Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

A "Kultúrpara" ajánlója: Duplázd meg a tanulóerődet!

2019-11-25

"Geoffrey A. Dudley a pszichológusok legújabb, a tanulási képesség fejlesztéséről tett felfedezéseit összefoglalva olyan gyakorlati módszereket ajánl, amelyek segítségével ezt a tudást a magunk javára fordíthatjuk."

Geoffrey A. Dudley negyven éve követi nyomon a memóriával kapcsolatos tudományos kutatásokat, kísérleteket, miközben jelentős tudást és tapasztalatot szerzett az oktatásban. Úgy érezte elérkezett az ideje, hogy az eredményeket a közvélemény elé tárja. Amit talán kevesen tudnak, hogy a hatékony memória megszerzett tulajdonság, ami annyit jelent, hogy fejleszthető. Ez a könyv abban nyújthat segítséget, hogy rátaláljunk a hatékonyabb tanulás módszereire.

Bár a szerző nem osztja a nézetet, miszerint a memória javítható, helyette megmutatja, hogy az emlékezés képességén miként javíthatunk a rögzítés és a felidézés módszereinek tökéletesítésével. Olyan tapasztalatokról és tanácsokról olvashatunk a könyvben, melyek az ő esetükben beváltak.

"Nem várhatok nagyobb jutalmat, mint azt, hogy az Olvasó maga is követi tanácsaimat, és a könyv elolvasása révén közelebb jut az emlékezés és a felejtés lényegének megértéséhez."

Az első fejezetben részletes képet kapunk arról, hogy mi is az a memória. Minden, amit érzékelünk tárolódik az agyunkban lenyomat formájában, az emlékezés tehát nem más, mint a múltbéli élményeink által formált lenyomatok előhívása, felidézése. Ez természetesen nem ennyire egyszerű, a kötetben részletesebben kifejti a szerző. Ahogy azt is, hogy milyen elméletek léteznek az emlékképek tárolódásáról. Napjainkban is számos kutatás zajlik a témában, mert a kutatók még mindig csak keresik az emlékezés folyamatának fiziológiai alapjait. Olvashatunk a memória és az emlékek különböző típusairól, az emlékezés fajtáiról és a felejtésről is.

Miután pontos képet ad a szerző a felejtés okairól, azt is megmutatja miként tudunk küzdeni ellenük.

  1. Nem figyelünk oda eléggé, emiatt gyenge az élményünk. - Jobban figyeljünk oda, hogy erősebb legyen az élményünk.
  2. Nem elevenítettük fel az ismeretanyagot, emiatt elhalványult. - Elevenítsük fel az ismeretanyagunkat, és olyan körülmények  között, hogy hatékony lehessen.
  3. Emlékeink más emlékek miatt elmosódtak. - Igyekezzünk csökkenteni vagy megakadályozni az emlékek összemosódását.
  4. Elfojtottuk az emlékeket, mert kellemetlenek. - Oldjuk fel az elfojtásainkat, és ne hagyjuk, hogy újak keletkezzenek.

Nyilván ez édeskevés, ezért a szerző a kötetben mindegyik pontot részletesen kifejti egy-egy fejezetben és tanácsokat ad, hogy miként tudunk jobban koncentrálni, hogyan használjuk az asszociálást, a rigmusokat vagy épp miként jegyzeteljük az emlékezés javításához. A szerző könnyed stílusban ír még a tudományos dolgokról is, ezért bárkinek könnyen emészthető a kötet. Hogy hatékony-e? Most fejeztem be az olvasást, így ezt nem tudhatom, de vannak benne olyan tanácsok, amelyek pozitív eredménye tökéletesen logikusnak tűnik.

Én azt mondom, hogy egy próbát megér mindenkinek, akinek gyakran okoz gondot, hogy elfelejt dolgokat. Legyenek azok akár nevek, munkahelyi adatok, hasznos telefonszámok vagy épp csak egy egyszerű bevásárlólista.

Forrás: https://kulturpara.blog.hu/2019/11/21/duplazd_meg_a_tanuloerodet

További cikkek

Technikák és gyakorlatok, hogy szinte mindenre emlékezhess

Ki ne szeretne jobb memóriád? Szinte kizárt, hogy erre a kérdésre bárki nemmel válaszoljon, ezért most jó hírem van: a Bioenergetic Kiadó elhozott egy szuper könyvet Turbózd fel a memóriádat! címmel, amelyben több mint 50 olyan feladatot találunk, ami segít a memóriánkat fejleszteni.

Tovább
Amikor a hernyó úgy gondolta, számára vége a világnak, pillangóvá változott

Elveszítettem a férfit, akibe szerelmes voltam. Életem legszebb és legviharosabb időszakát töltöttem vele.  Nem tudom pontosan, hogy hol és mi siklott félre kettőnk között. 

Szerelmünk elvesztése akkora fájdalommal jár, hogy megkérdőjelezzük az életet és nehezen találunk okot még arra is, hogy kikászálódjunk az ágyból. Mégis muszáj erőt vennünk magunkon, meg kell tennünk az első lépést, hogy visszataláljunk az életbe. De mégis hogyan? Erre a kérdésre ad választ és segítséget Amy Chan könyve, a Gyorstalpaló szakítás után, mely a nemrégiben jelent meg a Bioenergetic Kiadó gondozásában.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem