Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Rendberaklak! -Ahol a rendnek lelke van

2016-06-27

Sokunkat a rendrakásnak már a puszta gondolata is elrettent. Több órás kétségbeesett pakolás, küszködés, szekrényhúzogatás, ágy és szekrény mögé tömködés, amit néha a „nahát, hogy ezt mennyit kerestem!” kiáltások tarkítanak. Nehéz elképzelni, hogy valaki ezt önszántából, elhivatottan teszi, ráadásul másoknál. A három fiatal hölgy léptei és keze nyomán azonban csoda terem.

 

Mitől lesz valaki rendszerető? Mindenkiből lehet? Tanulható? Mi az alapja a rendteremtésnek és megtartásnak? – kérdéseinket a Rendberaklak szakértő csapatának tettük fel.

Rendberaklak - Ahol a rendnek lelke van! – hirdetitek a weboldalatokon. Honnan a koncepció? Mit csináltok?

Mit is csinálunk? Elmegyünk olyan családokhoz, lakásokba, házakba, ahol rendszerre van szükség, és segítünk kialakítani egy rendszert, amit már egyedül is lehet működtetni.

A Rendberaklak csapatának az a célja, hogy együtt egy olyan környezetet teremtsünk, amiben a családok jól érzik magukat, ahova jó hazamenni, ahol mindennek könnyedén megtalálják a helyét.

Kiknek tudtok segíteni? Vannak reménytelen esetek?

Olyanoknak ajánljuk a szolgáltatásainkat, akik nem tudják, hogyan fogjanak hozzá a rendrakáshoz, akik úgy érzik, hogy állandóan rendet raknak, de a rendetlenség egyre inkább a fejükre nő. Olyanok is akadnak, akik már vendégeket sem mernek hívni, mert akkora otthon a rendetlenség.

Mindenkinek van egy rendszere, ahogy a dolgait elrendezi. Mi abban segítünk, hogy az ügyfeleink rendje működni tudjon. Az eddigi tapasztalatunk az, hogy együtt meg tudjuk alkotni azt a rendszert, ahol jó élni, ahol a rendnek lelke van.

 

Mi a folyamata egy ilyen rendrakásnak?

Mielőtt megkezdjük a munkát, mindig tartunk egy első konzultációt, amiből kiderül, hogy mire van szüksége az ügyfelünknek. Ez az első konzultáció ez általában telefonon, vagy skype-on történik. A kérdéseink a következőek szoktak lenni:

  • Miben van szükségük segítségre?
  • Melyik a legnehezebben kezelhető terület az ügyfél számára?
  • Megkérjük, hogy mutassák meg fotók vagy videókamera segítségével a lakásukat, házukat;
  • Együtt kiválasztunk egy helyiséget, vagy területet (pl. ruhák), amivel kezdeni fogjuk a rendrakást;
  • Végül kitaláljuk, hogy mikor kezdődjön a nagy rendrakás és kinek milyen feladatai lesznek benne.

Segítünk az ügyfeleinknek végigmenni az úton, ehhez csak időre van szükség. Segítünk a selejtezésben, kialakítunk egy rendszert, amiben könnyen tájékozódnak és helyére tesszük a tárgyakat. Az általában nagy segítség a rendrakásnál, hogy a kiselejtezett dolgokat rögtön el is visszük, így biztos nem kerülnek vissza a nagy „körforgásba”. Nekünk nincs érzelmi kötődésünk az ügyfeleink tárgyaihoz, így könnyebben meg tudjuk állapítani, hogy szükségük van-e rá, vagy sem, és segítünk az elengedésben.

Hogyan jött az ötlet? Hogy áll össze a csapat?

Linda

 

Amikor nőből először feleség, majd anya lettem, az életem sok szempontból megváltozott. Ami addig természetes volt, egy darabig elérhetetlenné vált, majd hosszas szervezéssel lett csak elérhető. 40 évesen kezdtem újra dolgozni, és tudtam, hogy ehhez változtatnom kell. Akkor tudok jól gondolkodni, összeszedetten működni, ha a környezetem átlátható, és megvan benne a lélek, a szépség. A fiúkkal olyan rendszert kellett kialakítanom, ami könnyen fenntartható, és jó érzéssel tölt el. Amikor barátok, ismerősök, családtagok jönnek hozzánk, sokszor kapom azt a visszajelzést, hogy: „De jó, milyen rend van nálatok! Milyen szépen el vannak rakva a játékok vagy a számlák!”

Ebből a folyamatból forrt ki az ötlet, amit viszonylag gyorsan követett a gyakorlati megvalósítás is: megszületett a Rendberaklak!

 

Julia

Én egy picike lakásban lakom a férjemmel és a kisfiammal. Mindenhol mindenre kicsi a hely, kevés a polc, a szekrény. Muszáj mindent praktikusan, hatékonyan tárolni, könnyen fenntartható rendszert kialakítani. Ez egy nagyon jófajta kihívás számomra. Leginkább a kreatív megoldásokat kedvelem. Abból megoldani, ami itthon van, saját kezűleg készített tárolókkal (ékszertartó sajtreszelőből), újra hasznosított dolgokkal (raklap ágy), és egyéb egyedi megoldásokkal. Sokat vagyok itthon és szeretek is itthon lenni, ebben a szép és rendezett otthonban. Tudom, hogy az apró dolgoknak is milyen nagy jelentősége van (egy jól kialakított hely a telefontöltőknek, egy mécses az ablakban), hiszen az otthonnak is lelke van. Szeretek párban, csapatban dolgozni olyanokkal, akikkel jól kiegészítjük egymást. Ez a Rendberaklak csapatában abszolút megvalósult. Úgy érzem, Lindával és Orsival, így hárman olyanok vagyunk, mint a tű, a cérna és a csomó. Mindent összeöltünk, amit ránk bíznak!

Orsi

Egy költözésem alkalmával jött meg a nagy változás, ami elindított egy folyamatos, kíméletlen, minden szobán, szekrényen, sarkon és dobozon végigvonuló szelektálást, kidobálást és rendszerezést. Az interneten kutattam módszerek, segítségek, listák és inspirációk után, kerestem, hogyan tudnám értelmesen, hatékonyan és lehetőleg károkozás nélkül véghezvinni a “missziómat”. Könyveket olvastam az egyszerűsítésről, rendszerezésről, hétköznapi praktikákról. Dobozokat, kosarakat vásároltam és készítettem, mérőszalaggal a kezemben járkáltam a lakásban, hogy mindenhová a legmegfelelőbb tároló jusson. Ezzel az első nagy hullámmal lefektettem a rendben- (és ízlés szerint tisztán-) tartható otthonunk alapjait. Most már mindig vannak felszabaduló tárolóhelyek, s újra és újra akadnak a lakásból kitessékelhető tárgyak is. Úgy érzem, az idő nagy részében magabiztosan állok a folyamat közepén, a kezdeti tornádó lecsillapodott, a tárgyak hétköznapi körforgását már én irányítom, sőt már örömömet is lelem benne. S hogy mit ad ehhez a Rendberaklak? Elsősorban a Lindával és Julcsival való megismerkedést, szívélyes fogadtatást és az örömteli közös munkát. Látni, hogy milyen erő és összetartás rejlik az egyazon célért való munkában, hogy milyen jól működhet a feladatok felosztása, ha mindenki a saját habitusának megfelelő területen dolgozhat. A lehetőséget, hogy másokat is hozzásegíthessünk az általunk már megtapasztalt rend és rendszer nagyszerűségéhez.

Mit szólnak hozzá az emberek? Mi az eredménye ezeknek a rendrakós napoknak?

Minden héten újabb és újabb élmények érnek bennünket. Sok-sok lakás, sok-sok játék, tárgy, ruha vesz bennünket körül. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy szükség van ránk, a Rendberaklakra. Óriási segítséget tudunk nyújtani, nagy változások indulnak el. Már akkor, amikor felhívnak bennünket, levelet írnak nekünk... Mert nehéz ezen az úton elindulni, de nem lehetetlen :)!

Egy anyuka, akinek két gyereke van ezt írta nekünk:

“Lindának én voltam az egyik első “páciense”. Nem tudta, mire vállalkozik, amikor felajánlotta a segítségét. Sok-sok év felhalmozott kacatjai, dobozok, rendbe rakandó sarkok, polcok, szekrények… Káosz. Tudtam, hogy nem halogatható tovább a drasztikus rendrakás, de azt is éreztem, hogy külső segítség nélkül ez eleve kudarcra van ítélve. Hogy is lennék képes felszámolni ezt a rengeteg mindent anélkül, hogy levetettem volna azt a szokást, ami a felhalmozáshoz vezetett? Szerencsére Linda nem kevés pszichológiai érzékkel nyúlt a feladathoz. Számos praktikus ötletet adott, hogyan kezdjek hozzá, mi legyen a prioritási sorrend, mit hova vigyek, hogy más még hasznosítani tudja, ami itt már nem kell. A következő találkozásunkig mindig kijelölt nekem valami elvégzendő feladatot, ő pedig magára vállalt néhány igazán utálatos részterületet. Kapcsolatunk intenzív és bensőséges volt, sokat beszélgettünk. Különösen értékeltem, hogy tiszteletben tartotta az elengedés folyamatában néha kicsit megtorpanó tempómat. Igaz, nagyon rendes persze azóta sem lettem, de már nem ijedek meg a feladattól, hogy élhetővé tegyem az életteremet. Akár egymagamban.”

A következő néhány sort egy édesanya írta nekünk, akinél/akivel a gyerekjátékokat rendszereztük. Még aznap, késő este ez a levél érkezett:

„Hú, rengeteg sok minden kavarog bennem! Megkönnyebbülés, hála, elengedés, kicsi félelem, kilépés a megszokott mederből, terhek elengedése, sírás, megkönnyebbülés…

Nagyon köszönöm a mai napot!!! „

Hát így. Ha szükséged van rá, neked is segítünk, csak indulj el! Most!

Linda, Julcsi és Orsi
A Rendberaklak csapata

Hol lehet Titeket megtalálni?

Ha szeretnéd, hogy elmenjünk hozzád, és rendszerezzük a lakásodat/házadat, vagy szeretnél részt venni az online tanfolyamunkon, keress minket a következő elérhetőségeken:

További cikkek

Interjú dr. Iller Barbarával

Az interjúból kiderül, hogy orvosként miért ajánlja a növényi étrendet; mit jelent az életmód orvoslás és a fenntarthatóság egy étrenddel kapcsolatban; hogyan és miért főzzünk olaj nélkül; mit együnk egy nap ha a teljes értékű növényi étrendet követjük; mit jelent a "béke tányér"; mi a célja az életmódprogramjával; mit jelent a kálcium paradox; mi az a telomer kutatás, milyen hatással van az élethossz kilátásainkra és mennyire fiatalít a teljes értékű növényi étrend.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem