Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Az Alexander-technika csodája

2019-09-03

„Tudatossággal és az érvekre támaszkodó értelemmel az ember legyőzheti az összes betegséget és testi bajt. Ez a győzelem azonban nem alvás, transz, behódolás, paralízis vagy altatás közben jut el hozzánk, hanem az emberiségben rejlő tiszta, nyitott szemmel a világra tekintő, érvelő, megfontolt tudatosság és felfogás, a tudatos elme páratlan öröksége által.”
Frederick Matthias Alexander

MI AZ AZ ALEXANDER-TECHNIKA?

Az Alexander-technika egyik fontos jellemzője, hogy a módszer elsajátítása tulajdonképpen a „felejtéssel” kezdődik. A stressz és az annak következtében kialakuló fokozott izomfeszültség az évek során egyre erősebbé válik és az egész testre hatással lesz. Ha figyelmen kívül hagyjuk az első jeleket, akkor a későbbiekben könnyen kialakulhat ízületi gyulladás (arthritis), nyak- és hátfájdalmaink, migrénünk lehet, de akár még depressziósak is lehetünk tőle. Az Alexander-technika ezeknek a feszültségeknek az elengedéséről szól.

Az első lépés az, hogy tisztában legyünk azzal, mi történik. Egy egyszerű székről való felállás is kártékonyan hathat a nyakra és a gerincre, mivel ilyenkor akaratlanul bár, de túlzottan nagy erővel dobjuk a fejünket a gerincünk mögé. A szokás felismerése és felállás közben a fej előre és felfelé tartása minimális erőfeszítéssel megvalósítható.

Már ez is elég ahhoz, hogy megakadályozzuk a káros izomfeszültség kialakulását és hozzájáruljunk ahhoz, hogy mozgásunk könnyed és kecses legyen. Pontosan erről szól az Alexander-technika.

Az Alexander-technika egy olyan terápia, amely a feszültség elengedésére fókuszálva segít, hogy napi tevékenységeink során tudatosan figyeljünk a helyes testtartásra, egyensúlyra és koordinációra. Gyakran a test különböző pontjain felbukkanó és figyelmen kívül hagyott feszültség az oka számos gyakori betegségnek. Ezt fedezte fel a módszer megalkotója, Frederick Matthias Alexander, amikor azt próbálta kideríteni, mi áll hangproblémái hátterében.

Az Alexander-technika révén megtanuljuk felismerni és elengedni az egészségtelen izomfeszültségeket. Mivel többségük az évek során fokozatosan alakul ki, valószínűleg már nem is vesszük észre őket.
Új mozdulatokat is el sajátíthatunk, amelyeknek igen nagy hasznát vehetjük a hétköznapokban. Hatásukra kevésbé feszül be a test ülés, állás és járás közben.

Kevesebb nyomást helyezünk a csontokra, az ízületekre és az izmokra, így testünk sokkal hatékonyabban tud működni. A technikát alkalmazók valóban könnyedebbnek érzik magukat, mintha a levegőben járnának. Mivel fizikai állapotunk közvetlenül kihat mentális és érzelmi állapotunkra, így az Alexander-órákon részt vevők gyakran számolnak be arról, hogy sokkal nyugodtabbá és vidámabbá váltak, s mindez párórányi gyakorlással elérhető! Ennek eredményeképpen csökken az otthoni feszültség is, és általánosságban elmondható, hogy a résztvevők eredményesebben veszik az élet akadályait.

Az Alexander-technika a testtartás, a légzés, az egyensúly és a koordináció tanulmányozását is magába foglalja. Élvezet nézni a gyerekek tartását és könnyed mozgását, idővel azonban – az életben felbukkanó problémáinkra és aggodalmaskodásainkra adott reakcióként – izmaink egyre inkább megfeszülnek, tartásunk romlik, és testünk akár el is deformálódhat. Ez a jelenség azonban csak a nyugati civilizáció képviselőire jellemző, hiszen azok a bennszülött törzsek, akik még mindig a szabadban élnek, mint például az amerikai őslakosok, az észak-afrikai berberek vagy az ausztrál aboriginek, egész életükben megőrzik egészséges tartásukat. Úgy tartják, hogy egyenes testtartásukban tükröződik vissza emberi méltóságuk és integritásuk.

Egy sor testi reflexünk van, amelyek mozgásunk támogatására és koordinációjára szolgálnak, de az ember hajlamos beleavatkozni ezekbe, és a szükségesnél akár négyszer-ötször nagyobb feszültséget ráróni testére. Tulajdonképpen mi magunk nehezítjük meg a saját életünket, bár tény, hogy ezt általában nem tudatosan tesszük. Vállaink előrehajolnak, nyakunk egyre merevebbé és merevebbé válik, és vagy összegörnyedve, vagy túlságosan mereven ülünk, miközben agyunk egyre csak a jövő miatt aggódik vagy éppenséggel a múlton rágódik, a jelen pillanat pedig egyszerűen odavész.

Az évek folyamán felveszünk egy tartást, miközben észre sem vesszük, hogy ezzel hatalmas nyomást helyezünk testünkre. És bár gyakran teljesen koordinálatlanok ezek a felvett pózok, mégis úgy érezzük, hogy ez a helyes. Meglepő, hogy hétköznapi tevékenységeink közepette milyen gyakran tesszük ki testünket feles leges nyomásnak azzal, hogy nem vagyunk tudatában annak, mit is csinálunk éppen.

Forrás:
https://afuzet.hu/richard-brennan-az-alexander-technika-kezikonyve-reszlet/

További cikkek

Fashion designerből vénuszi nagykövet és beavató papnő: Anaiya Sophia

Hogyan lesz Björk, Madonna, Prodigy és az All Saints megasztárok ruhatervezőjéből a Rózsa vonal beavató papnője, elismert író, a nőiesség és a szakralitás témájának vezető kutatója, tanár, 6 könyv szerzője, többszáz workshop és konferencia előadója? A Sacred Body Awakening - A Test Szentségének Felébresztése Workshop megalkotója, Anaiya Sophia hamarosan Magyarországra érkezik.

Tovább
A placebo Te magad légy!

Egy szép nyári napon megkerestek a Bioenergetic kiadótól, hogy szeretnének megajándékozni Dr. Joe Dispenza legújabb könyvével, ami a Placebo Te Magad Légy! címet viseli, mivel észrevették, hogy gyakran ajánlom a weboldalamon a munkásságát. Mondanom sem kell nagyon megörültem ennek a megtisztelő gesztusnak, hiszen én magam is nagy rajongója vagyok Joe Dispensa életművének. 

Tovább
A kineziológiai alapjai

Az öt elemet átalakulási fázisnak is nevezhetjük. A kínai orvoslásban: Tűz, Föld, Fém, Víz és Fa. Az elemek kört alkotnak, amelyben támogatják egymást, mindegyik elem a következőt látja el energiával. A kínai orvoslás ezt erősítő ciklusnak nevezi.

Tovább
100 nap a jobb egészségért, a jó szexért és a hosszú életért

Mi a legdrágább kincsed a világon? Talán azt hiszed, hogy a házad, a kocsid vagy az ékszereid? Vagy talán a gyönyörű bélyeggyűjteményed, a ritka pénzérméid vagy a befektetéseid? Ha ezek közül akár egy is megvan – vagy akár mind ezek közül –, akkor ez javíthat az életszínvonaladon. De nevezhető-e bármelyik is a legdrágább kincsednek?

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem