Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Barna Miklós légzésterapeuta a hasi légzés előnyeiről

2023-03-07

Miért fontos a hasi légzés?
Több okból. Nézzük őket külön-külön.

- Kíméli a szívet. Ha mellkasi a légzésünk, akkor minden egyes belégzés és kilégzés terheli a szívet, hiszen a bordaközi izmok tágulása / szűkülése ezt megteszi. Nyugalmi helyzetben, egészséges ember esetében, szinte csak a rekeszizom dolgozik, így a szív nem terhelődik egy olyan ritmusú megterheléstől és erőtől, ami nem a sajátja, és nem is válik javára.

- Masszírozza a hasüreget. Hasi légzésnél a rekeszizom fel-le mozgása növeli a vérbőséget a hasi szervekben (máj, belek, hasnyálmirigy, gyomor, nyirok mirigyek, vese, mellékvese), javítva azok működését.

- Lelki egyensúlyt tart fenn. A hasi légzés segíti a bolygóideg és a hormonrendszer kiegyensúlyozását. Csökkenti az adrenalin és a kortizol, növeli a dopamin és az endorfin szintet. (A legtöbb depressziósnak komoly testi megerőltetést jelent a hasi légzést megpróbálni is.)
 
 
- Javítja a sejtek oxigénellátottságát. Ha bordaközi izmaink helyett inkább a rekeszizmunkat használjuk, akkor egyrészt csökken a teljes belélegzett légmennyiség, másrészt a tüdőnknek arra a részére veszünk levegőt, ahol teljesebben, gyorsabban megy végbe a légcsere (oxigénfelvétel / szén-dioxid leadás). E két hatás megemeli a vér szén-dioxid koncentrációját, ami segíti, hogy az oxigént szállító hemoglobin nagyobb mértékben adja le oxigéntartalmát (Bohr effektus).

- Segíti az immunrendszer egészséges működését. A nyirok szervek masszázsán és a hormonrendszer megváltoztatása által javul az immunrendszer működése.

Tehát, ezért tesz jót a hasi légzés.

Kiknek lehet ez nagyon hasznos?
Sorolom: fáradékonyak, asztmások, allergiások, COPD, alvászavarosak, szívproblémások, stresszesek, depressziósok, burnout, autoimmun zavarosak, székrekedésesek, hogy ne írjam azt, hogy mindenkinek.

Hogyan határozható meg, milyen a légzésem?
Egyenesen állva tegye egyik kezét mellkasára, a másikat hasára. Ha normál légzés mellett a hasán lévő kéz mozgása legalább 3-szor nagyobb mértékű, mint a mellkasán lévőé, akkor kellően hasi légző. Ha pl. a két keze egyformán emelkedik és süllyed a vizsgálat során, akkor van bőven tennivaló a légzése egészségesebbé tételére.

Hogyan lehetünk egyre inkább hasi légzők?
- Figyelünk rá amikor csak időnk engedi, hogy a rekeszizmunkat használjuk légzésre és ne engedjük mellkasunkat (bordakosarunkat) nyílni / csukódni!
- Húzzuk ki magunkat! Egyenes gerinccel lehet a hasba lélegezni, hajlott háttal, beesett vállakkal nem megy.
- Gyakorlatokat végzünk e célból.
- Csökkentjük légzésünket. Csökkentett vagy másképpen visszafogott légzés esetén inkább hasi mint mellkasi a légzésünk.
Gyakorlatok vannak tanfolyamokon (az enyémen is ????), könyvekben, Youtube-on, jóga és csíkung foglalkozásokon, tehát sok helyen, de a legegyszerűbb, ha ráteszi egyik kezét mellkasára és úgy lélegez, hogy ez a keze meg sem mozdul.

A légzés gyógyító ereje c. könyv írója
 
 
Olvass bele a szerző könyvébe:

További cikkek

Technikák és gyakorlatok, hogy szinte mindenre emlékezhess

Ki ne szeretne jobb memóriád? Szinte kizárt, hogy erre a kérdésre bárki nemmel válaszoljon, ezért most jó hírem van: a Bioenergetic Kiadó elhozott egy szuper könyvet Turbózd fel a memóriádat! címmel, amelyben több mint 50 olyan feladatot találunk, ami segít a memóriánkat fejleszteni.

Tovább
Amikor a hernyó úgy gondolta, számára vége a világnak, pillangóvá változott

Elveszítettem a férfit, akibe szerelmes voltam. Életem legszebb és legviharosabb időszakát töltöttem vele.  Nem tudom pontosan, hogy hol és mi siklott félre kettőnk között. 

Szerelmünk elvesztése akkora fájdalommal jár, hogy megkérdőjelezzük az életet és nehezen találunk okot még arra is, hogy kikászálódjunk az ágyból. Mégis muszáj erőt vennünk magunkon, meg kell tennünk az első lépést, hogy visszataláljunk az életbe. De mégis hogyan? Erre a kérdésre ad választ és segítséget Amy Chan könyve, a Gyorstalpaló szakítás után, mely a nemrégiben jelent meg a Bioenergetic Kiadó gondozásában.

Tovább
HA BEÜT A VALÓSÁG – MINDEN ÉRZÉS TÉGED SZOLGÁL, DE NEM MINDEGY, HOGYAN KEZELED ŐKET

Sokszor megkérdezik tőlem, mi alapján választok könyvet, miért éppen ebbe vagy abba kezdek bele, miért éppen ezt vagy azt a regényt, verses kötetet emelem le a saját vagy a boltok polcairól. A válaszom mindig csak annyi, hogy egyszerűen érzem, hogy melyik könyv hív, szólít meg engem. Dr. Russ Harris - Ha beüt a valóság című (ön)segítő könyve derült égből villámcsapásként érkezett meg hozzám. Egyik nagy elsajátítani valóm ebben az életben - vagy legalábbis ebben az életszakaszomban -, hogy megtanuljak a jelenben lenni. Nagyon sokszor révedek el a múltban és veszek el a jövőben, miközben - ahogy a könyvben is szerepel - elmegy mellettem az élet. 

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem