Nincs engedélyezve a javascript.

Ha beüt a valóság

A Kultúrpara könyvajánlója

"A valóság előbb vagy utóbb mindenkire csapást mér. A veszteség, betegség, árulás vagy más szerencsétlenség váratlanul érkezik, és alapjaiban rengeti meg az életünket. A legtöbben rendkívül rosszul viseljük ezeket a nehézségeket. Eluralkodnak rajtunk a fájdalmas gondolatok, érzések, emlékek és fizikai reakciók.

kepernyofoto_2024_03_06_15_15_35.png

A legtöbben rendkívül rosszul viseljük ezeket a nehézségeket. Eluralkodnak rajtunk a fájdalmas gondolatok, érzések, emlékek és fizikai reakciók. Mindezek a viselkedésformák teljesen normálisak, ám rendszerint tovább nehezítik a helyzetet.

Ha ilyen pillanatokban kézbe vesszük ezt a bölcs könyvet, nemcsak nyugalmat ad, hanem ennél sokkal többet tesz: stabil alapot teremt, vezet és segít a fejlődésben. Segít megérteni az üzenetet, amit a fájdalom közvetít számunkra.

A három nagyobb egységből álló könyv az elfogadás és elköteleződés terápia (ACT) szemléletmódján alapul. Segítségével, sokkal hatékonyabban birkózhatunk meg a szerencsétlenségekkel, a veszteségekkel és a válságokkal:
- Az Átcsoportosítás megtanítja, hogyan „szedhetjük össze” magunkat egy tragédia vagy válság után.
- Az Újjáépítés bemutatja, hogyan építsd újjá az életedet, kis lépésekkel, egyik a másik után.
- Az Újratöltés leírja, miként szerezd vissza a lendületedet és az életerődet, és hogyan értékeld, amit az élet még nyújtani tud.

A valóság előbb vagy utóbb mindenkire csapást mér. A veszteség, betegség, árulás vagy más szerencsétlenség váratlanul érkezik, és alapjaiban rengeti meg az életünket. A legtöbben rendkívül rosszul viseljük ezeket a nehézségeket. Eluralkodnak rajtunk a fájdalmas gondolatok, érzések, emlékek és fizikai reakciók. Mindezek a viselkedésformák teljesen normálisak, ám rendszerint tovább nehezítik a helyzetet. Mindannyian tudjuk, hogy nincs ráhatásunk arra, ami a múltban történt, és arra sem, ami a jövőben történni fog. Nem létezik olyan mágikus módszer, amellyel egy csapásra megszüntethetjük a fájdalmas érzéseket vagy gondolatokat. De arra van ráhatásunk, amit teszünk – itt és most.

Első lépésként erre kell összpontosítani az energiánkat és a figyelmünket. Ez az első lépés a valóság csapásainak túléléséhez: nyerjük vissza a cselekedeteink feletti ellenőrzést. Elviselni a fájdalmat nem könnyű – elfogadni sokkal nehezebb. Értékelni és megbecsülni pedig a legeslegnagyobb kihívás. De lehetséges.

Dr. Russ Harris orvos és pszichoterapeuta, az elfogadás és elköteleződés terápia (ACT) egyik vezető szaktekintélye. Számos könyv szerzője, A boldogságcsapda című kötete egymillió példányban fogyott el világszerte."

A fülszöveget elolvasva arra számítottam, hogy ez a könyv abban segít és nyújt hatékony módszereket, hogy hogyan építsük ki a rezilienciát életünkben. Ez a legfontosabb ugyanis: hogy jelen tudjunk lenni, ellen tudjunk állni, képesek legyünk alkalmazkodni az adott helyzetekhez, és azok ne verjék szét teljesen az életünket, a belső énünk biztonságát, a változó, egyre nagyobb zavarokkal élő világban is túl tudjunk élni, lehetőségeinkhez mérten épen. Mentálisan is. 

Ezt valóban nyújtja is, elmondja, hogy az érzéseink, legyenek bármilyenek, természetesek, de nem szabad, hogy azok irányítsanak, kell a tudatos kontroll, és kell, hogy elfogadjuk is egyben az érzéseinket. Az életben sajnos veszteségek éppúgy érnek minket, mint jó dolgok, és fontos, hogy ezekből a veszteségekből - legyen magánéletbeli, családi krízis, gyász, baleset vagy természeti katasztrófa, vagy munkahelyi probléma, mindegy - fel tudjunk újra épülni. Nem leszünk ugyanaz az ember utána, mert a tapasztalataink is változtatnak rajtunk, de mégis rajtunk áll, hogy lelkileg hogy küzdünk meg a krízisekkel. Ez pedig tanulható, és ebben a tanulásban segít ez a könyv.

Nem tudok ugyanakkor szó nélkül elmenni Russ Harris autizmusról szóló részei mellett, azt hiszem, hogy az erről írt gondolatai akár bántóak is lehetnek, de mindenesetre szakmaiatlanok, és innentől számomra megkérdőjeleződik a hitelessége. És elég sok benne az üres vagy erősen véleményes közhely, pl. olyan gondolatok, hogy "életünket a tetteinken keresztül hozzuk létre, nem a gondolataink által" - pedig szerintem mindkettő épp egyformán fontos, és a kettőnek a keveréke adja a valódi életet. 

Az ACT terápiáról szóló részei hasznosak, és ez a módszer tényleg sokat segíthet az ellenállóképesség kifejlesztésében, ahogy a kötet ezen részei is jól használhatóak. Alapvetően, noha nem értek egyet minden gondolatával (és nem is kell), egy hasznos és használható könyv ez. Mindenki levonhatja belőle a maga tanulságait és használhatja a módszereket arra, hogy fejlessze önmagát. De mint az összes önsegítő könyv, ez sem mindenható, és nem feltétlen alkalmazható minden mindenkire.