Nincs engedélyezve a javascript.

Milyen a "mennyeien boldog agy"?

Bevallom, nem sok könyvet olvastam kifejezetten a meditációról, bár évek óta aktívan gyakorlom. Többféle meditációs technikát is használok, ez függ attól, hogy aktuálisan mi foglalkoztat épp. Éppen ezért érdekelt Dawson Church Mennyeien boldog agy című könyve.

how_to_meditate_2.jpeg

Persze többször hallottam és olvastam a meditáció pozitív hatásokról, amelyen cseppet sem csodálkoztam, mivel feltétel nélkül hiszek abban, hogy amint fent úgy lent, és ahogy a fizikai test megváltoztatja az agyi, lelki, érzelmi állapotunkat, úgy ez visszafelé is működik, miért lenne pont az oly hatalmas változásokat előidéző meditálás a különbség. Hát ez a könyv jó alaposan megadja a tudományos hátterét a meditációnak, és az olvasó érdeklődésétől és idejétől függően meglehetősen mélyre áshat a témában.

Az energiagyógyítás kutatójaként ismertté vált Dawson Church könyvének nagy része olvasmányos, a nehezebb nyelvezetű, tudományosabb részeket ügyesen teszi emészthetővé a beleszőtt személyes történetszál és segítenek ebben a hosszabb-rövidebb szövegdobozok is különféle tanulmányokról, visszajelzésekről. A szövegben lévő fekete-fehér ábrák helyenként nehezebben értelmezhetők, viszont a könyv végén a színes, nagyobb felbontású képek sokat segítenek.

Komoly tanulásra készüljön fel mindenki, aki elhatározza, hogy belevág ebbe a meditációs „továbbképzésbe”, amely komplex módon tartalmaz gyakorlatokat, elméletet és extra anyagokat is.  A szerző, aki nálunk leginkább a Génjeink Csodája című könyvével vált ismertté, hosszú és mély folyamatba viszi bele az olvasót, és a könyvön kívül megannyi extrát is rendelkezésre bocsát.

A fejezetek végén utalásokat, linkeket találunk a könyvhöz készült weboldalra, ahol a szerző saját meditációit találjuk, amelyre a következő fejezet épül. Jól felépített gyakorlatokat kínál, és elmagyarázza mindazokat a nehézségeket, valamint azok leküzdési stratégiáit, amelyeken valamennyi meditáló keresztülmegy. Bátorító és megengedő hozzáállással támogat, és a leírtakat tovább színesíti az elérhető előadásokkal, videókkal. Egyelőre a meditációk és az egyéb anyagok kizárólag angol nyelven érhetők el, viszont készül már a magyar nyelvű anyag, így feltétlen érdemes folyamatosan figyelni a hivatkozásokat.

kepernyofoto_2023_06_26_13_11_53.png

Külön tetszik a meditációs gyakorlatok felépítése, amellyel az önzést és az én-fókuszt próbálja egyensúlyozni. Mert bár a meditáció sokunknak az énidő, az egyedülllét, saját magunk megajándékozásának ideje, ami szerintem a minőségi változást hozza, az mégiscsak az, hogy saját magunkra fókuszálás helyett megnyitjuk belső terünket, tudatunkat, elengedő, megengedő, kitárulkozó és befogadó állapotba ahelyett, hogy szorgalmasan csak saját kívánságainkat mantráznánk.

Nem gondolom hogy ne lenne helye az egyéni sikerek vizualizásának, kívánságaink behívásának, de ha a meditáció görcsösen ezekre fókuszál, és akár sikereket is hoz, nem feltétlen érjük el vele azt a hatást, amire a szerző is vezetni kíván: a mennyeien boldog agy állapotát, az egység megtapasztalását, a szeretet és a béke átélését.

Külön fejezet szól ennek a csodálatos állapotnak a napi élettérbe való behozására. Ezzel kapcsolatban én kicsit óvatos vagyok, mert kevesen élünk állandóan buddhai megvilágosodás állapotában, és ez jól is van így, elvégre nem kell, hogy megtagadjuk a földi, emberi lét hullámvasútjait, és ideje van, ahogy Bölcs Salamon is mondja, az ég alatt minden akaratnak.

Ami a könyv egyik legfőbb erőssége, az az agy bemutatása viszonylag érthető módon, és annak tanulmányozása (a tudományos hivatkozások hossza elég meggyőző a könyv végén), hogyan hat a „tudat a létre”, azaz a meditációban tapasztalt kellemes érzések milyen klassz hatással vannak az agya fizikájára, anatómiájára, és hogyan segítenek a beidegződött pályákat átformálni, például poszt-traumás stressz esetén.

Hivatkozik még a könyv az EFT technikára is, amely, ha az olvasó nem ismeri, szintén igényel kis utánajárást, de saját tapasztalatból ajánlom ezt megtenni.

Forrás: https://www.ujegyensuly.hu/spiritualitas/milyen-a-mennyien-boldog-agy-az-energiagyogyitas-kutatoja-megmutatja