Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Mi a meditáció és miben lehet a segítségünkre?

2020-06-22

"A meditáció azt jelenti, hogy önmagad vagy, a szeretet pedig azt jelenti, hogy megosztod magadat valaki mással." - Osho

A meditáció lehet kikapcsolódás, vagy mélyülés önmagunkba, attól függően ki milyen motiváció miatt végzi. Év eleji fogadalomnak eleget téve, hogy kipróbáljunk valami újat, valaki az elcsendesedést, az önmagára figyelést találja meg benne. Bármilyen okból is kezded el, arra buzdítalak, csak csináld, biztosan jót teszel magadnak vele!

A meditáció nem szól másról csak a jelen pillanat megéléséről.


A meditációnak számos előnye és pozitív hatása van a szervezetre. Vallási elköteleződés nélkül, bárki bele foghat a gyakorlásába. Nem kötött helyhez és időhöz sem. 

Bárhol végezhető a mindennapi rutin részévé téve a leghatásosabb. Lehet csoportosan, de végezhető egyedül is, zenével vagy csendben, lényeg, hogy számodra megfelelő legyen adott pillanatban. 

Kipróbálhatod otthon, füstölőt, gyertyákat gyújtva és magadra hangolódva. Megfigyelheted most éppen mire van szükséged!? Csendre vagy lágy, halk zenére? Fényre vagy sötétségre? Tiszta, friss oxigénre? Elegendő lehet néhány perc is és agyunk addigi zakatolását képesek vagyunk megállítani, amivel csillapíthatjuk idegrendszerünket. 

A rendszeresen végzett meditációs gyakorlatok csökkentik a magas vérnyomást és a fájdalmat is. 

Meditációval csökkenthetjük a szívbetegségek előfordulását, és magát a stresszt is. A mindennapos stressz negatív hatással van a szervezetre. Mára már sok tanulmány és kutatás alátámasztja, hogy a rendszeres stressz hatás milyen romboló az emberi szervezetre. Lecsendesedéssel és meditációval a stressz mértéke jelentősen csökkenthető, így sokat tehetünk magunkért, az egészségünkért már napi néhány percben is. 

Meditációk fajtái
Számos fajtája létezik a meditációnak, néhány példát hoztam most, amiket én már többször is próbáltam vagy végzem a mai napig is:

 • Vezetett meditáció
  • Imagináció, vizualizáció
   Erre az egyik sokak által ismert és talán kipróbált irányzat az Agykontroll. Lehet képzelt, de valós világot is előhívni, hiszen agyunk nem képes különbséget tenni a képzelet és valóság között. Belső világunk színes helyeit, bugyrait járhatjuk körbe e technika segítségével. Lehet zenei aláfestéssel, de anélkül is imaginálni.
   Elképzelhetsz egy rétet, ahol már jártál, de a valóságodtól elrugaszkodottat is, hiszen ez a te képzeletedben zajlik, bármit megélhetsz itt! 

Újra színezheted a szobád falait, átalakíthatod a testedet, a gondolataidat, itt felpróbálhatsz különféle, akár újszerű, tőled távolálló tulajdonságokat is magadban. A képzeleteddel Te szabod saját határaidat!
Szinte bármilyen élethelyzetre használhatjuk segítségként. Számos csodáról számoltak már be használói a nagy világból. Pihentető relaxációnak is kiváló, de az életünkre kiható gondolatainkat is rendezhetjük vele.

  • Hangfürdők
   Hangtálakkal, gonggal, egyéb különleges eszközökkel végzett hangterápia, ülve és fekve is végezhető. A hangfürdő kombinálható az imaginációs technikával is. Vezető függő, hogy egy adott témával haladsz magadban adott hangfürdő alkalmon vagy csak élvezed a hangterápia lazító, feltöltő hatását.
   Nagyon élvezetes, igazán pihentető és nyugtató, feszültségoldó hatással bír agyunkra és az egész testre egyaránt.

 • Mantra meditáció
  • Egy-egy mantra, pozitív jelentés tartalmú szavak folyamatos ismétlésére épülő meditáció. A folyamatos ismétlésnek, a pozitív rezgéseknek köszönhetően az agy képes kikapcsolni és elengedni az állandó kontrollt. A mindennapi pörgésből néha nagyon nem könnyű kiszakadni és elengedni az állandó agyalást. Ez a technika a legjobb választás lehet kezdőknek is, mivel mankót nyújt elménknek a mantrázás, így könnyebben eljuthatunk a lecsendesedéshez. 

Az ideális testhelyzet

A meditációnál érdemes arra törekedned, hogy kényelmesen legyél az egész folyamatban. 

Ajánlott ülő pozíciót választani, mert a túl kényelmes pózban el is szundikálhatsz és itt most a hangsúly a tudatos figyelmen van, hogy agyad elcsendesedésének saját tanúja lehess. Ha elalszol, lemaradsz az élményről! :)

Ezért egy jól választott meditációs párna a segítségedre lehet, ami kényelmes és biztos alátámasztást nyújt számodra, végig a meditáció alatt. 

Ne feledd, ha kényelmetlen a felvett póz, bátran változtass rajta menet közben is. Fontos szempont, hogy figyelmedet ne vigye el a póz megtartása.A légzés

A meditációk egyik fontos fókusza a légzés. Különféle légzéstechnikák léteznek, melyeknek különböző hatásait tapasztalhatjuk. A légzésritmus megváltoztatásával azonnal csökkenthetjük a stressz szintünket. Léteznek lecsendesítő, nyugtató és felpörgető, transzlégzések is. 

Biztosan már te is tapasztaltad magadon, ha ideges, zaklatott vagy és veszel néhány mély levegőt, segít lenyugtatni és kisimítani az idegeidet. A lassú, mély légzés csillapítani tudja a felgyülemlett feszültséget, csökkenti a vérnyomást, hatása azonnal érzékelhetővé válik és ha megfigyeled magadat, izmaidban is érezheted a feszültség oldódását.

A figyelem megtartása

Sokunknak nem megy könnyedén magától a meditáció, a figyelem összpontosítása, hiszen a gondolataink jönnek-mennek - A nagyinak kiváltottam a gyógyszereit? ? A mosószert felírtam a bevásárló listára? Bejelentettem a kocsit a szervizbe? és így tovább-,  egyik napi teendő a másik után, annyi feladat hárul ránk. Sokszor ennek tudatában sem vagyunk, csak a fáradtságot, a nyomást észleljük magunkon. 

Mit tehetünk, hogy a nyomást csökkentsük?

Napjainkban már rengeteg támogató anyag áll rendelkezésre az on-line tér és a könyvek által, hogy tájékozódjunk és magunktól belefogjunk a gyakorlásba. Nagy segítséget adhatnak a figyelem megtartásában a vezetett meditációk esetében egy gondosan megválasztott könyv, hang- vagy videó felvétel, amely kísér abban, hogy mindvégig a koncentrált, tudatos figyelmet magunkon tartsuk abban a néhány percben is, vagy akár fél órában, amit magunkra szántunk. 

Annyi a dolgunk, hogy követjük a megadott instrukciókat, a folyamatos gyakorlással a koncentráció egyre erősödni fog és megtapasztalhatjuk a változásokat, melyet a napi rendszeres vagy heti többször elvégzett meditáció hoz az életünkbe: segít lelassulni, összeszedettebbé válni, koncentrációt és figyelmet megtartani, testünk egészségi állapotát javítani.

Nagy szeretettel ajánlom figyelmedbe egy vezetett, Immunerősítő Meditációt, amit én készítettem a Bioenergetic kiadó, a Gyógyító Mandalameditációk című könyve alapján, az “Azonnali Immunerősítés”-ből inspirálódva.

Ebben a könyvben a 7 fő csakra mentén, a saját testedben megjelenő testi tüneteiddel, fájdalmakkal kapcsolódhatsz össze, a saját képzelőerődre támaszkodva. 

A könyvben csodás mandalákkal találkozhatsz és bővebben olvashatsz a meditáció és a gyógyulás kapcsolatáról és a csakrákról is.

Ebben az ajánlott videóban egy olyan meditációt gyakorolhatunk, amellyel az immunrendszerünket támogathatjuk, erősíthetjük. 

Különösen akkor javasolt, amikor nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, kimerültek vagyunk, vagy ágynak esünk egy betegség miatt.

Mivel az immunerősítés bármikor jól jöhet, így a nap bármely szakában és bárhányszor elvégezhető a gyakorlat, amit fekve javasolt végezni, de ülve is kipróbálhatod. Az immunerősítő meditációs videó linkje itt érhető el.

Sikeres gyakorlást, elmélyülést és szép nyári napokat kívánok!

Erdélyi Ramóna - Rami
yalmana.hu 

További cikkek

Technikák és gyakorlatok, hogy szinte mindenre emlékezhess

Ki ne szeretne jobb memóriád? Szinte kizárt, hogy erre a kérdésre bárki nemmel válaszoljon, ezért most jó hírem van: a Bioenergetic Kiadó elhozott egy szuper könyvet Turbózd fel a memóriádat! címmel, amelyben több mint 50 olyan feladatot találunk, ami segít a memóriánkat fejleszteni.

Tovább
Amikor a hernyó úgy gondolta, számára vége a világnak, pillangóvá változott

Elveszítettem a férfit, akibe szerelmes voltam. Életem legszebb és legviharosabb időszakát töltöttem vele.  Nem tudom pontosan, hogy hol és mi siklott félre kettőnk között. 

Szerelmünk elvesztése akkora fájdalommal jár, hogy megkérdőjelezzük az életet és nehezen találunk okot még arra is, hogy kikászálódjunk az ágyból. Mégis muszáj erőt vennünk magunkon, meg kell tennünk az első lépést, hogy visszataláljunk az életbe. De mégis hogyan? Erre a kérdésre ad választ és segítséget Amy Chan könyve, a Gyorstalpaló szakítás után, mely a nemrégiben jelent meg a Bioenergetic Kiadó gondozásában.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem