Nincs engedélyezve a javascript.

EFT - A kopgtató módszer, amihez nem kell külön segítő

Szeretek olvasni. Van pár szerző, akiknek a könyvét rendszeresen olvasom, de általában, ha bemegyek egy könyvesboltba vagy böngészem az internetet, akkor hagyom, hogy “megszólítsanak” a könyvek. Így volt ez Nick Ortner: EFT - A kopogtató módszer című művével is. 

edu_lauton_tyq_0lpp6e4_unsplash.jpg

Egy újabb módszer - de ehhez nem kell segítő

Hallottam már egy-két dolgot az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) módszerről, de én magam még sosem próbáltam, így amikor szembe jött velem a könyv, azt éreztem, muszáj elolvasnom. A párom megkérdezte, hogy miért akarok egy újabb módszert megtanulni, amikor már annyi mindent tudok. Nos, miért is? Meggyőződésem, hogy mindannyian mások vagyunk, ezért más módszerek segíthetnek a problémáink megoldásában, a blokkok feloldásában, sőt, szerintem ugyanazon személynek más-más problémájára más-más módszer lehet hatásos. 

Ráadásul a könyv ígérete szerint ez egy önsegítő módszer, vagyis egyedül is alkalmazhatom! Így lelkesen vetettem bele magam a könyv világába, és két nap alatt elolvastam. Szó szerint le se tudtam tenni! Talán azért, mert egy olyan önsegítő könyvről van szó, ahol lépésről lépésre végig kalauzol minket a szerző a lehetőségeken, és én magam is azonnal kipróbáltam azokat - lássatok csodát, működött! 

A könyvvel együtt egy dokumentumfilm is jár

A módszer leírását rengeteg példa illusztrálja, sőt, a könyv megvásárlásával jogosultak vagyunk a szerző által rendezett dokumentumfilmet letölteni és megnézni. Én ki is használtam ezt a lehetőséget és ez két dolog miatt is hasznosnak bizonyult: az egyik, hogy magát a módszert nem a könyv írója találta ki. Ő a kopogtató módszerről szóló dokumentumfilm megálmodója és producere, illetve ő az, aki megszervezi évente a kopogtató módszer konferenciáját, ahol több mint félmillió ember vesz részt rendszeresen. 

Mivel a könyvben többször is utal a dokumentumfilmre, már az első 40 oldal elolvasása után úgy döntöttem, hogy megnézem a filmet és csak utána olvasok tovább. A másik ok, hogy kíváncsi voltam, hogy az a nyolc ember, akik még sosem hallottak a módszerről és különböző problémákkal, betegségekkel küzdöttek, hogyan fogadták, illetve alkalmazták a módszert abban a négy napban, amit a film végig követ.

Nos, ez is jó döntésnek bizonyult, mert a film bemutatja a rendszer működését és meggyőző bizonyítékokat nyújt az EFT rendkívüli hatékonyságáról. A film megerősített abban, hogy tovább olvassam és én magam is kipróbáljam ezt a módszert, ami egyébként nagyon egyszerű: nyolc lépést kell követnünk, aminek az ötödik lépése maga a kopogtatás, azaz a testünk meghatározott pontjainak az ujjunkkal történő ütögetése. 

365699486_672288604941672_5625120561916876015_n.jpeg

Négy esetben is segíthet az EFT

Mivel a könyv szerint az EFT akár testi tünetek, fájdalmak megszüntetésére, illetve enyhítésére is alkalmas a módszer, azonnal ki is próbáltam, ugyanis a könyv olvasása előtt pár nappal eltörtem az egyik lábujjamat, ami nagyon fájt - nem is beszélve a lila foltokról és dagadásról. A módszert alkalmazva a fájdalom azonnal enyhült (ha egy tízes skálán mérném, azt mondanám, hogy hetesről kettesre csökkent), sőt: tovább kopogtatva azt is fel tudtam tárni, hogy miért történt velem ez a baleset. 

Ez a bizonyíték annyira meggyőző volt, hogy azonnal tovább olvastam, mert szerettem volna tudni, hogy milyen esetekben lehet még alkalmazni a módszert. A szerző, aki saját praxisában is használja a módszert, saját és páciensei tapasztalata alapján négy nagy témába sorolja az EFT (vagyis Érzelmi Felszabadítás Technikája) által hatékonyan megoldható problémákat. Ez a négy témakör a következő: 

  • tünetek/mellékhatások, 
  • érzelmek, 
  • események 
  • és önkorlátozó hiedelmek. 

A könyv felépítése is ezen alapul. Az első fejezetben a kopogtató módszer felfedezéséről és a történetéről van szó - itt gyorsan kiderül, hogy a kopogtató módszert az ősi kínai akupresszúra és a modern pszichológia ötvözetének lehet tekinteni. Emellett olyan tudományos felfedezéseket is említ a szerző, amik igazolják a módszernek a hatékonyságát. 

A második fejezet tartalmazza magának a kopogtató módszernek a lényegét, ami ábrákkal, leírással, pontos útmutatóval szolgál azért, hogy azonnal kipróbálhassuk magunkon ezt a módszert. A további fejezetek tartalmazzák azoknak az általános problémáknak a leírását és kezelését, amivel a legtöbb ember küzd, mint például szenvedélybetegségek, fogyás, fizikai fájdalmak, anyagi nehézségek, szorongás, stressz, túlterheltség. Minden fejezet tartalmaz esetleírásokat, illetve egy lehetséges forgatókönyvet is kapunk azzal kapcsolatban, hogy mi legyen egy-egy probléma megoldásának a menete. 

Kompakt módszert ad át a könyv

Azt gondolom, hogy minden módszer, a családállítástól a pszichoanalízisig, ugyanezt teszi: megkeresi egy probléma gyökerét. Egy másik hasonlattal élve olyan, mint amikor egy vöröshagymát pucolunk, és elkezdjük a hagymarétegeket leválasztani, míg eljutunk a hagyma közepéig. A különbség az, hogy míg a legtöbb módszernél szükségünk van egy segítőre, az EFT egy olyan önsegítő módszer, amit egyedül is alkalmazhatunk. 

Ez egy kompakt módszer egy könyvbe (és dokumentumfilmbe) ágyazva. Olyan egyszeri befektetés, amit bárhol, bármikor használhatsz egyszerűen, azonnali eredményekkel, de további kiadások nélkül! Jó kopogtatást mindenkinek!

Forrás: https://ujegyensuly.hu/onismeret/eft-a-kopogtato-modszer-amihez-nem-kell-kulon-segito