Nincs engedélyezve a javascript.

Az elengedés gyógymódja – A kopogtató módszer

Megszabadulnál a stressz, a haszontalanság érzete, a folyamatos fejfájás vagy a megmagyarázhatatlan fóbiáid fogságából? Kopogtass a gyógyulás ajtaján!

eft-1.jpg

Energia – kinek mi jut róla az eszébe? A tápanyagokat részletező táblázat a müzliszelet csomagolásán? Az elektromosság és a különféle erőművek, amik alapot nyújtanak a modern élethez? Testünk energiái ebben a sorban előkelő helyet érdemelnek.

Ezek azok az energiák, amelyek létezésére már a gyógyászat hajnalán sok-sok gyakorlatot, módszert alapoztak, jelenlétét kimutatni és számszerűsíteni azonban még ma sem képes a tudomány.

Csi-energia, akupresszúra, akupunktúra, meridiánrendszer: ezek az ősi, több mint 5000 éves múltra visszatekintő gyógyászati módszerek csupán hatásukkal is bizonyítják, hogy testünk felépítése kettős: az anyag mellett ugyanis ott van az anyagot uraló energia.

Ha most azon gondolkozol, hány évet éltél le eddig úgy, hogy fel se tűnt, tested kiterjedt energiarendszerrel van felruházva, akkor gondolkozz el azon is, hogy hányszor estél vissza ugyanabba a betegségbe és estél ágynak egy-egy lelkileg megterhelőbb hét után? Vagy volt-e olyan túlfejlett vizsgadrukkod, hogy a rosszullét kerülgetett?

Ismerősek ezek a helyzetek? Tested jeleit az energiaáramlás gátjai okozták. Energiarendszerünk akkor küld tünetbe burkolt üzenetet, ha negatív hatások érik. Máskülönben belesimul lényünkbe, így szolgálja zavartalan működésünket a világban.

Hogy mennyire fontos testünk energiarendszere, azt jól mutatják a hétköznapi problémáink által kiváltott „tünetek”. A fizikai fájdalomtól a megmagyarázhatatlan hangulatingadozásig bármilyen tünettel jelezheti ez a rendszer a különböző zavarokat.

A szomatikus, tehát testi és pszichés, tehát lelki problémák között meghúzódó kapcsolat gondolata nem újkeletű. A modern orvostudomány a pszichoterápiával próbálja megtalálni a módot arra, hogy bizonyos emlékek és hatások, hogyan befolyásolják az ember életminőségét.

Az ilyen összetett, testi-lelki gócok feloldására nyújt alternatív megoldást a kopogtató módszer, az EFT (Emotional Freedom Techniques, azaz az érzelmi szabadság technikája), amely az ősi orvoslás tudását és az emberi testről alkotott modernkori ismereteket egyesíti.

A pszichoterápia és pszichológia módszere tehát az ember és az érzelmi trauma közötti kapcsolattal dolgozik. Az EFT ezzel szemben ember és trauma közé betesz egy extra lépcsőt: az energiarendszer zavarát és ezzel is dolgozik. Hogy milyen módon? Bizonyos limbikus pontok kopogtatással történő stimulálásával eltűnteti az energiarendszerben keletkezett zavart. De ami sokkal fontosabb: a módszer használatával képesek lehetünk átprogramozni testünk reakcióit bizonyos hatásokkal – például munkahelyi stresszel, dühkitörésekkel, indokolatlan félelemmel és fóbiákkal – szemben.

A módszer során nem a diagnózis az első, hanem az érzés, amivel dolgozni kívánunk, hiszen az energiaáramlás elakadását testünk az érzelmeinkkel kommunikálja elsősorban. Éppen ezért komoly fizikai panaszok esetében nem helyettesítheti teljes mértékben az orvosi ellátást, viszont mindenkor kiegészítheti azt, hiszen a lélek tehermentesítésével segíti a testet a gyógyulás folyamatában.