Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Így varázsold harmonikussá az életed - Feng shui a lakberendezésben

2020-01-27

A jó feng shui energiát, kiegyensúlyozottságot és sikereket eredményezhet életed minden területén. Íme néhány hasznos tanács, amiket ha megfogadsz otthonod kialakításakor, hamar te válhatsz a csi igazi mesterévé.

A feng shuiról általában a harmónia és a lakás szavak jutnak eszünkbe – és ezzel nem járunk messze az igazságtól. A feng shui (vagy magyarosabban “fengsuj”) több ezer éves múltra tekint vissza, és az ókori kínaiak ennek elvei alapján tervezték településeiket, házaikat, kertjeiket.

A feng shui jelentése “szél és víz”. Ez arra utal, hogy a feng shui előírásai szerint ennek a két elemnek kell megtalálnia a tökéletes összhangot a térben – legyen szó kül- vagy beltérről.

Habár az elmúlt évszázadok során időről időre elfeledkeztek a feng shui pozitív hatásairól, szerencsére mára ismét elmondható, hogy fontossá vált a lakberendezésben. A bútorok igenis jobbá tehetik az életünket, és erre a feng shui a bizonyíték.

IGAZÍTSD EL MAGAD A FENG SHUIBAN! – AZ ENERGIATÉRKÉP

A feng shui alapját a bágua-térkép képezi, mely meghatározza a csi (jó energiák) áramlását, és megakadályozza a sha (negatív energiák) betörését a lakásba. Habár több verziója is létezik, mi a nyolcszögletűt ajánljuk, hiszen az a bágua legegyszerűbb és legősibb formája.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Forrás: Feng Shui Art

A térkép a teret a 8 égtáj szerint osztja fel, melyek mindegyike más jelentéssel bír és más életterületet szimbolizál. A nyugati egység például a kreativitás színtere, így ha elakadást érzünk ezen a téren, érdemes a lakás e pontját erősíteni.

A bágua-térkép közepe a lakás vagy a szoba közepét is jelzi. Ennek a területnek terheletlennek és nyugalmasnak (tehát ne legyen rendetlen vagy zsúfolt) kell lennie ahhoz, hogy harmonikus atmoszférában tölthessük a mindennapjainkat.

A báguát alkalmazhatjuk házra, lakásra, telekre, de akár egyetlen szobára, sőt, íróasztalra is. Két- vagy többszintes családi házban minden szinten külön ajánlott használni.

MINDEN CSEPP SZÁMÍT, AVAGY FENG SHUI A DEKORÁCIÓBAN

Érdemes először is megnézni, mik a feng shui alapelvei. Elvégre, nem foghatsz úgy neki a nagy átalakításnak/berendezésnek, hogy ne lennél ezekkel tisztában!

TEDD – SELEJTEZZ!

Azt hitted, az, ha eldugod az ágy alá a felesleges holmikat vagy zacskókban halmozod a rég nem hordott ruháidat valahol a szekrényed mélyén, rendezettebbé teszi a teret? Habár ez a felszínen valóban rendet mutathat, a valóságban mindez csak a felszín, és a felhalmozott, szükségtelen holmik rossz energiákat indíthatnak útjukra. Fogj hozzá a selejtezéshez, tisztítsd meg a helyet, ahol élsz, hogy zavartalanul áramolhasson a csi!

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD – HOZD FORMÁBA A SZOBÁKAT

Ki mondta, hogy mindennek visszafogottnak és unalmasnak kell lennie? Bátran dobd fel a szobákat mintákkal! A formák, minták tükrözzék a bágua szerinti elemeket, így az északi fekvésű térbe, ami a vízé, jöhetnek a hullámos dekorációs elemek.

Ezzel szemben a csillag- és háromszögalakú formák a tűz eleméhez kapcsolhatók, a négyszög a földhez, míg a kör a fémhez.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Óvakodj a túl sok mintától, hiszen összezavarhatják a pozitív energiákat!

NE TEDD – A FA AKKOR JÓ, HA NEM VISZED TÚLZÁSBA

Habár a növények és a fa bútorok megunhatatlan részei otthonunknak, ezek halmozását csak bizonyos bágua-terek viselik jól. Így a keleti, délkeleti, valamint déli fekvésű területek. Ez alatt nemcsak a fa, mint alapanyag értendő, hanem a növényi minták, a földszínek (barna, zöld) és az olyan képek is, amelyek növényeket, fákat ábrázolnak.

Ez nem azt jelenti, hogy a más energiákat szimbolizáló terek nem bírják el a növényeket, fát és az ezekhez kapcsolódó mintákat-színeket, mindössze azt, hogy kibillenthetik az egyensúlyt, ha halmozzuk őket.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Habár egy növény minden körülmények között jól mutat, bizonyos típusok rossz energiát közvetítenek. A szúrós, illetve hegyes levelű példányok például kevés vízigényük, illetve barátságtalan kinézetük miatt hanyagolandók.

feng-shui-lakberendezes-otthon

A feng shui szerint kerülendő növények

TEDD – SZÖKŐKÚTRA FEL!

Na jó, természetesen nem egy hatalmas szökőkútra gondolunk a lakásod vagy a kerted közepén, amibe a turisták dobálhatják a minden kívánságukat teljesítő aprópénzt. Elég egy aprócska darab, a lényeg, hogy folyjon benne a víz, ami a csit áramoltatja.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Ezt az elengedhetetlen dekorációs elemet ajánlott a keleti (egészség és család), a délkeleti (jólét és vagyon), vagy az északi (karrier és életút) bágua-fekvésbe helyezni.

De álljon itt egy rövidke “ne tedd” is: ne helyezzünk szökőkutat az erős tűzenergiákat igénylő déli fekvésű terekbe, valamint a hálószobába, lépcsőfeljáró alá. Ezzel a lépéssel erősítjük a rossz gondolatokat, mely az egészségügyi állapotunkra is negatív hatással lehet.

TEDD – HASZNÁLD A KEDVENC SZÍNEIDET

A lakberendezés során követhetjük a bágua-térkép által javasolt színeket, de nem kötelező. Egy lakás elvégre attól válik az otthonunkká, hogy tükrözi ízlésünket – miért is ne dekorálnál hát a kedvenc árnyalataiddal?

Ráadásul a megfelelő színnel erősítheted életed kevésbé erős területeit is!

  • Piros: szerencse és jólét
  • Narancssárga: boldogság és jókedv
  • Sárga: erő, mentális aktivitás
  • Zöld: kiegyensúlyozottság, béke, gyógyulás
  • Kék: nyugalom, spiritualitás
  • Fehér: megtisztulás. Tisztaság
  • Fekete: erő (főként, ha pirossal kombináljuk)
  • Barna: nevelés, táplálás
feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD – A JIN-JANG NEM ELCSÉPELT

Minden bizonnyal már több tucatszor hallottál a jin-jangról, a maszkulin és feminin energiák egyensúlyáról. Mindkettő elhagyhatatlan része a feng shuinak!

A jin-jang eléréséhez a sötét és a világos, a magas és a zömök, a reggel és a nappal, az aktív és a passzív pihenésre szolgáló tárgyaknak balanszban kell lenniük. Így például a tévézésre, játékokra szolgáló helyiséget, amely aktív, érdemes lehet a passzivitásra utaló sötétebb színekkel párosítani.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Bizonyos terekben azonban, így a hálószobában, érdemes több passzív elemet elhelyezni. Ezért például a hangosan kattogó faliórát igyekezzünk száműzni onnan.

 

LÉPJ BE A HARMÓNIÁBA, AVAGY FENG SHUI A HELYISÉGEKBEN

Csak bizonyos helyiségeidet alakítanád a bágua-térkép javaslatai alapján? Tanácstalan vagy, melyik szobát mivel érdemes harmonikusabbá varázsolni?

Nem vesztegetjük a drága idődet – irány a válaszok mezeje!

FENG SHUI A NAPPALIBAN

NE TEDD – A NAPPALI A TÁRSAS ESEMÉNYEK, NE A LAKÁS CENTRUMA LEGYEN!

nappali a lakás szíve, ami a nyitottság és a kellemes időtöltés helyszíne. Ám akármennyire is reprezentatív tér, nem szabad, hogy a lakás közepén kapjon helyet, hiszen így nem jutnak el odáig a kellemes energiák.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD – ENGEDD BE A FÉNYT!

A feng shui szerint egy igazán kellemes nappalinak legalább két fala érintkezik a kültérrel. Bárcsak mindig mi hozhatnánk ilyen szabályokat lakásunkkal kapcsolatban!

Sajnos azonban a valóságban sokszor adottak a körülmények. Ilyen esetekben azzal növelhetjük a csi áramlását, ha minél több fényt engedünk be a szobába, mely ráadásul a vitalitást és az egészséget is fokozza. Ha lehetőségeink engedik, döntsünk minél tágasabb ablakok mellett vagy próbáljuk minél több lámpafénnyel elárasztani a helyiséget.

feng-shui-lakberendezes-otthon

NE TEDD – FARKASSZEMET NÉZŐ AJTÓK

Az ideális nappaliban nincs két olyan ajtó, ami egymással szembe nyílik. Ez a feng shui szerint ugyanis olyan csatornát képez a lakásban, amin átsüvít a csi, ahelyett, hogy végigáramolna a nappalin, egyik ajtótól a másikig.

NE TEDD – NE AKADÁLYOZD AZ ENERGIA ÚTJÁT

A legrosszabb, amit tehetsz, amikor a feng shui elvei szerint rendezed be a nappalid, ha keresztezed a csi útját.

Így például, ha a nappali ajtaja elé közvetlenül bútort helyezel, “megbotlik” benne a pozitív energia, ami felboríthatja az otthonod harmóniáját. De hasonlóan elakadhat a csi, ha a nappaliban túl szorosan helyezed el zömökebb bútoraidat.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD – MÁMORÍTÓ KANDALLÓ

A kandalló az otthonosság és a meghittség csúcsa – kivéve akkor, amikor megzavarod vele a nappali energiáit. A déli-délnyugati fekvésű tűzhely a romantikát erősíti az életedben, míg az északkeleti a nyugalmas gondolatokat. Részesítsd előnyben ezeket a tájolásokat!

Nem kell ahhoz minden áron kandalló, hogy maradéktalanul kellemes atmoszférát teremts: a szoba teljes déli, délkeleti és délnyugati részében jól mutatnak a piros, a rózsaszín, a naracssárga és a zöld tónusai.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD – A KILÁTÁS LEHENGEREL

A nappali ékei közé nemcsak a gyönyörű bútorok, hanem a kellemes kilátás is hozzátartozik. Törekedj arra, hogy a kanapéból és a fotelekből valamilyen módon láthatóvá váljon a kinti környezet!

feng-shui-lakberendezes-otthon

Erősítheted a lenyűgöző hatást azzal, ha a kintre néző ablakkal szemközti falra tükröt raksz, mely becsempészi a kültér kellemes hangulatát.

TEDD – A TELEVÍZIÓ EREJE

Habár az ókori kínaiak természetesen nem szóltak a televízió helyéről, aktív energiái miatt, ha szerencsére vágysz a karrieredben, a szoba északi szögletébe szánd. Déli tájolása viszont az elismertségben és hírneved növelésében válhat segítségedre.

Amikor nem nézed a tévét, érdemes takarásban tartani, hiszen habár bizonyos szempontból jól mutat egy tükör a nappaliban, ez valójában csak egy homályos utánzata annak, így rossz energiákat generál.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD – SZÖGLETES DOHÁNYZÓASZTAL

Míg a feng shui jobban kedveli a kerek formákat, addig a dohányzóasztal esetében a szögletes alakzatot ajánlja. Nemcsak amiatt, mert a nappali kerekded formáit ellensúlyozhatja, hanem azért is, mert többen ülhetnek köré.

feng-shui-lakberendezes-otthon

FENG SHUI A KONYHÁBAN

Említettük, hogy nem jó, ha a nappali a szoba közepén van, és ugyanez a helyzet a konyhával is. A feng shui szerint a lakás központja a szívvel azonosítható, a konyha tüze károsítja azt.

Akár hiszünk ebben, akár nem, egy dolog biztos: a konyhát azért sem praktikus középre építtetni, mert nehéz szellőztetni és a belőle áramló szagok könnyen ellephetik az egész lakást.

NE TEDD – LŐDD BE A MEGFELELŐ IRÁNYT!

Lehetőleg kerüld az olyan lakást, ahol a konyha északi, északnyugati vagy déli irányba néz. A feng shui szerint ez növelheti a betegségek kialakulásának kockázatát, és ronthatja emberi kapcsolataid minőségét.

Ráadásul arra is érdemes odafigyelni, hogy az alvóhelyiség ne a konyha felett helyezkedjen el, hiszen a tűzenergiák alvás- és májproblémákat idézhetnek elő.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD – AZ AMERIKAI KONYHA ELŐNYEI

A feng shui szakértők többsége támogatja, hogy a konyha közepére kerüljön a pult. Ez a parancsnoki pozíció szempontjából valóban ideális, ami azt jelenti, hogy kellően távol helyezkedünk el az ajtótól, de munka közben rá is látunk.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Ezzel szemben viszont számos szakember NE TEDD felkiáltással ugrana a lakberendező elé, ha amerikai konyhát szeretne beépíteni, hiszen véleményük szerint ronthatja bizontságérzetünkhet, ha nem támaszkodik legalább egy falnak a pult. Ráadásul különféle irányból érkezhet a csi a konyhában ügyködőkre, ami egészségügyi gondokat okozhat.

Feng shui szakértők ide vagy oda, úgy dönts, hogy te jól érezd magad a konyhában!

NE TEDD – TÜKÖR A KONYHÁBAN

Gondolnád vagy sem, a tükörnek semmi keresnivalója a konyhában, mivel felerősíti a tűzenergiákat, ami rossz közérzetet eredményezhet.

feng-shui-lakberendezes-otthon

NE TEDD – KÉS SZEM ELŐTT

A feng shui nem szereti a szúrós, hegyes eszközöket, ezért akármilyen szép késszetted is van, amivel szívesen elbüszkélkednél a vendégek előtt – inkább ne tedd. Nem véletlenül int óva attól a kína etikett, hogy kést adj ajándékba: a kések shat generálnak, így rossz szerencse hozói lehetnek.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD – HASZNÁLD A SZÍNEKET!

Habár sokan szeretik a bágua-térkép által megadott színeket használni, a konyhában, csakúgy, mint a nappaliban, a saját ízlésed döntsön. A feng shui legtöbbször a szürke, a kék, a zöld és a sárga árnyalatait ajánlja, vagy a hófehéret.

feng-shui-lakberendezes-otthon

FENG SHUI A HÁLÓSZOBÁBAN

A hálószoba a pihenésé. Éppen ezért különösen oda kell figyelni, hogy ne zavarjuk meg a passzív helyiséget olyan tárgyakkal, amik felborítják nyugalmunkat.

NE TEDD – TÉVÉ ÉS SZÁMÍTÓGÉP KIZÁRVA

Mind a televízió, mind a számítógép aktív energiával bírnak, utóbbi ráadásul a munka és a stressz közvetítője is egyben. Nemcsak az egészségünkre, de a párkapcsolatunkra is negatív hatással lehetnek.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Ám nemcsak e két eszközt, hanem az otthoni fitneszgépeket is érdemes száműzni a hálószobából, hiszen bűntudatot és negatív gondolatokat kelthetnek bennünk.

TEDD – SZELLŐZTESS!

Fontos, hogy mindig friss levegő legyen a hálószobádban, ezért gyakran szellőztess. A levegő szabad áramlása a csi mozgását is elősegíti. Használhatsz nyugtató illóolajokat is!

TEDD – FORDÍTS GONDOT AZ ÁGYAD MEGFELELŐ ELHELYEZÉSÉRE!

Az ágy a hálószoba lelke. Éppen ezért kiemelt fontosságú, hogyan helyezed el a szobában. Ügyelj arra, hogy mindkét oldalról könnyen megközelíthető legyen, és a kiegyensúlyozottság jegyében mindkét oldalán legyen éjjeli szekrény.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Kerüld el, hogy az ágy pontosan az ajtóval szemben helyezkedjen el, hiszen máskülönben rossz álmok hozója lehet az ajtóból egyenesen rád áramló energia.

FENG SHUI AZ ÉTKEZŐBEN

TEDD – A KEREK TÁRGYAK URALMA

Egy igazán feng shui étkezőben kerek vagy ovális az étkezőasztal. Persze, megeshet, hogy épp egy szögletes tetszik – ekkor se ess pánikba, hogy az a bizonyos csi nem fogja rendesen belengeni a helyiséget. Az asztal szögletességét kerek székekkel, puffokkal tudod ellensúlyozni.

Ha van rá mód, helyezd úgy az asztalt, hogy az ajtó és a székek között elég távolság legyen, hiszen másként nem fog rendesen áramolni a csi. Mondhatnánk úgy is, hogy megbotlik az asztal sarkában.

feng-shui-lakberendezes-otthon

NE TEDD – AJTÓVAL ÉS ABLAKKAL HÁTTAL ÜLTETNI A VENDÉGEKET

Akármilyen harmonikusan is alakítottad ki az étkeződ, a vendégek és a családtagok nem fogják jól érezni magukat, ha háttal ülnek az ablaknak vagy az ajtónak. Ettől a pozíciótól ugyanis gyengének és erőtlennek érezheti magát a finom falatokra vágyó.

NE TEDD – NE VIDD TÚLZÁSBA A MINTÁT ÉS A SZÍNEKET

Az étkező, szemben a nappalival, nem arra szolgál, hogy elkápráztasd a vendégeid. Éppen ezért ne törd azon magad, hogy minél különlegesebb tapétát és dekorációs elemeket helyezz el a helyiségben. A feng shui tanácsai alapján legfeljebb két színt használj és kerüld a túl mintás faldíszítést, ami szétforgácsolhatja a csit.

feng-shui-lakberendezes-otthon

A kék szín állítólag étvágycsökkentő hatással bír. Törekedj a semleges, pasztell színekre, és bátran helyezz el egy-két neutrális hangulatot megtörő képet a falon. A felfelé tartó csíkok továbbá segíthetnek az energia áramoltatásában.

TEDD – ÍNYCSIKLANDÓ GYÜMÖLCSÖSTÁL

Egy gyümölcsöstál nemcsak szép látvány, hanem a feng shui szempontjából tökéletes választás. A finomságokkal megrakott kerek tál az étkezőasztal közepén a vendéglátó gazdagságát és jólétét fejezi ki. Ráadásul az emberi kapcsolataidat is erősítheted bizonyos gyümölcsök által. Így például az alma a barátságot, a körte a jó energiákat, a barack az egészséget, míg a narancs az anyagi jólétet támogatja.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD – MEGNYUGTATÓ LÁMPAFÉNY

Az étkezőben fontos, hogy (milyen meglepő) lássuk, amit eszünk, de a megnyugtató, intim hangulat kialakítása is cél. Ezért érdemes olyan lámpára szert tenni, aminek fényén hangulatunkhoz mérten állíthatunk. A bensőséges atmoszféra eléréséhez egy tükörre is szükségünk lehet, ami kellemesen eloszlatja a fényt a szobában.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD – AZ ELBŰVÖLŐ AKVÁRIUM

A feng shui ellenzi, hogy akvárium legyen a hálószobában, hiszen aktív energiákat közvetít. De mit mond az étkezőről?

Azt, hogy nagyon is elfér ott egy dizájnos víztartály!

A víz nemcsak az életet szimbolizálja, hanem mozgásának hála életerővel is megtölti meg a helyiséget.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Látod, csak egy kis időt és kreativitást igényel, hogy otthonod a csi kedvenc helye legyen, amiről még az ősi feng shui mesterek is példát vehettek volna!

Forrás:

 

További információkért olvass bele könyvünkbe:

További cikkek

Technikák és gyakorlatok, hogy szinte mindenre emlékezhess

Ki ne szeretne jobb memóriád? Szinte kizárt, hogy erre a kérdésre bárki nemmel válaszoljon, ezért most jó hírem van: a Bioenergetic Kiadó elhozott egy szuper könyvet Turbózd fel a memóriádat! címmel, amelyben több mint 50 olyan feladatot találunk, ami segít a memóriánkat fejleszteni.

Tovább
Amikor a hernyó úgy gondolta, számára vége a világnak, pillangóvá változott

Elveszítettem a férfit, akibe szerelmes voltam. Életem legszebb és legviharosabb időszakát töltöttem vele.  Nem tudom pontosan, hogy hol és mi siklott félre kettőnk között. 

Szerelmünk elvesztése akkora fájdalommal jár, hogy megkérdőjelezzük az életet és nehezen találunk okot még arra is, hogy kikászálódjunk az ágyból. Mégis muszáj erőt vennünk magunkon, meg kell tennünk az első lépést, hogy visszataláljunk az életbe. De mégis hogyan? Erre a kérdésre ad választ és segítséget Amy Chan könyve, a Gyorstalpaló szakítás után, mely a nemrégiben jelent meg a Bioenergetic Kiadó gondozásában.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem