Nincs engedélyezve a javascript.

Az esszenciális olajok legátfogóbb kézikönyve

Aaaaazta! - kerekedett ki a szemem kistányérnyira, amikor kibontottam a Bioenergetic Kiadótól érkezett könyvcsomagot, és megpillantottam Az esszenciális élet című vaskos kézikönyvet. Először is gyönyörű, másodszor már a tapintása is maga az ellazulás, harmadszor rettenetes tömege van, a mű 1806 grammját semmiképpen sem lehet félvállról venni. Yes! És még ki sem nyitottam a kötetet! Mert ami benne van, az maga a segítőkész, hasznos, könnyen kezelhető tartalom, alkalmazható tudás egy könnyebb élethez.

az_esszencialis_elet_03_kicsi-1.png

A mű magyar fordítása az USA-ban bejegyzett Total Welness Publishing, LLC The Essential Life című könyvének 6. kiadása alapján történt meg. A kötet tartalmát nem egészségügyi szakemberek készítették, a szerzők jóhiszemű tanácsaikat osztották meg a nagyérdeművel, amelyek krízishelyzetekben nem helyettesítik hozzáértők szaktudását: a mű kizárólag oktatási célt szolgál. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a könyv tartalma független, mellőzi a márkanevek említését, egyetlen, a témában gyártóként, forgalmazóként szereplő sincs megemlítve, az információi pedig általánosan érvényesek. 

Nos, a fentieken túl azonban bárki előtt kinyílik az alapos, remekül felhasználható tudás tárháza! Ahogy írtam már feljebb, a könyv mind az illóolajjal először találkozó, mind a tapasztalt felhasználók számára hasznos tudást nyújthat a mindennapi terápiákban való illóolaj alkalmazása során. Mi mire jó, milyen keveréseket érdemes kipróbálni, hogyan lehet felismerni a növényeket, amelyek ezeket az esszenciákat izzadják ki magukból. 

Mindegy, hogy címszó alapján akar keresni a könyvet forgató, vagy szakértői mélységű tudásra szeretne szert tenni, a mű mind a két esetben megfelelő választás, mert egyszerre ötvözi a különböző kutatások eredményeit és az illóolajokkal tapasztalati szinten foglalkozók által cseppenként összehordott, bevált felhasználói megoldásokat.

A fordítás során a kiadó megtartotta a külföldi kiadvány eredeti szerkezetét, így az olajok és a panaszok felsorolása az angol ABC-t követi, a könnyebb beazonosítás lehetőségeként az angol elnevezést is közlik (akár az angol nyelvű appot is lehet alkalmazni). A tartalomjegyzék viszont követi a magyar nyelv szabályait, hogy a keresés célszerűségét ne csorbítsa.

az_esszencialis_elet_07_kicsi-1.png
Ha címszavakban akarom a vaskos kötet lényegét visszaadni az ajánlót olvasóknak, akkor ezek a leglényegesebb részei:

- bevezetés: az esszenciális olajok alkalmazásának alaptudása, honnan származnak, hogyan lehet őket hatásosan és biztonságosan használni.
- gyors referencia: bárki gyorsan megtalálhatja az őt érdeklő betegségre való illóolajokat, keverékeket, alapvető gyógymódokat és keresztutalásokat.
- természetes megoldások: részletes ismertetők az olajokról, azok desztillálási módjairól, használatuk alapvető érzelmi előnyeiről, és különféle, bevált tippekről.
- szervrendszerek és célterületek: a test rendszereinek megismerése, hogy minél hatékonyabban lehessen gyógyítani, a jóllét holisztikus megközelítése segítséget nyújt a probléma mélységének felfedezésében és a megfelelő gyógyítóeszköz kiválasztásában.
- a természetes élet receptjei: az esszenciális olajok nemcsak az egészséget támogatják, hanem sok felhasználási területen is hasznosak lehetnek, így - a teljesség igénye nélkül - tisztítás, főzés, kerti munkák, fitnesz, intimitás, súlycsökkenetés területein is.
- kiegészítés: táblázatok, tárgymutató és további források segítik a mélyreható információk megszerzését, megértését és a vonatkozó összefüggések meglátását.

Itt-ott felfedezhető a műben némi pontatlanság és magyartalanság, amiket szerkesztői munkával és egy szakmai lektorálással ki lehetett volna kerülni, ez rettenetesen nagy hátránya a gyönyörű kiadásnak, mert méltatlan hozzá ez a pongyolaság. A lényeget, enélkül is lehet érteni, de na. 
Ugyanakkor a Bioenergetic Kiadó honlapján letölthető egy hibajegyzék, ami a kötet tartalmi pontatlanságait igyekszik helyesbíteni.