Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Függőségek hálójában

2013-03-27

Mindannyiunknak megvannak a magunk függőségei, amiknek a csapdájába estünk, talán észrevétlenül. Lehet, hogy nem is tudunk róla, de egy addikció kellős közepén tartjuk fogva saját magunkat?

Vajon igaz a dalszöveg, miszerint “Mindenki függ valamitől”? Mindannyiunknak megvannak a magunk függőségei, amiknek a csapdájába estünk, talán észrevétlenül. Lehet, hogy nem is tudunk róla, de egy addikció kellős közepén tartjuk fogva saját magunkat?

A függéseink nagy mértékben meghatározzák reakcióinkat, befolyásolják döntéseinket, átveszik az irányítást fölöttünk előbb-utóbb, alattomos módon, úgy hogy a tudatában sem vagyunk, mi történik velünk. Ha függőségről beszélünk, akkor általában a drogok, alkohol és egyéb szerektől való függőség jut eszünkbe, pedig függeni számtalan hétköznapi dologtól is lehet: embertől, adrenalintól, monitortól, közösségi oldalaktól és természetesen ételektől vagy akár magától az evéstől.

A cukor és az öröm

Gondoljunk egy pillanatra bele, amikor megőrülünk egy kocka csokiért, aztán az egész táblával sikerül valahogy megennünk. Jellemzően érzelmi, lelki hullámzások hatására tör elő belőlünk a bármilyen cukros, édes íz iránti olthatatlan vágy. Mi történik ilyenkor?

Egyrészt az, hogy a fejünkben összekapcsolódott az édes íz a boldogságérzettel és a jutalmazással, ezért, ha szomorúak vagyunk vagy boldogok - ebben az esetben maga az érzelem mindegy, a lényeg az intezitása -, akkor rögtön a csokoládé, sütemény vagy épp egy jó habos kakaó után nyúlunk. Valóban, öt percig, félóráig boldogok is vagyunk tőle, hiszen az endorfin hormon szétárad testünkben a megugrott vércukorszinttől, ám utána annál nagyobb a zuhanás. Önmagunk pár percre való boldoggá tétele megszokássá válik és egyre gyakrabban generálja ezt a kényszert, hiszen minduntalan át akarjuk élni a pillanatnyi örömérzetet, még ha tudjuk is, hogy hamar véget ér.

Ez a cukor és édesség függőség gyerekként elkezdődik, egész kiskorunktól kezdve kondícionálva vagyunk arra, hogy a jutalom valamilyen édes íz, a reggeli kakaótól kezdve az ebéd utáni nassolásig. Ha stresszes a helyzet vagy szomorú és sír a gyerek, akkor legtöbbször rögtön édességet kap, hogy megnyugodjon. Mire felnövünk, a lelkünkbe beleivódik a feszültség és az evés közötti kapcsolat.

Mint minden függőségben, a cukorral is úgy működik, hogy minél többet eszünk belőle, annál inkább vágyunk rá. Mivel a cukorra való rászokás már kicsiként elkezdődik, így természetes, hogy felnőtt korunkra csuklóból a csokoládé után nyúlunk.

Biztonságos kártékonyság?

Kényelmet és biztonságot keresünk, nem csak anyagilag, hanem emóciók terén is. Nem csoda tehát, hogy visszatérünk folytonosan a jól megszokott függőségekhez, még akkor is, ha tudjuk, hogy káros hatással van ránk.

Akár ételről, akár emberi kapcsolatokról van szó, figyeljük meg magunkat és a környezetünket: mennyi mindennel károsítjuk magunkat testileg, lelkileg, holott tudjuk a megoldást, csak épp megszabadulni nem tudunk olyan könnyen az energiáinkat csapoló kapcsolatainktól és szenvedélyeinktől.

A kulcs a tudatosságban rejlik, Elkezdhetünk pozitív alternatívákat keresni, amikkel helyettesíthetjük függőségeinket. Ennek során felismerhető, hogy elsősorban kényelmi szempontok irányítanak minket: általában ezt a függőséget tükrözik vissza a kapcsolataink is. Ha megjelenik ez a felismerés, és sikerül megragadnunk, akkor elindulhat a változás.

Függés helyett: élet!

A cukor kiragadott példája jól mutatja a folyamatot, ami oda vezet, hogy függésünk az ételek terén is átveheti életünk fölött az irányítást. Természetesen bármilyen ételhez hozzá lehet annyira szokni, hogy úgy érezzük nem élet az élet nélküle. Ha magunkba nézünk és megvizsgáljuk, mit miért és mikor eszünk, ebből mennyi az, ami valóban az érdekünket és a test egyensúlyát, egészségét szolgálja, akkor a végeredmény lehet, hogy nem lesz tetszetős, sőt, szembesülhetünk vele, hogy mi vagyunk az ételért és nem fordítva.

Ahogy a cukortól vagy akár a gyorsételektől, úgy a sima, mezei főtt ételektől is függővé válhatunk, ami szintén egészségünk kárára mehet. Meglepő és szoktlan gondolat lehet, de számtalan betegség és rossz közérzet oka a mindennapi főtt ételeinkben keresendő.

Főtt kontra nyers

Sokan erre az utolsó mondatra felkaphatják a fejüket, hogy “Ugyan, mi baj lehet a főtt étellel? Hiszen azon nőttek fel a szüleink, nagyszüleink is és semmi bajuk”. A főtt ételekkel a legfőbb probléma az, hogy hiányzik belőlük a bioenergia, ezért mi sem tudunk belőlük töltekezni. Ha nincs energia abban, amit magunkhoz veszünk, hogyan várhatnánk, hogy a testünk, lelkünk hasznára és épülésére váljon? Másrészről a nyers ételek enyhén lúgosítanak, ami az egészséges szervezet szempontjából létfontosságú.

Szerte a nyers étkezésről szóló könyvekben és cikkekben lehet csodálatos gyógyulásokról és életminőség javulásokról beszámolókat olvasni. Victoria Boukenko családja az egyik leghíresebb példája annak, hogyan gyógyítanak az élő ételek. Oroszországból költöztek át az USA-ba, és őket is “elkapta” a nyugati, amerikai étrend szele. Egészségtelen ételek sokaságával tömték magukat, a családban szinte mindenki beteg lett. Victoria elhízott, férje, Igor szívproblémákkal küzdött, lánya, Válja asztmás volt, fiánál, a 9 éves Szergejnél pedig cukorbetegséget állapítottak meg.

Victoria szemét Szergej cukorbetegsége nyitotta fel végül, minden porcikája ellenkezett az ellen, hogy kisfia inzulinnal szurkálja magát élete végéig. Amikor szembesült vele, hogy az egész család egészségügyi lejtőre került, kétségbeesetten kezdte keresni azt az életmódot, ami gyógyító hatású és a betegségek helyett életerővel tölti fel őket. A megoldást végül a nyers ételekben találta meg. Mérhetetlen kitartással és rengeteg kutatással a gyógyulás nem maradt el, a család összes tagja kitűnő egészségnek örvend azóta. Mert ezzel jár, ha élő ételt eszünk: mi magunk is életre kelünk általa.

A legtöbb betegség abból fakad, hogy elrugaszkodunk a természet adta lehetőségektől, nem használjuk a javunkra, hanem ehelyett tönkretesszük azokat. Ez történik az ételeinkkel is, hiszen nem úgy és olyan formában fogyasztjuk, frissen és élőn, hanem hőkezeléssel elpusztítjuk a bennük lévő vitaminokat és enzimeket, amikre a testünknek szüksége lenne.

Fogyni szeretnél?

A fogyás azoknak a legvégső érv a nyers ételek mellett, akik belenézve a tükörbe nem pont azt látják, amit szeretnének. Mivel ez körülbelül minden második emberrel megesik, így bátran mondhatjuk, hogy az emberiség minimum felének ebből a szempontból is a nyers étkezés a megoldás.

Fogyni és egészségesebbnek is lenni: ezt a lehetőséget tartjuk a kezünkben, csak egy lépésnyire vagyunk tőle. Ha most arra a gondolatra jutott bárki, hogy az ötlet jó és bele is vágna, de az ízek hiányoznának, akkor ne hallgasson saját magára. Ugyanis a nyers ételekből ugyanannyira gazdag és változatos étrendet lehet kialakítani, mint a főtt ételekből. Otthonunkban csak a fantáziánk szabhat határt a legkülönbözőbb ételek kitalálásában, amiben számtalan receptkönyv is segítségünkre siet.

A sorra születő nyers étrendes könyvek mellett éttermek sora is nyílik szerte a világon, ahol élő ételeket ehetünk. Ezek közül a leghíresebb talán a berlini La mano verde, aminek az étlapján csak és kizárólag a konyhaművészet legmagasabb fokán elkészített, különleges nyers ételekkel találkozhatunk. Ne ijedjünk meg tehát attól, hogy ezentúl csak zöldségeket, gyümölcsöket ehetünk, sokkal változatosabb lesz az életünk ételeink szempontjából így, mint főtt társaikkal.

Írta: FKG

További irodalom:

Victoria Boutenko: 12 lépés a nyers étrendig

Christine Bailey: Nyers ételekkel az egészségért

További cikkek

A béke mi vagyunk - Christina üzenete

„A béke nem egy hirtelen létrejövő állapot, ami egyszerűen csak bekövetkezik. A béke az egy döntés – minden egyes ember döntése, amely minden országra kiterjed.” - Christina von Dreien

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem