Nincs engedélyezve a javascript.

Agytakarítás

Miért nem elég az elhatározás a célok megvalósításához?

Az valahogy sosem okoz gondot, hogy elképzeljük a bejgli mellől a beach bodyt és fogadalmakat tegyünk, hogy majd januártól szépen minden nap elmegyünk az edzőterembe, de a probléma akkor kezdődik, amikor elkezdjük ezeket megvalósítani. Dr. Julia Ravey, az Agytakarítás szerzője (a BBC tudományos rádiós műsorvezetője és producere, a Mental Muscle /Mentális izom/ podcast házigazdája) pont ezekre a problémákra keres és kínál megoldást. 

Biztosan te is voltál már úgy vele, hogy kicsúszott életed irányítása a kezedből. Egy túlpörgő világban élünk, ahol ha nem maradunk tudatosak, könnyen elveszíthetjük a gyeplőt. Stressz, munka, rohanás, és máris egy sor betegséggel és problémával kell szembenéznünk. Azt azonban kevesen tudják, hogy vannak módszerek, hogy kezünkbe tudjuk venni az életünk irányítását. 

Ehhez viszont meg kell értenünk a gondolkodásunkat, az agyunk működését. A változás jó, csak egy kis győzködésre van szükségünk.  Sokszor bizonytalanná válunk, hogy mit is kellene tennünk a céljaink eléréséhez, mit kellene tennünk, amikor alábbhagy a lelkesedésünk. Igazi kihívás egy – egy új szokást megtanítani az agyunknak. Közismert, hogy 21 nap kell az agyunknak, hogy új szokásokat tanuljon meg. Gondoljunk csak bele hányszor kell ugyanazt az angol szót hallanunk, hogy rögzüljön. Akkor miért várjuk el magunktól, hogy ha kétszer elmentünk az edzőterembe, az agyunk tudja, hogy ez egy új szokás. 

392813971_706902021480330_2148590505742674437_n.jpeg

Dr. Julia Ravey a londoni University College-ban szerzett PhD-fokozatot idegtudományból, az aggyal kapcsolatos közösségi médiaplatformjai pedig milliós nézettséget és hatalmas rajongótábort tudnak magukénak világszerte. A szakember az Agytakarításban a fenti akadályok leküzdésében segít, hogy elérhessük céljainkat. Persze izgatottan vártam a könyvet, mert már nagyon sok hasonló tartalommal találkoztam, de mindig úgy éreztem, hogy ezektől nem leszek több, hogy csak üres locsogás, és hogy elméletben én is jó vagyok, de ennél több nem volt. Ez a könyv nagyon sok tudományos bizonyítékot hoz magával, ami segít megérteni, hogy miért adjuk fel olyan könnyen, hogy miért nem érjük el a céljainkat. 

Eleinte elég unalmasan indul a könyv, nem annyira kedvelem a száraz tudományos adatokat. Valamikor az 50. oldal környékén kezdett érdekes lenni, amikor az ismerősségről írt a szerző. Azt hiszem, valahol itt keltette fel a figyelmemet. Az ellenállás akkor merül fel először, amikor megpróbálunk valami újat követni, mert a változás egyben eltávolodás is a megszokottól. Biztosan tudom, hogy itt már nekem szóltak ezek a mondatok. Ugyanakkor nagyon érdekesen éltem meg, mert nagyon könnyen válok meg egy régi pulóvertől, de az érzésektől már sokkal nehezebben. Az agy összekapcsolja a hasonló információkat, és ez megmagyarázhatja, hogy miért vagyunk hajlamosak az ismerős érzésekhez vonzódni, még akkor is, ha az nem volt jó korábban, mégis… agyunk idegenkedik az ismeretlentől. 

Előfordult már veletek, hogy olyan étterembe mentetek, ahol nem ismert ételek szerepeltek az étlapon, amiket még nem ettetek korábban, de valahol megbújt egy ismerős hamburger vagy sült krumpli a menüben, és végül mégis azt választottátok? Ennek szintén az ismerősség az oka. gyakran választjuk ezt az utat, még ha találnánk is olyan ételt, ami kóstolást követően a kedvünkre lehetne. 

Sokszor könnyebben kezeljük azokat az információkat  amikkel korábban már találkoztunk. Az az érzés viszont, hogy az ismeretlen információkat sokkal nehezebb feldolgozni, távol tarthat bennünket attól, hogy valami nagyon drasztikus változást hozzunk el az életünkbe. Az ismerősség ezzel szemben nagyon megkönnyíti a dolgunkat, könnyedén befekhetünk este az ágyba bekapcsolva az új sorozat epizódját, ahelyett hogy új szokásokat alakítanánk ki, eseteg meditálnánk elalvás előtt. Hiába, nem tesz jót, biztonságot ad. 

Az igazi változáshoz erőfeszítésre van szükség. Ahhoz, hogy januárban tényleg elindulj az edzőterembe, plusz energia kell. És az az energia, amit ehhez fel kell használnod, az majdnem egy új ösvény kitaposával ér fel a magas fűben. Noha vannak módszerek az energia csökkentéséhez, de a változás egy hosszú folyamat, amihez mindenképpen befektetett energia szükséges.

Ez e könyv rengeteg gyakorlatot mutat be, hogy lássuk hogyan indíthatóak be ezek a folyamatok. Nem az a mű, amit egyhuzamban el lehet olvasni, szépen lassan áll össze a mozaik, miközben jönnek az „aham” élmények. Nem egy átlagos regény, vagy efféle, amit ha elolvastunk felteszünk a könyvespolcra, ez inkább olyan, mint egy mentor program. Önismereti utazás ez, ahol a könyv szerzője lehet a személyes coachod. Segít felismerni, hogy a célod eléréséhez miért ütközöl akadályokba, és ezzel együtt azt is megmutatja, hogyan tudsz ezen változtatni.

Mindenki máshol tart az önismeretben, de bátran ajánlom a könyvet kezdőknek és haladóknak. A kezdőknek nagyon jó alap lehet, akik pedig már előrébb jár az önismeret útján, annak remek kiegészítés az újabb gyakorlatok megtanulásához, esetleg új összefüggések megismeréséhez. 

Amit kifejezetten szerettem a könyvben, hogy a szerző bíztat bennünket arra, hogy ne féljünk a kudarctól. Adjunk magunknak engedélyt arra, hogy kipróbáljuk a technikáit, de ha nem működik, akkor csiszoljunk rajta. Vonjuk le a tanulságot és alkalmazzuk azt a nekünk megfelelő módon a következőkben. Fogadd el, hogy a kudarc a folyamat része. 

Ez a könyv nem arról szól, hogy hátradőlünk a kanapén és kívánjuk a célokat. Arról szól, hogy a változás erejét a saját kezünkbe vegyük és dolgozzunk azon egészen az apró részletekig, amiket mi irányítunk, hogy a vágyaink irányába mozdulhassunk. Azzal, hogy betekinthetünk az agy működésébe megláthatjuk, hogy miért tűnik olyan nehéznek a változás. 

Haladj kis lépésekkel és következetesen a nagy változásokért, és vedd elő újra és újra a könyvet, hogy terveidet mozgásba hozhasd. Útközben pedig legyél magaddal együttérző, hiszen lesznek olyan pillanatok - vagy zsúfoltabb időszakok - az életedben, amikor nem tudod majd végicsinálni azt, amit elterveztél. Ilyenkor is magyarázd el magadnak, hogy ez csak egy átmeneti időszak, ami véget fog érni, és a terved ettől még ott van. 

Semmiképp ne érzed magad rosszul, ha egy mérföldkövet lassabban érsz el, hiszen itt és most elég vagy úgy, ahogy most vagy, megérdemled a boldogságot és az örömöt! Ünnepeld magad minden nap, és tudd a célig vezető úton is, hogy méltó vagy arra, amit kitűztél magad elé - amihez remek útitárs lesz ez a könyv.