Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Segíts magadnak a tanulásban!

2013-10-08

Gyorsolvasásra, villámolvasásra, emlékezetének fejlesztésére mindenki képes, csak akarni kell. És persze megtanulni azokat a módszereket, amelyekkel lényegesebben könnyebbé tehetjük a saját életünket.

Tanulás, munka, munka közben is tanulás, nagy mennyiségű információk befogadása, feldolgozása, értelmezése. Ezek körül forog gyermeki és felnőtt létünk is. Sokszor nem megy könnyen, rengeteg idő eltelik egy-egy hosszabb anyag megtanulásával, amit aztán villámgyorsan el is felejtünk. Ám szerencsére van segítség, mi döntjük el, hogy hogyan használjuk a bennünk rejlő képességeket.

Gyorsolvasásra, villámolvasásra, emlékezetének fejlesztésére mindenki képes, csak akarni kell. És persze megtanulni azokat a módszereket, amelyekkel lényegesebben könnyebbé tehetjük a saját életünket. Miért választanánk azt az utat, hogy órákig görnyedünk egy könyv vagy dokumentáció felett, ha van lehetőségünk ugyanazt elsajátítani sokkal rövidebb idő alatt. Elsajátítani úgy, hogy maradandó legyen a tudás. A könyvek itt vannak egy karnyújtásnyira tőlünk, vegyük kezünkbe őket és spóroljunk magunknak annyi időt, amennyiből egy jóleső nyaralás is kitelik. Az idő a legnagyobb kincsünk, bánjunk vele gazdaságosan, és fordítsuk magunkra a megspórolt perceket.

Villámgyors olvasás

Szakmai dokumentációk, prezentációk, tananyagok várnak ránk napról napra, amiket akár éjszakába nyúlóan is bújnunk kell az iskola vagy a munka miatt. Hasznos tudás, kell is nekünk, ám nem mindegy milyen áron. A mai rohanó életünkben időből egyre kevesebb, elsajátítandó anyagból pedig egyre több van, fordítsunk rajta, és hajtsuk a saját malmunkra a vizet.

A legtöbb ember felnőttként is az általános iskolában elsajátított technikával olvas. Ami azonban hatéves korban célszerű és hasznos, később hátráltathatja az embert. A felnőttek másképpen is tudnak olvasni: gyorsabban, jobban koncentrálva, a szöveget jobban megértve és emlékezve annak tartalmára. Az emberi agykapacitása ugyanis a jelenlegi átlagos olvasási sebesség többszörösének elérését is lehetővé teszi.

A nagyobb mennyiségű információk rövid idő alatt történő elsajátításához nagyon jó módszernek ígérkezik a Villámolvasás néven ismert olvasási technika. Ez a módszer jól alkalmazva egy nagyon hatékony tanulási stratégiává növi ki magát. Nem csak az anyag gyorsabb elolvasását, és megtanulását kínálja, hanem lényegesen mélyebb, integráltabb megértési szintet érhetünk el vele. Hogyan lehetséges ez? Elképzelhető, hogy gyorsabban olvasok el valamit, mégis maradandóbb lesz a megszerzett tudás?

Határozottan igen!

Ugyanis valójában nem is olvasásról van szó. Legalábbis nem a hagyományos értelemben vett olvasásról, ami balról jobbra, soronként lefelé haladva történik. A Villámolvasás inkább egy olyan szövegvizsgálatot jelent, melynek során a számunkra lényeges információkat könnyebben találjuk meg az olvasott anyagban.

Ahogy a Villámolvasás a gyakorlatban című könyvben olvashatjuk:

“A módszer lényegét az alábbi példával tudnám szemléltetni:

Képzelj el egy vándort, aki elhatározza, hogy bejárja a Föld összes országát, mert nagyon érdekli őt az országok fővárosainak főtere. Nosza, elindul hát. Megy, mendegél, mígnem elérkezik az első ország első fővárosába. Ott keresni kezdi a főteret, amit hosszas keresgélés után fel is ismer. Fáradt mosollyal örül meg ennek, de várja őt a többi célpont, vagyis a többi 239 állam, és azok fővárosainak főtere. Mennie kell hát tovább! Megy, mendegél, sorra járja a fővárosok főtereit, néha feladná már, néha a csüggedtség lesz úrrá rajta, de mennie kell tovább, hiszen keresi, keresi a végcélt, vagyis összesen 240 db információt. Hosszú, hosszú idő múltán megérkezik ugyanarra a pontra ahonnan elindult, csakhogy az ellenkező irányból érkezve. Arca felderül, szeme kinyílik, hiszen megértett egy nagyon fontos dolgot. A föld gömbölyű!

Kérdezd csak meg tőle most, hogy miket látott! Boldogan meséli, hogy látta mind a 240 ország fővárosának főterét! Csakhogy ha megkérded tőle, hogy mesélje el, hogy nézett ki a 97. főváros főtere, akkor nem biztos, hogy emlékezni fog rá! Sőt, nagyon kevés dologra emlékszik az utazásaiból, legalábbis ahhoz képest, mint amennyi energiát belefektetett. Ugyanakkor emlékezni fog néhány olyan dologra is, amit két főváros között, a gyaloglása közben tapasztalt, holott az nem is érdekelte, és talán most sem érdekli. Rengeteg időt, energiát áldozott arra, hogy megtalálja az őt érdeklő dolgokat, nagyon sok felesleges területen kellett áthaladnia, ráadásul abból a kevés fontos információból is csak keveset tud felidézni.”

Gyorsan és maradandóan

A tudás, amit megszerzünk a gyorsolvasás vagy a villámolvasás módszerével még inkább rögzíthető, ha hallgatunk pár jótanácsra. Ugyanis az az igazán hasznos tudás, amit bármikor elő tudunk kapni agyunk rejtett zugaiból és alkalmazni tudjuk azt. Nem a memória fejlesztése a cél, hanem inkább az, hogy olyan technikákat alkalmazzunk, amelyek segítségével könnyedén előkaphatjuk a már megszerzett információkat. Képesek vagyunk tanuális és emlékező képességünk korlátait tágítani, megéri a befektetett energiát, hiszen egy életen át profitálhatunk belőle szakmailag és emberileg egyaránt.

Többek között érdemes megszívlelnünk a Duplázd meg a tanulóerődet! című könyvben leírtakat a felejtésről:

“A felejtést kiváltó okok visszaszorításáért vagy megszüntetéséért, ezáltal a jobb emlékezőtehetségért, a következőket kell tennünk.

  1. Jobban figyeljünk oda, hogy erősebb legyen az élményünk.
  2. Elevenítsük fel az ismeretanyagunkat, és olyan körülmények között, hogy hatékony lehessen.
  3. Igyekezzünk csökkenteni vagy megakadályozni az emlékek összemosódását.
  4. Oldjuk fel az elfojtásainkat, és ne hagyjuk, hogy újak keletkezzenek.”

Rengeteg lehetőség van a kezünkben, hogy a megtanulandó, feldolgozandó, megjegyzendő anyagot könnyebben és gyorsabban magunkénak tudhassuk, éljünk hát velük!

Ajánlott irodalom:

Lantos Mihály: Villámolvasás a gyakorlatban

Geoffrey A. Dudley: Duplázd meg a tanulóerődet!

 

További cikkek

A légzés gyógyít!

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy van valamid, ami gyógyító erővel bír, mindig nálad van, ráadásul sosem fogy el? Ez a gyógyító lehetőség a légzésed, és felfedezetlen lehetőségeket tartogat számodra.

Tovább
Interjú Szalay Ádámmal, a most megjelent Itt a te időd! szerzőjével

"Igazából kalandra hívom az olvasót. Egy olyan utazásra, amelyiknek az elején megismeri a valódi önmagát, a közepén megismeri az erőforrásait, a végére pedig megkapja az erőt, hogy belevágjon a munkába. Mit értek munka alatt? Hogy új gondolkodásmóddal új önképet építsen ki. Hogy új célok kitűzésével és elérésével kitágítsa a korábbi komfortzónája határait. Hogy megértse, miről szól az élet nevű játék valójában: akkor játsszuk jól, ha megtanuljuk szeretni és elfogadni magunkat. Minden más csak köret a tányéron."

Tovább
Az azték Ce Malinalli időszak október 9-től 13 napon át - Új trecena gyakorlat
A mai napon kezdődik a Ce Malinalli időszaka és 13 napon át tart. 
A mostani 13 napos időszakát az Azték naptárnak - trecena - nagyon ellentétes energiák uralják. Malinalli (mára kipusztult borostyán, repkény szerű növény) az elsődleges gyógyító növény volt az ősi Mexikóban. Ezekben a napokban tehát, nap-hullámok energiáin át, nagyon jó gyógyító erők hatnak. Különösen a női módszerekkel lehet eredményesen dolgozni. Igyekezz a legtöbbet kihozni ebből a 13 napból a női energiák segítségével, lágyságával és bocsáss meg mindazoknak akik tettek ellened!
 
Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem