Nincs engedélyezve a javascript.

Miért érdemes nyers ételeket fogyasztani?

Zöld levek, szuperételek, aszalványok - ezek a fogalmak talán senki számára sem ismeretlenek. Mi álla nyers étkezés sikerének hátterében? Olvasd el cikkünket, és megtudod!

raw.jpg

Megtapasztalod az ételek igazi ízét!
Nemcsak a nyers ételek esetén lényeges a minőségi alapanyagok használata, emellett azonban az ételeket "kiegészítő" fűszerekre, aromákra is jobban odafigyelünk. Az étel elkészítésének gondossága valódi ízeket varázsol a tányérodra, a nyers étkezés pedig kifinomultabb ízlelést hoz elő belőled.

 

Nem alszod át a napot!
Ha elkezded beilleszteni a nyers ételeket az étrendedbe, észre fogod venni, hogy energiaszinted megnő, kevesebb ételt fogsz kívánni és fogyasztani, hiszen az, amit megeszel, sokkal nagyobb százalékban hasznosul a szervezetedben, mint a hagyományos finomított, feldolgozott ételek. A megnövekedett energiaszint hatására lecsökken az alvásigényed. Naponta 1-2 órát nyersz ezzel, amit tanulásra, munkára, a családodra, szerelmedre, hobbidra, bármire fordíthatsz.

 

Egészségesebb leszel - nem hitted volna, ugye? 
Javul a vérképed, kellemetlen, fájdalmas tünetek múlnak el. Ez az antioxidánsok és vitaminok áldásos hatása, hiszen a szervezetben a megfelelő szintű bevitelnek köszönhetően csökkennek a gyulladásos folyamatok.
 
 
Sugárzó külső
Letisztul a bőröd, fényesebb, erősebb lesz a hajad. Sok kozmetikus, fodrász ajánlja vendégeinek a nyers étkezést, hiszen ők tudják, látják, hogy nem elég az értékes tápanyagokat kívülről felvinni a bőrre, hajra, a testet belülről kell táplálni, és ez a külsőnkön is meglátszik majd.
 
 
Nincs túlsúly, nincs szélsőséges fogyókúra! 
Testsúlyod ideálissá válik: ha túl sovány voltál, elkezdesz hízni  ha súlyfelesleggel küzdöttél, akkor minden erőfeszítés nélkül leolvadnak a kilók.
 
 
Érdemes a téma iránt érdeklődőknek megnézni Laura Miller videóit, aki receptjeivel és úgy általában, internetes jelenlétével igyekszik a vegán nyerskonyhát népszerűsíteni.
 
Próbáld ki a nyersétkezést! Nem is kell várnod az ünnepek végéig, vágj neki a karácsonyi vacsorának Lénárt Gitta nyers bejglijével! 
 
Nem is tudnánk elképzelni a karácsonyt bejgli nélkül. De ez a bejgli más, semmi tészta, csak mák és gyümölcs, és intenzív, finom ízek. Ebből a bejgliből elég egy-két kicsi szelet. Tömény finomság!

Nyers Bejgli

Hozzávalók

bejgli-2.jpg
Tészta:
1 darab 37×37 cm-es gyümölcslap (lehetőleg almalap)

Mákos töltelék:
  • 40 dkg darált mák
  • 10 dkg mazsola (megmosva,
  • 10 percre beáztatva)
  • 10 dkg magozott datolya
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál fahéj

Diós töltelék:

  • 45 dkg durvára darált, előzőleg
  • beáztatott dió
  • 10 dkg mazsola (megmosva,
  • 10 percre beáztatva)
  • 5 dkg magozott datolya
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál fahéj
Gyümölcslap: Aszalógépben vagy sütőben készült aszalvány.
Almát (vagy más gyümölcsöt) simára turmixolunk, tapadásmentes lapon (sütőpapír) vékonyan szétterítünk, és 10-12 óra alatt először 60 fokon, majd 1 óra múlva 45 fokra visszakapcsolva megaszalunk. Egy lapra 45 dkg gyümölcsmassza kerül, akkor épp megfelelő vastagságú lesz. Az aszalási idő sok mindentől függ, kb. 10-12 óra. Addig aszaljuk, amíg mindenhol száraz nem lesz. Ha kiszáradt, megfordítjuk, és óvatosan lehúzzuk róla a tapadásmentes lapot. (Ne a gyümölcslapot húzzuk le a tapadásmentes lapról, mert a gyümölcslap könnyen szakad!) Célszerű az almalapokat előre elkészíteni, hogy karácsonykor már csak tölteni kelljen.
lenart_gitta_uj2_kisebb.jpg
Lénárt Gitta
töltelékhez a datolyát beáztatjuk tiszta vízbe legalább 4-5 órára. Ha felpuhult, kivesszük a léből, és a citromlével simára turmixoljuk. Az áztatólevet ne öntsük ki! Fel lehet használni édesítésre vagy a massza lazítására, ha túl száraz lenne.
 
mákot jó előre beáztatjuk tiszta vízbe, majd 8-10 óra múlva leszűrjük, és aszalógépben jól kiszárítjuk, ezt követően ledaráljuk, hozzákeverjük a fahéjat, a citrom héját, majd összekeverjük a datolyapéppel.
Ha túl száraz lenne, tehetünk bele egy keveset a datolya áztatólevéből. A tölteléket jól elkeverjük, megkóstoljuk. Egy kevés mézzel ízlés szerint tovább édesíthető.
 
Ha elég lágy, elég édes és elég zamatos, akkor egyenletesen rákenjük a gyümölcslapra. Megszórjuk a mazsolával, amit tenyérrel jól belenyomkodunk a töltelékbe, és szépen feltekerjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ezután lehet szeletelni.
 
A beáztatott diót aprítógépben nem túl finomra aprítjuk, hozzáadjuk a beáztatott, áztatott datolyát, mézet, citromlét, reszelt citromhéjat, és még néhány másodpercig aprítjuk. Ne legyen túl pépes, maradjanak benne kisebb darabkák.
 
Egyenletesen szétkenjük a gyümölcslapon, rászórjuk a megmosott mazsolát, és feltekerjük. Hűtőszekrényben 2 órán át pihentetjük, utána szeletelhetjük.