Hányszor suhantunk el árokpart mellett, kirándultunk a hegyekben, néztük az eget kiterülve a mezőn úgy, hogy közben sejtelmünk sem volt róla, hogy körülvesz minket rengeteg gyógyhatású étel és ízestíő? Az ehető vadnövények világát megismerni annyit jelent, hogy étkezési és főzési szokásaink gyökeres változáson mehetnek keresztül.
A természet ereje
„A vén Lakota bölcs volt. Tudta, hogy az emberi szív megkeményedik, ha eltávolodik a természettől. Tudta, hogy aki megfeledkezik a növények, az élőlények tiszteletéről, felhagy az emberek tiszteletével is. Ezért nevelte a fiatalokat a természet gyengéd befolyása alatt.” T. C. McLuhan
A természetben minden a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy testünket egészségesen tartsuk, csak meg kell tanulnunk felismerni és jól használni a körülöttünk élő növényeket. Ha tiszteljük és megismerjük a természetet, elhalmoz csodáival, ízeivel, gyógyító ertejével.
Árokpart vagy kincsebánya?
Épp csak egy pillantást vetettünk eddig az út mentén burjánzó zöldekre vagy maximum megcsodáltuk a mezőn virágzó szépségeket, de az eszünkbe sem jutott, hogy meg is ehetnénk akár. Sőt, még jót is tennénk magunknak azzal, ha ezeket a parlagon hagyott növényeket beépítenénk életünkbe.
“A növény a föld kabátja, számtalan szálon kötődik a földhöz és az éghez. A növények felbecsülhetetlen kincset jelentenek: vannak ehető növények, gyógynövények, fűszernövények, festőnövények, mérgező növények – melyekből számos gyógyszer készül –, takarmánynövények, illathoz, rosthoz, szövéshez szolgáló növények…”
Nagyszerű kaland vár arra, aki veszi a fáradtságot és megfelelő szakirodalommal felfegyverkezve a természetben keresi az egészség titkát. Sokszínűséget és új ízeket vihetünk ételeinkbe, ha felfedezzük az ehető vadnövények világát.
Gyomokban az életerő
Rengeteg ehető vadnövény létezik, több száz található - főleg vidéken - a közvetlen környezetünkben. Legtöbbször észre sem vesszük vagy épp kigyomláljuk őket, mint például a bársonyvirágot, a csalánféléket, a lipatopot…
Gyomoknak nevezzük ezeket a növényeket, melyek kis mennyiségben főzve új ízekben, gyógyhatásokban, vitaminokban és értékes nyomelemekben gazdag színt visznek a táplálkozásunkba.
„Az élet ártatlan szépsége. Megnyugtató gyönyörűség a névtelen remekművek csodálata, melyek nem szólnak senkihez, nem törekszenek semmire, nem várnak dicséretet.” (Jean Rostand)
Ismerd ki és gyógyulj!
A vadnövények nagyon életerősek, hisz az évszakok ritmusát követve olyan helyen nőnek, mely a legmegfelelőbb számukra. Az, hogy ehetőek, természetesen nem jelenti azt, hogy korlátlanul vagy kísérletezve fogyaszthatnánk őket. Alaposan fel kell készülnünk, botanikai ismereteket gyűjtenünk, mielőtt nekikezdenénk felhasználásuknak.
Lépésről lépésre kell megismernünk a vadnövények világát ahhoz, hogy pozitív hatásaikat jól használjuk a saját érdekünkben.
“Bizonyos növényeket nyersen, salátaként fogyaszthatunk, másokat kizárólag megfőzve. Vannak, melyeknek csak egyes része fogyasztható, míg a többi mérgező. Ilyen például a pirítógyökér, melynek zsenge hajtásait fogyasztjuk, a gyökere viszont mérgező.”
A vadnövényeket leginkább kis mennyiségben, bizonyos időközönként szabad fogyasztani. Természetes gyógyszereknek tartják őket, melyekkel nem tréfálhatunk, nehogy kárt tegyünk egészségünkben velük. Ám ha kiismerjük a vadnövényeket és jól használjuk őket, akkor csodálatos eszközt kapunk a kezünkbe, amellyel egyszerűen és könnyen léphetünk egy jobb életminőség felé vezető útra.
Ajánlott irodalom: