Nincs engedélyezve a javascript.

Ismerd meg agyad négy karakterét!

Remélem, jól vagy. Ez az első bejegyzésem, és szeretném megosztani veled, hogy miért írtam a Teljes élet teljes aggyal (Bioenergetic Kiadó, Budapest, 2022) című könyvemet, milyen ereje van ennek az írásnak, és miért akarom, hogy a magadévá tedd ezt a témát.

kepernyofoto_2023_06_26_11_18_49.png

Az agyak rajongója vagyok. (Biztos vagyok benne, hogy mostanra ezt észrevetted.) De e mindannyiunk fejében lévő, lenyűgöző szerv gyönyörűségén túl, figyelemre méltó agysejtjeink azok, amelyek segítségével döntéseink és képességeink megnyilvánulhatnak. Amikor megértjük, hogy melyik sejtünkben melyik képességünk mutatkozik meg, annál nagyobb hatalmunk lesz minden pillanatban eldönteni, kik és milyenek akarunk lenni.

Új könyvem, a Teljes élet teljes aggyal egy útmutató az agyadban található négy különböző „karakterhez”. Minél jobban ismered a benned lévő négy karaktert, annál könnyebb lesz az életed.

Például ha eredményesebbé akarsz válni, akkor meg kell ismerned, tisztelned és táplálnod kell a bal agyféltekéd gondolkodó sejtcsoportjait – más néven az 1-es karaktert. Ez a racionális karakter az agyadban elképesztően tehetséges abban, hogy rendet teremtsen a külső világban. Agyad ezen része erkölcsi iránytűje alapján tesz különbséget helyes és helytelen, jó és rossz között. Szintén a bal agyféltekében lévő 1-es karakter az, ami kiváltja a stresszreaciónkat, mivel mindenben maximalista. Az agynak ezen része gondoskodik arról, hogy minden visszakerüljön a rendes kerékvágásba, és megköveteli, hogy a határaidon belül maradj.

Az 1-es karakteremnek a Helen nevet adtam – a „Hell on wheels, she gets it done!” rövidítése – remélem, te is olyan nevet választasz, amely passzol a módszeres énedhez.

Az idő egymást követő kaotikus pillanatokból áll. Ha az 1-es karaktered alulfejlett, és nem bátorítják, hogy uralkodjon az életed rendben tartása érdekében, akkor rövid időn belül átváltasz a 2-es, bal agyféltekei érzelmi karakteredbe, és úgy érzed, hogy túlterhelt vagy, szorongsz vagy reménytelenül lemaradtál.

kepernyofoto_2023_06_26_11_19_58.png

2-es karakterünk hajlamos félni az ismeretlentől. Ez gyakran egy ismerős nyugtalanságérzetből ered, amely vagy traumatikus, vagy kontrollálatlan múltra vezethető vissza. Ennek eredményeként a 2-es karaktered úgy érezheti, hogy „kevesebbet ér”, „nem érdemli meg, hogy szeressék”, egyszerűen azért, mert a 2-es a hiány lencséjén, nem pedig a jólét szűrőjén át látja az életet.

Azért, hogy megszabaduljunk ezektől a negatív érzelmektől vagy a külső körülményeinken alapuló csalódásoktól, 2-es karakterünk úgy dönthet, hogy vagy másokat kezd el hibáztatni kevésbé optimális körülményeink miatt, vagy megpróbál teljesen elmenekülni a fájdalmunk elől azzal, hogy kedvenc függőségeinknek hódolunk.

A 2-es karakterem neve Abby (angolul az „abandoned”, azaz ’magára hagyott’ szó rövidítése). Természetesen ennek hosszú története van, de arra bátorítalak, hogy nevezd el agyad ezen részét – azt, amelyik összefoglalja a legmélyebb félelmeidet vagy érzelmi sebeidet. Ha ismerjük ezt a részünket, és megtanuljuk, hogyan tudjuk a saját kis 2-es karakterünket a többi karakter bevonásával megnyugtatni, az kulcs ahhoz, hogy újra jól érezzük magunkat egy hosszan tartó érzelmi trauma után.

Ha megtanuljuk, hogyan azonosítsuk és testesítsük meg mind a négy karakterünket, és aztán úgy döntünk, hogy az erős, együttérző és szeretetteljes részünkbe lépünk, amikor szükségünk van rá, az képes kiemelni minket a 2-es karakterünk által érzett kellemetlenségből és szenvedésből. Egyéni személyes fejlődésünk szempontjából nagyon fontos, hogy elmerüljünk 2-es karakterünk fájdalmában, és eltöprengjünk rajta, de ugyanilyen fontos, hogy csak ellátogassunk ebbe az érzésbe, de ne vegyük fel mint életstílust.

publisher_2022_d33f4ff5_29ac_4e50_ad5f_f3bc1d950679.png

A jobb agyféltekében lakozó 3-as és 4-es karaktereink a jelen pillanathoz kapcsolódnak. A 3-as karakter az érzelmi tapasztalati énünk, amely a hasonlóságokat, nem pedig a különbségeket kutatja, mert kapcsolódni, felfedezni és kalandozni akar másokkal. A jelen pillanat érzése pompás, és a közös időtöltés, a szórakozás vagy az empátián keresztüli mély kapcsolódás mindenki számára örömteli lehet. A 3-as karakteremet Malacnak (Pigpen) hívom Charles Shultz Peanuts rajzfilmfigurája után.

Az én Malacom kíváncsi, és állandóan rendetlenséget csinál, így káosz kíséri ezt a részemet, bárhová is megyek. Az élet a zűrzavar egymást követő pillanataiból áll, ezért ez a részem torkaszakadtából énekel, önfeledten alkot, és különösebb terv nélkül fedezi fel a természetet. Barátságos, vidám és robbanékony, amikor félelemmel kerül szembe.

A 4-es karakterünk a jobb agyfélteke gondolkodó része, amely a legbékésebb, legnyitottabb és legszeretőbb énünkként létezik. A 4-es karakter az „itt és most” pillanatában él, és teljesen leköti, hogy az élet ajándékát hatalmas hálával, elfogadással, nyitottsággal és szeretettel ünnepeljük. Amikor meditálsz, imádkozol, vagy egy mantrát ismételgetsz, lecsendesíted a jobb agyféltekei 1-es és 2-es karaktereidet, ezáltal képes leszel a 4-es karaktered mély belső békéjének megtapasztalására. Mindig ott van és mindig elérhető számodra, ha szeretnél ráhangolódni.

A 4-es karakteremet Varangykirálynőnek (Queen Toad) hívom – királynő, mert akkora, mint a világegyetem (a tiéd is), és varangy, mert egy kicsit bolond, én pedig az év hat hónapjában az „Agyhullámok” („BrainWaves”) nevű vízililiom-levél hajómon élek. Arra bátorítalak, hogy nevezd el az agyadnak ezt a részét is, így könnyedén hozzáférsz lelked e legszentebb darabjához.

Most, hogy egy kicsit megosztottam az én négy karakteremet, remélem, ihletet kapsz, és időt szakítasz arra, hogy megismerd a sajátjaidat. Minden pillanatban hatalmadban áll eldönteni, ki és milyen akarsz lenni, ezért nevezd el a karaktereidet, hogy tisztelegni tudj kilétük előtt.

Ez az én agyam üzenete a tiédnek.

Dr. Jill Bolte Taylor