Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Bontsd le a korlátaidat! 1.

2021-02-11

Előfordult már veled, hogy úgy érezted, valami nem megy, neked ez biztos nem fog sikerülni és egyzserűen lehetetlen? Mondjuk a drasztikus hulladékcsökkentés vagy a jól átgondolt időbeosztás... Mert az csak másoknak jó... Sokan állítunk magunk elé pszichológiai korlátokat - néha elfogadunk másoktól ilyeneket: bevett szokásokat, hagyományokat, tabukat. Most itt az ideje, hogy rájöjjünk: ezeket igenis le lehet dönteni..

Tudom, nem véletlen, hogy éppen most került a kezembe Jim Kwik: Bontsd le a korlátaidat című könyve (a tiszteletpéldányért hálás köszönet a Bioenergetic Kiadónak). Nem csak azért, mert felnőtt fejjel nagy fába vágtam a fejszémet (2 éve és elkezdtem család mellett egy OKJ képzést és ennek mostanság érek a végére – rendesen fel kell kössem az alsóneműt), hanem mert úgy érzem, ez minden eddiginél időszerűbb. Most a korlát-döntögetés ideje van minden szinten. Aki kicsit jártas az asztrológiában, az tudja, hogy most ez miért aktuális. Ha mégsem, most elég annyit tudni, hogy most bolygó halmozódás – stellium – van a Vízöntőben, és ez a jegy a korlátok ledöntésének a nagymestere. A héten ez egyébként még fokozódik a Vízöntő újholddal. Talán az én példám is ösztönözhet, hogy sosincs késő tanulni, nem lehet az ember soha túl idős ahhoz, hogy újat tanuljon – és ez az időskori demencia ellen is kiváló taktika. Akkor is, ha „átlagosnak” érzed magad, vagy éppen sokan kevésnek gondolnak, hidd el, ki lehet törni ebből.

Saját korlátok ledöntése

Jim Kwik-et gyerekként egy baleset érte, megsérült a feje és az agya egy balesetben, ami az iskolában érte. Ezután szinte megbélyegezték, ő lett „a sérült agyú fiú”. Sajnálkozó tekintetek és a felnőttek megítélése évekig kísérte, majd – mindezek ellenére – egyetemre ment és egy évfolyamtársa apja segítségével, aki motivációs irodalmat adott a kezébe, felismerte, hogy ő is tud tanulni, csak másképp kell nekifognia. Kilépett a skatulyából és megcsinálta a szerencséjét. Ha ő képes volt erre kétszeri agysérülés után  (az egyetemen egy újabb baleset és agysérülés érte, mert leesett a lépcsőn), ha téged soha nem ért ilyen balszerencse – vagy akkor is, ha ért – te is képes lehetsz a kitörésre.

„…korlátlannak lenni nem arról szól, hogy tökéletesek vagyunk. Inkább arról, hogy a fejlődéssel túljutunk azon a ponton, ami jelenleg lehetségesnek vélünk…”

Jim Kwik

Az biztos, hogy életem során számos hasonló, pozitív példával találkoztam, olyanokkal, akik képesek voltak túllépni a veleszületett vagy és szerzett fizikai vagy szellemi korlátaikat, kilépni a megszokottból. Fizikai sérülésből felépülve vagy más téren produkáltak rendkívülit. (Saját életemben is folyamatosan döntögettem a korlátokat életem során).

Arany középút

Amellett, hogy a digitalizációnak vannak előnyei (nem kell mindent személyesen intézni, sok anyaghoz hozzá lehet férni stb.) nagyjából ugyanez a hátránya is. Hajlamossá válhatunk arra, hogy túlságosan a digitalizációra támaszkodjunk és berántson. Ez ellen a legjobb fegyver, ha tudatosan használod. Senki nem mondja és várja ( na jó, lehet hogy van ilyen), hogy lépj vissza a kőkorba és ne használj digitális eszközöket, de maradj az arany középúton és ne bízd magad mindenben az internetre. Bár valóban gyorsan meg lehet találni dolgokat, mégis van, hogy éppen nem elérhető (lemerül a telefon, nincs áram, a szolgáltatás szünetel, – én most egy hétig „élvezhettem” a kimaradozó net „örömét” stb.) Továbbá, ha mindig csak a keresésre támaszkodsz, elfelejtesz gondolkodni, a kritikus gondolkodásról nem is beszélve. Használnunk kell az agyunkat, különben berozsdásodik. A digitalizáció nem ördögtől való, csak egy eszköz, de lehet jól és rosszul is használni (mint a tüzet). A könyvben kiváló technikákat találsz arra, hogy megtaláld az egyensúlyt.

Csökkents a fezültséget!

Korunk egyik legnagyobb kihívása a digitalizáció, ami  mostanában a digitális oktatásban csúcsosodott ki. Azzal együtt, hogy ennek vannak előnyei – hiszen nem esünk ki a tanulásból, nem kell félbeszakítani a tanulmányainkat, feladni a céljainkat a jelenlegi helyzetben sem, a végtelen információ áradat és az ebből eredő terhelés is rendkívül nagy kihívást jelent a szervezetünknek (lehet tagadni vagy sem, de az elektroszmog is jobban érint bennünket, mint az őseinket). Jelenleg napi szinten olyan mennyiségű információt dolgozunk fel, ami sok embert a 15. században gyakran egy élet alatt. Ha mindezt pihenés nélkül akarjuk megvalósítani, kimerülünk és éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk: egyszerűen feladja a memóriánk, az agyunk. Akár szó szerint meghalunk az információért… Ezért szükség van pihenőidőre, kikapcsolódásra, amit a digitális eszközök nélkül töltünk, akár a szabadban, akár otthon.

Húzd ki a dugaszt!

A digitalizáció-mentes időre  erre egy angol kifejezés: „unplaugged time” – vagyis a „lecsatlakozott idő” – amikor félretesszük a digitális eszközöket – kihúzzuk a konnektorból, ha úgy tetszik és kikapcsoljuk magunkat is. A cél nem az, hogy térj vissza a barlangba és élj ősember módjára – egyébként ezt régóta vallom – hanem az, hogy megtaláld az egyensúlyt a „kidugaszolt” és a digitálisan töltött elfoglaltságok közt.

Felerősítheti erre az igényünket, vagy még inkább szükségessé válik a „lecsatlakozás” manapság. Valljuk be, ma nagyon kevesen vannak a fejlettebb országokban, ahol per pillanat nincs legalább részben digitális oktatás és minden eddiginél jobban terjed (végre!) a távmunka is – ha nem is lehet 100 százalékos. Vannak szakmák, ahol ez nem megvalósítható, de ahol igen, ott az elmúlt egy évben viharos gyorsasággal lépett ez be sokak életébe. Jómagam 2003 óta hol részben, hogy teljes egészében távmunkában dolgozom (vagy időszakonként, mint most is). Számos előnye mellett  rendkívül kifárasztja az embert a folyamatos online, digitális jelenlét, ezért időnként tényleg ki kell lépni ebből. Kell a pihenőidő, ha máskor nem legalább hétvégén, de hétköznap is, amikor feltöltődsz. A másik, hogy nehéz elválasztani a privát időt  és a munkaidőt, mert jobban összefolyik, mintha hazamész a munkahelyről. Ha minden online zajlik, akkor nekünk kell megteremteni azt az időt, amikor lejövünk a szerről és bezárjuk a kaput. Keress olyan tevékenységeket a nap folyamán, amikor nem vagy online.

A következő részben arról írok, hogyan találd meg ezeket a lehetőségeket, hogyan valósítsd meg a pihenést is.

Forrás: https://oko-piac-ter.net/bontsd-le-a-korlataidat-1/

A könyvet itt tudod megvásárolni:

További cikkek

Technikák és gyakorlatok, hogy szinte mindenre emlékezhess

Ki ne szeretne jobb memóriád? Szinte kizárt, hogy erre a kérdésre bárki nemmel válaszoljon, ezért most jó hírem van: a Bioenergetic Kiadó elhozott egy szuper könyvet Turbózd fel a memóriádat! címmel, amelyben több mint 50 olyan feladatot találunk, ami segít a memóriánkat fejleszteni.

Tovább
Amikor a hernyó úgy gondolta, számára vége a világnak, pillangóvá változott

Elveszítettem a férfit, akibe szerelmes voltam. Életem legszebb és legviharosabb időszakát töltöttem vele.  Nem tudom pontosan, hogy hol és mi siklott félre kettőnk között. 

Szerelmünk elvesztése akkora fájdalommal jár, hogy megkérdőjelezzük az életet és nehezen találunk okot még arra is, hogy kikászálódjunk az ágyból. Mégis muszáj erőt vennünk magunkon, meg kell tennünk az első lépést, hogy visszataláljunk az életbe. De mégis hogyan? Erre a kérdésre ad választ és segítséget Amy Chan könyve, a Gyorstalpaló szakítás után, mely a nemrégiben jelent meg a Bioenergetic Kiadó gondozásában.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem