Nincs engedélyezve a javascript.

Akrojóga: tanulj meg repülni!

Csupán három dologra van szükséged, ha repülni szeretnél az akrojógával: kíváncsiság, bátorság, bizalom. Benned megvan mindhárom?

the_team_ujhelyi_vajnai001.jpg

A világon rengeteg embert sikerült mozgásra bírni a jógával, amelynek rengeteg fajtája létezik. Az egyik, nálunk kevésbé ismert az akrojóga. Azt mondják ez a világ egyik legkreatívabb és legjátékosabb mozgásrendszer. Őszintén megmondom, hogy én is akkor hallottam róla először, amikor megláttam a Bioenergetic Kiadó honlapján Vajnai Melinda és Ujhelyi Péter könyvét. A borítóra pillantva az első reakcióm az volt, hogy ezt lehetetlen megcsinálni. Fogadjunk, hogy nem én vagyok az egyetlen.

Hajtott a kíváncsiság, hát magamhoz vettem egy példányt a könyvből és elkezdtem olvasni. A kötet elején megismerjük az akrojóga történetét és, hogy pontosan mi is az akrojóga. A szerzőpáros, Vajnai Melinda (akrojóga és gerincjóga oktató) és Ujhelyi Péter (testszobrász mester, akrojóga instruktor) elmagyarázza, hogy mitől olyan egyedi, mitől kicsit fitnesz és akrobatika, mitől terápiás és mitől jóga ez a különleges mozgásforma.

De legfontosabb küldetésük, hogy megmutassák: erre bárki képes kortól, nemtől, alkattól függetlenül. A borító elrettentő lehet, de a kötetben lépésről lépésre haladva jutunk el az ilyen látványosabb, nagyobb egyensúlyérzéket, erőnlétet igénylő pozícióhoz. Mielőtt azonban a gyakorlati útmutatókhoz érünk részletes képet kapunk arról, hogy miként fussunk neki a gyakorlásnak, mire figyeljünk, hogyan alkalmazkodjunk a partnerünkhöz és a szervezetre gyakorolt fizikai és lelki hatásokról is képet kapunk. Akrojóga közben a mélyizomzat felébresztésével és mozgatásával fejlődhetünk, javulhat a tartásunk és a személyiségünk is fejlődik menet közben.

Aztán elérkezünk a gyakorlati útmutatókhoz, melyek részletesek, érthetőek és mindenhol számos fénykép segíti a jógázás. Egészen az alapoktól indulunk, a bemelegítéstől, az optimális testtartástól nyújtógyakorlatokon át, a komfortzónánkból való kilépésen és biztonságos gyakorláson keresztül a pózokig. És még a thai masszázsnak is jutott hely a kötet végén.

akrojoga_borito_300rgb.jpg

Íme egy kis videós ízelítő:

https://www.youtube.com/watch?v=bIp6yKBd0nM 

Számos erősítő és nyújtó gyakorlatot is találunk a kötetben, melyek a partnerünk megtartásánál kapóra jönnek majd és helyet kaptak a leggyakoribb pózok is. Ráadásul a kötethez a kiadó honlapjáról letölhető egy videó is, mely hatalmas segítség lehet, de érdemes felkeresni a szerzők egyik óráját is. Felszabadultan, vidáman, csapatban izgalmas kísérletezni és feszegetni a határainkat.

Forrás: https://www.kulturpara.hu/2021/10/akrojoga-tanulj-meg-repulni.html