Nincs engedélyezve a javascript.

Nehéz érzelmek

A Kultúrpara könyvajánlója

Mindannyian ​tapasztalunk nehéz érzelmeket, ám megszoktuk, hogy nem panaszkodunk. Nem csoda, hogy nehezünkre esik beszélni arról, amin keresztülmegyünk, nemhogy kezelni tudnánk a helyzetet. Amikor elfojtjuk az érzéseinket, és csendben szenvedünk, akkor elszalasztjuk annak a lehetőségét, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, akik támogathatnának minket. A fiatal szerzőpáros könyve azoknak szól, akiket megfélemlítenek a rájuk törő érzelmek, amelyek kiszámíthatatlanul érkeznek, és irányíthatatlannak tűnnek.
nehez_erzelmek.jpg
Minden fejezet egy-egy nehéz érzelmet – például a bizonytalanságot, a haragot, a kiégést és a szorongást – vizsgál, és stratégiákat, hatékony eszközöket kínál a megértésükhöz és a kezelésükhöz. Amikor megváltoztatjuk a hozzáállásunkat, azzal megfosztjuk őket pusztító erejük egy részétől. Meglepődve tapasztalhatjuk, hogy már akkor jobban érezzük magunkat, amikor elismerjük és elfogadjuk azt, amit érzünk a kihívásokkal teli pillanatokban.
 
A könyvből többek között megtudhatod,
– miként vess véget a megbánás okozta tolakodó gondolatok körforgásának, és hogyan használd ezt az érzést iránytűként a döntések meghozatalához;
– hogyan ismerd fel, mi áll a dühöd hátterében, és hogyan kommunikáld azt produktívan anélkül, hogy az embereket védekezésbe kényszerítenéd;
– miért szenvedsz a perfekcionizmustól még akkor is, ha messze nem érzed magadat tökéletesnek, és hogyan függetlenítheted önértékelésedet attól, amit teszel.
A nehéz érzelmeket nem tudjuk kiiktatni, nem tudjuk megakadályozni felszínre törésüket, de megtanulhatjuk, hogyan kössünk békét velük.
 
Az érzelmek az életünk természetes részei. Természetesek, de nem tőlünk, nem a tudatunktól függnek, és sokszor logikátlanok is. Ráadásul megszoktuk, hogy az érzelmeinkről nem beszélünk és nem éljük meg, hiszen hányszor szóltak ránk kisgyerekként, hogy "naaa, ne sírjál", hányszor érvénytelenítették az érzelmeinket kis- és nagykamaszként a szüleink, mondván, hogy azok túlzóak, nem igazak, meg csak hiszti (valóban túlzóak, de ez a szakasz is rendkívül fontos, és ha érvénytelenítjük ezeket, azt tanulja csak meg a gyerek, hogy az érzelmek rosszak, megélni azokat nem szabad.) És ezt látják a felnőtteken is, hiszen a felnőttek észszerűek (haha), visszafogottak, kontrollálják az érzelmeiket.
 
Ez a kontroll persze fontos, és fontos megtanulni - bár amúgy nem árt tudni, hogy a legnagyobb számban ma a különféle idegnyugtató gyógyszerek fogynak - talán mégsem annyira oké minden, talán mégsem olyan jó elnyomni az érzelmeket? Három külön dolog felismerni egy érzelmet, megélni azt, és a helyén kezelni. Általában egyiket sem tanítják meg, hogyan kell, de az önismeret útján elindult emberek legtöbbször eljutnak ide is. Mert az érzelmek lehetnek teljesen logikátlanok, lehetnek a legkevésbé sem reálisak, és lehetnek nagyon erősek is, különösen egy trauma esetén, akár átélői, akár csak tanúi voltunk egy-egy felkavaró eseménynek. 
 
A kötet fejezetekre szedve segít a leggyakoribb, életünket leginkább meghatározó érzelmek felismerésében és abban is, hogyan kezeljük ezeket. Azzal egyébként nem értek egyet, hogy feltétlenül és mindig beszélni is kell ezekről. Fontos, persze, kell, hogy legyen egy-két barát, akinek ilyeneket is elmondhatsz, néhány családtag, egy terapeuta - de végső soron ahogy egyedül vagyunk születésünk pillanatában és halálunk pillanatában is, úgy egyedül, magunkban kell rendbetenni az érzelmeinket és az ezekhez fűződő viszonyunkat is - szerintem.
2.jpg
Liz Fosslien és Molly West Duffy
A könyv hatékony segítséget nyújthat ebben, miközben elemzi a leggyakrabban felmerülő negatív előjellel párosított érzelmeket - a megbánást, a haragot, a perfekcionizmust, a szorongást, a kiégést, és ezek mentén több más érzelmet is szóba hoz. Napjaink legfontosabb kérdése szerintem a szorongás és a kiégés, már ha az érzelmekről van szó, de jó hír, hogy ha ismerjük önmagunkat, viszonylag könnyen tudunk tenni mindkettő ellen. Szóval önismeretre fel, nincs is annál nagyobb és talán fontosabb kaland az életünkben, mint az önismeret útján bandukolni!
 
Liz Fosslien és Molly West Duffy második közös kötete ez, mindketten coach-ok, akik az érzelmek felismerésével, megélésével és kezelésével foglalkoznak, több TED-előadást is tartottak már. Nehéz érzelmek c. kötetük is a Bioenergetic Kiadó jóvoltából, Makay Emese fordításában jelent meg magyarul. 
 
 
Köszönöm a lehetőséget a Bioenergetic Kiadónak!