatban állt az anyagon túli tartalmakkal. A meditáció titkai című könyvében bemutatja azokat a meditációs gyakorlatokat, melyekkel a nyugalom mélyebb szintjeire juthatunk. Rávilágít bennünket arra, hogy a mindennapos meditálás által lelassíthatjuk és rendbe tehetjük a fejünkben keringő, zavaros gondolatokat. Davidji bemutatja, hogy milyen fantasztikus eredményeket lehet elérni a mindennapos meditáció során még akkor is, ha csak néhány percünk van rá naponta.

davidji: Stresszmentesítés

A nemzetközileg elismert stresszkezelési szakértő kiemelkedő művei közé tartozik a Stresszmentesítés című könyv, melynek középpontjában a mindennapjainkat átszövő stressz áll,mely befolyásolja tudatunkat, testünket és ártalmas tettekre kényszerít bennünket. Davidji egy olyan újszerű gondolkodásmódot mutat be, amellyel stressz mentesíthetjük életünket, a bemutatott gyakorlatok elvezetnek minket a lelki békéhez és általuk utat találhatunk a mély elégedettséghez.

Itai Ivtzan: Az éber tudatosság: szabadság

Itai Ivtzan Az éber tudatosság: szabadság című könyve nyolc leckére bontva mutatja be az önismeret és a jóllét felé vezető utat. A gyakorlati feladatok segítik az elmélet feldolgozását, így könnyen megérthetjük a szerző által fejtegetett pszichológiai és spirituális aspektusokat. Itai Ivtzan már több ezer embernek segített mélyebben megismerni önmagukat és megbirkózni a múltjukban rejlő traumákkal.

Matthieu Ricard: A meditáció művészete

Számos tudós úgy véli, hogy Matthieu Ricard a világ egyik legboldogabb embere, így nem véletlen, hogy A meditáció művészete című könyve az egyik legelismertebb meditációs tankönyv. A szerző meggyőződése, hogy a meditáció befolyással van agyműködésünkre, és segít abban, hogy boldogabbnak érezhessük magunkat, megváltoztassuk a saját magunkról és a világról alkotott elképzeléseinket. A könyvben olyan gyakorlati feladatokat gyűjt össze, amelyeken keresztül képekkel és példákkal illusztrálja, hogyan sajátítsuk el a legkülönfélébb meditációs technikákat.

Összegzés

A meditáció elvezet minket az önismerethez, a belső békéhez és számtalan jótékony hatással rendelkezik, amelyeket kamatoztatni tudunk életünk során. A meditatív gyakorlatok mindenki számára elérhetőek és tanulhatók, csupán kitartás, valamint idő kell ahhoz, hogy a megfelelő technikákkal kizárjuk a külvilág ingereit és belső énünkre összpontosítsuk figyelmünket.

További cikkek

NYÁRI AERIAL JÓGA TÁBOR A PILISBEN (2023.06.09-11.)
21 nagysikerű jógatáborunk után elhoztuk Neked ezt a különleges hétvégét, ahol most a légjógáé, azaz Aerial jógáé lesz a főszerep.
Tapasztald meg velünk Magyarország szívcsakrájában, a Pilisben a lebegés, jóga, meditáció és relaxáló hangfürdő adta szabadságot!
Tovább
HA BEÜT A VALÓSÁG – MINDEN ÉRZÉS TÉGED SZOLGÁL, DE NEM MINDEGY, HOGYAN KEZELED ŐKET

Sokszor megkérdezik tőlem, mi alapján választok könyvet, miért éppen ebbe vagy abba kezdek bele, miért éppen ezt vagy azt a regényt, verses kötetet emelem le a saját vagy a boltok polcairól. A válaszom mindig csak annyi, hogy egyszerűen érzem, hogy melyik könyv hív, szólít meg engem. Dr. Russ Harris - Ha beüt a valóság című (ön)segítő könyve derült égből villámcsapásként érkezett meg hozzám. Egyik nagy elsajátítani valóm ebben az életben - vagy legalábbis ebben az életszakaszomban -, hogy megtanuljak a jelenben lenni. Nagyon sokszor révedek el a múltban és veszek el a jövőben, miközben - ahogy a könyvben is szerepel - elmegy mellettem az élet. 

Tovább
Technikák és gyakorlatok, hogy szinte mindenre emlékezhess

Ki ne szeretne jobb memóriád? Szinte kizárt, hogy erre a kérdésre bárki nemmel válaszoljon, ezért most jó hírem van: a Bioenergetic Kiadó elhozott egy szuper könyvet Turbózd fel a memóriádat! címmel, amelyben több mint 50 olyan feladatot találunk, ami segít a memóriánkat fejleszteni.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem