Nincs engedélyezve a javascript.

Nyers/élő bejgli Lénárt Gittától

Tej, tojás, liszt és sütés nélkül is lehet bejglit készíteni? Igen! Felejtsd el a gluténérzékenységet, a finomított szénhidrátokat és élvezd a természetes ízeket!

bejglik.jpg

A tésztájába lehet tenni a gyümölcsön kívül mást is, hajdina lisztet, mandula lisztet, de én most nem tettem. Amikor a gyümölcslapot készítem, még nem tudom, hogy majd mivel fogom megtölteni, vagy mi lesz belőle, így nálam minden almás, banános.

Hozzávalók (2 kicsi mákos tekercshez)

2 db kb. 20x20 cm gyümölcslap
15 dkg mák
4 kanál méz
½ narancs leve és reszelt héja
1 evőkanál citromlé
5 dkg mazsola  

A mákot megdaráljuk, és a többi hozzávalóval jól kikeverjük. A mazsolát a legvégén tesszük bele. Ha túl sűrű lenne, tehetünk még hozzá narancslét. Kétfelé osztjuk és a két gyümölcslapon egyenletesen szétkenjük, majd feltekerjük. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a gyümölcslapok felpuhuljanak.
A diós beigli is hasonlóképpen készül, használjunk a mák helyett diót. A tölteléket tetszés szerint ízesíthetjük fahéjjal, citromhéjjal.

 

A nyersétkezés egyik legsokoldalúbban használható alapja a gyümölcsökből készített "lap", vagy palacsinta. Almából, banánból készítem a legtöbbször, de barack, földieper, szeder, mandarin, narancs, és még szőlő is mehet bele, amikor itt van a szezonja.

A felhasználási módja pedig szinte végtelen, használhatod palacsintának, ilyenkor megtöltöd bármivel, és feltekered. Gyümölcsöt tehetsz bele, vagy beiglinek használod. Készülhet belőle zserbó, vagy flódni. Tortának is kiváló, akár gyümölccsel, akár diófélével töltöd meg. Ha felvágod vékony csíkokra, akkor eheted úgy, mint egy édes tésztát, édes szósszal, mákkal, dióval. Lehet szögletes, kerek, stb...

Nagy előnye, hogy sokáig eláll a hűtőben, így ha van egy kis időd, akár többet is készíthetsz, elteheted, és ha szükség van rá, csak elő kell venni, gyorsan megtöltöd valamilyen finom töltelékkel, és már lehet is enni.

elo_edessegek_ii.png

Akkor lássuk, hogyan készül a gyümölcslap:

Hozzávalók: (1 laphoz)

2-3 banán
3 darab alma
+ bármilyen gyümölcs...
1 tálcára kb. 60-70 dkg gyümölcs (tisztítva, aprítva mérve)

A gyümölcsöket tisztítjuk, aprítjuk, és betesszük a turmixgépbe. Nem kell hozzá víz! Ha nehezen forogna, akkor gyakran mozgassuk meg, egy erre a célra szolgáló rúddal nyomkodjuk le a gyümölcsöket.

Babakaja: de sok ilyen gyümölcspépet készítettem a gyerekeknek, amikor még picik voltak!

Ha van aszalód, akkor a tálcára tedd rá a tapadásmentes lapot, és azon terítsd szét a masszát. 42 fokon 10-12 órán át kell szárítani. Ha nem egyenletesen szárad, lehet forgatni, alsókat felülre és fordítva, és a tálcákat is 180 fokkal lehet elfordítani, mert hátul jobban szárít, mint elől.

Ha nincs aszalód, akkor egy nagy tepsibe vágj sütőpapírt, és arra tedd a masszát.
Használj spatulát, vagy valamilyen műanyag lapot, amivel egyenletesen szét tudod teríteni.


Sütőben is elkészítheted: a legjobb, ha légkeveréses sütőd van, állítsd a legalacsonyabb fokozatra (50fok), és egy ujjnyira támaszd ki az ajtaját, hogy a felesleges pára el tudjon távozni. A ventillátor is azért kell, hogy mozogjon a levegő. Próbáltam sima sütőben, de elég nehezen száradt ki a cucc, a pára lerakódott az ajtó falára.
Időnként kézzel ellenőrizheted a hőfokot, de nem fog túlmelegedni.
Ezt nem kell megfordítani, teljesen ki kell szárítani. Ha készen van, lehúzod a tapadásmentes lapról, vagy a leszeded róla a papírt, és már használhatod is. (vagy teheted a hűtőbe későbbi felhasználásig)