Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

A világ legboldogabb embere

2017-04-04

Az idegtudósok a valaha vizsgált legboldogabb embernek tartják azt a francia genetikust, aki több évtizede a Himalájában él buddhista szerzetesként.
A szenzoros vizsgálatok szerint hosszú meditációs múltja agyát teljesen átalakította.

Matthieu Ricard molekuláris genetikusnak tanult, több évtizede azonban szerzetesként és Őszentsége, a Dalai Láma követőjeként, segítőjeként él. Szenvedélyesen terjeszti a világban, hogy a meditáció megváltoztatja az agyat, és segít abban, hogy az emberek megtalálják a boldogságukat. „A meditáció egy csodás területe a kutatásnak, mert nem csak egy transzállapot a mangófa alatt, hanem kitartó gyakorlásával teljesen átalakul az agy, és ily módon az ember maga is teljesen megváltozik” – nyilatkozta a francia szerzetes az AFP-hírügynökségnek.

Minél többet meditálunk, annál boldogabbnak érezzük magunkat
A most 66 éves Ricard a hetvenes években hátat fordított addigi életének, és Tibetbe költözve buddhista szerzetesnek állt. Hosszú meditációs tapasztalata alapján úgy véli, mindenki lehet boldog, aki trenírozza az agyát.

Néhány éve, a Wisconsini Egyetem kutatásának keretében Ricard és több száz, szintén hosszú ideje meditáló ember agyát mágneses rezonanciás felvételekkel vizsgálták, amelynek során a résztvevők koponyájára 256 darab szenzort erősítettek. Megfigyelték, hogy amikor a francia genetikus az együttérzésen, a mások iránt érzett könyörületen meditált, agya gamma-hullámokat bocsátott ki – ezek a tudatosság, a figyelem, a tanulás és a memória agyhullámai is.

A felvételek továbbá azt mutatták, hogy a homloklebeny elülső része az agy bal felén jóval aktívabb volt, mint a jobb felén. Az idegtudósok ezzel magyarázták hatalmas boldogságérzetét és a negatív dolgok iránti csökkent fogékonyságát.

Ricard együttműködve más kutatókkal, világszerte az idegrendszer képlékenységét, az ún. neuroplaszticitás jelenségét kutatja. Egy 12 éve tartó kísérletben a meditációnak az éberségre, a figyelemre és az érzelmi egyensúlyra gyakorolt rövid és hosszú távú hatásait vizsgálják. Tapasztalataik szerint a hatások már heti 3 x 20 perc meditáció után megmutatkoznak.

Vacsora három Nobel-díjassal
Ricard egyébként érdekes életpályát járt be, mire eljutott a megvilágosodásig. Szülei a párizsi értelmiségi elithez tartoztak, apja filozófus, anyja festő volt. Előfordult, hogy egyszerre három Nobel-díjas vacsorázott náluk.

Mire 1972-ben a párizsi Pasteur Intézetben megkapta Phd fokozatát genetikából, már kiábrándult a vacsoraasztal melletti filozofálgatásból, és egyre többet utazott az indiai Dardzsilingbe. Néhány év után feladta karrierjét és párkapcsolatát, és Indiába költözött, hogy tanulmányozza a buddhizmust. 26 évvel később, egyik pillanatról a másikra híressé vált egy könyv kapcsán, amelyben filozófus apjával vitatkoznak az élet értelméről.

A Szerzetes és a Filozófus sikerkönyv lett, s hirtelen a nyugati világ elkezdett érdeklődni Ricard iránt. Egyre több nyugati neurológus és pszichológus kereste meg, és kérte fel társkutatónak a meditáció hatását vizsgáló kutatásokhoz. Most egy kathmandui kolostorban él, idejét meditációval, tudományos kutatásokkal tölti, konferenciákon ad elő, illetve elkíséri a Dalai Lámát a francia nyelvű országokba. 2009-ben a davosi Világgazdasági Fórumon államfők és üzleti vezetők előtt beszélt arról, hogy ideje lenne feladni a kapitalizmus mohóságát, és helyette az önzetlenség és az együttérzés elveit követni.

Forrás: origo.hu

Ajánlott olvasmány:

További cikkek

Böjtölj együtt Dr. Ruediger Dahlke-val!

Tudsz németül és fontos számodra az egészséged? Szeretnél Európa egyik leghíresebb holisztikus terapeutájával böjtölni és naponta konzultálni? Most páratlan lehetőséged nyílik, hogy részt vegyél

Dr. Ruediger DAHLKE háromhetes online Ideálsúly Challenge programján!

Tovább
A nád, az erő gyakorlata a 'Ce acatl' energia 13 napjára
Elkezdődött az 1 acatl, az 1 nád szoláris energia 13 napja.
A nád az erő, a vitalitás szimbóluma a tradícióban. A nád, a vezető, a tekintély nádpálcája, a harcos nyila, az emberi intelligencia Quetzalcóatlhoz kapcsolódik. A mennyekből jövő energia. A rugalmas és bölcs hatalom és vezetés.
A nád, az erő gyakorlata a Ce acatl (1 nád) energia 13 napjára:

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem