Ha összedobnál valami ínycsiklandó süteményt, de nem ismersz jó vegán recepteket, akkor a legjobb helyre tévedtél! Az angol Bosh-fiúk receptjei ugyanis legalább annyira egyszerűek, mint amennyire nagyszerűek. Könnyen beszerezhető alapanyagokra, egy kis kavargatásra és csupán fél órára van szükséged ahhoz, hogy ezzel az omlós csokis-banános-mogyorókrémes csodával elkápráztasd szeretetteid, na meg persze a saját ízlelőbimbóidat is.
Amikor valaki úgy dönt, átáll a növényi alapú étrendre, akkor általában már az első héten rájön, mégsem olyan egyszerű ez, mint amilyennek első pillantársra tűnik: a hús még hagyján, de se tej, se tojás, se méz?! A legtöbben ezen a ponton feladják. Ám volt két brit fiatalember, akik nem, hogy nem adták fel, de tökélyre fejlesztették veegán recepttárukat, és elhatározták: megmutatják a világnak, milyen egyszerűen készíthetünk növényi alapanyagokból csodálatos ételeket. Ők a BOSH! fiúk, akiknek legjobb receptjeit most 4 héten át megosztjuk veletek (szerző: Mindmegette) - elsőként a szuperkedvenc banánkenyéret, amiben semmilyen állati eredetű összetevő nincsen, mégis isteni!
Az egykori észak-angliai iskolatársak, Henry Firth és Ian Theasby elsöprő sikerüket a BOSH! névvel létrehozott videócsatornájuknak köszönhetik, ahol nem kis dologra vállalkoztak: meg akarták mutatni a világnak, milyen egyszerűen készíthetünk növényi alapanyagokból csodálatos ételeket. A jelek szerint ez sikerült is nekik, hiszen bombaként robbantak be a gasztrovilágba, világszerte közel 2 millió követőjük lesi minden mozdulatukat. A könnyen, gyorsan elkészíthető hétköznapi fogásoktól, édességektől kezdve a partira gyűlt nagyobb társaságokat is elkápráztató fantáziadús ételkölteményekig mind megtalálható a Bosh! fiúk receptkönyvében. Ami közös bennük? Hogy ötletesek, kizárólag növényi alapanyagokból készültek és döbbenetesen finomak!
1 bögre mandula
4 banán: 2 érett és 2 kemény
⅔ bögre mogyoróvaj
6 evőkanál juharszirup
4 evőkanál növényi olaj
⅓ bögre plusz 1 evőkanál natúr vegán tej (cukor és édesítő mentes)
1 evőkanál vaníliakivonat
2 bögre liszt
⅓ bögre plusz 1 evőkanál cukor
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál tengeri só
130 g étcsokoládé
1 evőkanál barna cukor
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és tegyél sütőpapírt egy 20 x 28 cm-es tepsibe. Szórd szét a mandulákat a tepsiben, és tedd a sütőbe 8-10 percre, amíg a mandulák mély arany színűek lesznek. Ezután vedd ki, és tedd félre hűlni.
2. Tedd bele egy keverőtálba az érett banánokat, és nyomkodd szét őket villával. Add hozzá a fél bögrényi mogyoróvajat, a juharszirupot, az olajat, a tejet, a vaníliát, és jól keverd össze őket.
3. Egy másik keverőtálban lágyan keverd össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a sót. Öntsd a száraz alapanyagokat a nedves alapanyagokhoz, és keverd őket simára.
4. Aprítsd durvára a pirított mandulát és a csokoládét. A ¾ bögrényi mandulát és a csokoládédarabok ¾-ét keverd a tésztához. Öntsd a tésztát a tepsibe, és simítsd el egy spatulával. A megmaradt mogyoróvajat és mandulát oszlasd el a tetején. Hámozd meg a kemény banánokat, vágd őket ketté, a vágott oldalukkal felfelé finoman nyomd bele a tésztába, majd szórj rájuk barna cukrot. Helyezd a tepsit a sütőbe és süsd 35 percig, amíg arany színű lesz a teteje.
5. Olvaszd meg a maradék csokit, és csorgasd rá a sütire. Vágd 12 felé, és már tálalhatod is.
Nézd meg a videót is: