Nincs engedélyezve a javascript.

Mit tud a növényi étrend?

"Nehéz szavakba önteni, mekkora öröm egy ilyen hiánypótló magyar könyvhöz előszót írni" - olvashatjuk dr. Iller Barbara Növényi étrend a teljes életért című művéhez írt előszóban dr. Márky Ádám tollából. Megítélése szerint az emberiség előtt két nagy kihívás feszül: az éghajlatváltozás és az egyre öregedő társadalmak által jelentett, szinte kezelhetetlen egészségügyi igény. A könyv ez utóbbi megoldásához nyújt segítséget.

iller.jpg

Az egészségtelen életmód egyik aspektusa a feldolgozott élelmiszerekkel áll közvetlen kapcsolatban, ami hamar felviszi a vércukrot, és az éhségért felelős hormonok számát akár egyharmadával is emelheti a vérben. Rövid távú következménye a néhány órán belüli éhség, amikor még nem lenne szabad táplálékot magunkhoz venni, hosszú távon elhízást és krónikus betegségeket okoz. Egyes megfigyelők szerint csak a dohányzás és a háború befolyásolta jobban a világ pénzügyeit, mint ahogy ma teszi azt az élelmiszerlobbi a tömeges élelmezésben. A helytelen táplálkozás, pl. a junk food akkora dúlást rendez az egészségben, amely nyomán bekövetkező gazdasági károk simán összehasonlíthatóak egy természeti katasztrófa okozta helyreállítás anyagi volumenével.

Dr. Iller Barbara háziorvos, a Fehér Oroszlán Egészségfejlesztő Alapítvány vezetője, a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület vezetője és a Növényi étrend a teljes életért című könyv szerzője. Tavaly szerezte meg az Amerikai Életmódorvostani Társaság szakvizsgáját. Vallja, hogy a gyógyításnak, gyógyulásnak sokféle útja van, és ezekből az utakból állítható össze egy komplex kép a különböző utak alkalmazhatóságáról, hatékonyságáról, veszélyeiről, korlátairól és kombinálhatóságáról. Holisztikus szemlélettel képzeli el a gyógyítást, a nyugati orvostudomány mellett az életmód és a lelki egészség szerepét is tiszteletben tartva.

iller_recept.png

A táplálkozás helytelen módja a krónikus betegségeink fő oka - szögezi le a könyv, ugyanakkor felgyorsult informácóáramlás jellemezte korunkban nehéz hiteles adatokhoz jutni: mindenki pénzt szeretne keresni, minél hamarabb, minél többet, s ezért gyakorta bármire hajlandó. Így alakulnak ki a divatos diéták, amelyeket elég egy-egy ismert archoz kötni, milliók fogják követni az étkezésben is. Hogy az mennyire egészséges módon vezet el a súlyvesztéshez vagy egy fenntartható állapothoz és milyen áron, az csak kirívó esetekben fog kiderülni, és az ellene fehozott tudományos érvek gyakorta pusztába kiáltott szavak lesznek. 

Az élelmiszerbőség idején nem arra kell készülni, hogy túléljük a következő napot vagy hetet éhség nélkül, hanem arra érdemes koncentrálni, hogy 80-90 éves korunkban is aktív életet élhessünk - ugyanakkor az élelmiszerlobbi, a sokakat kell minél olcsóbban etetni, a megszokás és a kényelem rettenetes károkat okoz. Ha szeretnél kitekinteni e falak mögül, akkor érdemes kézbevenni dr. Iller Barbara Növényi étrend a teljes életért című könyvét, amelyben az orvos szemével tekint a problémahalmazra.

Mit tud a növényi étrend, miért jó ez? Valóban biztonságos csak növényeket enni, és ha igen, melyik a jobb: nyersen vagy főve? Mi a húsalapú diéták veszélye? Létezik-e valóban fiatalító étrend? Melyek a rákbetegség kiemelt táplálékai? Milyen betegségek ellen véd vagy bekövetkeztekor mely növények fogyasztása szolgálja a legjobban a folyamat visszafordítását? Mi a szellemi egészség és a növényi étrend kapcsolata? Valóban mindenkinek jó ez az étrend? Melyek az ideális arányok egy-egy étkezés során? A végén kb. 30 oldalban gyönyörű képekkel ellátott teljes értékű receptek találhatók (színesek, szagosak, komolyan mondom, kedvem támadt egyik-másikát fellegelni).

Forrás: https://www.kulturpara.hu/2021/09/mit-tud-novenyi-etrend.html 

Olvass bele a könyvbe:

novenyi_etrend_3d_1.png