Nincs engedélyezve a javascript.

Technikák és gyakorlatok, hogy szinte mindenre emlékezhess

Ki ne szeretne jobb memóriád? Szinte kizárt, hogy erre a kérdésre bárki nemmel válaszoljon, ezért most jó hírem van: a Bioenergetic Kiadó elhozott egy szuper könyvet Turbózd fel a memóriádat! címmel, amelyben több mint 50 olyan feladatot találunk, ami segít a memóriánkat fejleszteni.

3_brain_g0ce6ad63c_1920-1.jpg

A kötet szerzője Jonathan Hancock az emlékezet szakértője, aki két Guinness Rekorddal büszkélkedhet, ráadásul az emlékezés világbajnoka lett gyerekként, később felnőttként is (a következő két világbajnokság győztese: World Student Memory Champion és World Memory Champion). A világrekordja mutatja meg igazán mennyire látványos az emlékezési képessége, ugyanis tizenhat éves volt, amikor a kezébe adtak hat megkevert pakli franciakártyát, ami összesen 312 kártyából áll. Csupán alig több, mint két percre (egész pontosan 2:05-re) volt szüksége, hogy memorizálja a lapok sorrendjét és hibátlan tudja felsorolni. Parádés! Na, de lássuk mit hozott nekünk ebből a tudásból könyvében.

A memóriánkra életünk mindegy egyes másodpercében szükségünk van. Becslések szerint az emberi agy tárhelyén az egész világháló elférne. Azért az brutálisan nagy mennyiségű adat. Rögtön az elején kapunk pár érdekes trükköt, amivel tesztelhetjük a memóriánkat és kapunk egy kis iformációt arról, hogy mi is a memória, valamint hogyan növelhetjük az erejét.

Készüljünk fel, hogy erre a könyvre időre lesz szükségünk. Egyrészt a gyakorlófeladatok elvégzéséhez, másrészt tesztelnünk is kell a megmutatott, megtanulásról váró fejlesztő feladatokat a való életben. Senki nem képes csettintésre megtanulni és beépíteni a mindennapokba dolgokat. Kifejezetten tetszett, hogy az első a kötetben egy "Első haladásteszt". Kapunk négy feladatot, amelyre van 30 percünk, ezzel felmérhető, hogy mennyire jó most a memóriának, majd a kötet a feladatait feldolgozva a végén megnézhetjük a "Végső haladásteszt" segítségével, hogy mire jutottunk.

4_img_1751-1.jpg

Ismerem a képességeimet, így nem lepődtem meg, amikor például a képes feladatoknál rögtön az elején 100%-ot sikerült produkálni. Adott 20 darab kicsi kép hétköznapi tárgyakról, mint virág, toboz, létra, stb. és két oldallal később kapunk 40 képet, amiből fel kell írni azt a 20-at, amit korábban pár másodpercig memorizáltunk. A kötetből pedig az is kiderül, hogy ez teljesen általános, mert:

"...az információ akkor emlékezetes, ha vizuális képet sugall, amelyek mintázatot mutatnak, szervezetettek, szokatlanoks és érzelmi töltetük van."

Viszont azt is pontosan tudom, hol a gyenge láncszem. Az ajánlók írásakor a legbosszantóbb, hogy a szereplők nevei elvesznek valahol az agyam mélyén. Elolvasok egy regényt, pontról pontra el tudom mesélni, hogy mi történt, de a szereplők neveire a könyv becsukása után öt perccel már nem emlékszem, ezért folyamatosan bele kell lapoznom, hogy akkor most hogy is hívták azt a szerencsétlen nyomozót...

Oké, végigolvastam a könyvet, kipróbáltam a benne levő feladatokat, de őszintén szólva csak gyanítom, hogy a feladatok hétköznapi használata hosszú távon segíteni fog. Rövid távon látványos, hogy működnelk. Például az alábbi feladat tökéletes kedvcsinálónak is. A következő kép felső részén látni fogtok 15 hétköznapi tárgyat. A feladat annyi, hogy képzeld el egyesével minden tárgy tönkretételét. Képzeld magad elé, ahogy kalapáccsal összezúzod a malacperselyt, ahogy ollóval cafatokra vágod a ruhákat vagy épp falhoz vágod a poharat. Ha ez megvolt, kb. fél perc, akkor takard le és válaszd ki az alsó képek közül azt a hármat, ami nem szerepelt a fenti felsorolásban. Mivel elképzelted, hogy melyik tárgyat miként tennéd használhatatlanná, sokkal könnyebb lesz megtalálni azokat a tárgyakat, amiket nem tettél tönkre korábban. Jópofa feladat, nekem tetszett és valóban egy pillanat alatt szúrtam ki az új tárgyakat.

A kötetben találkozunk különféle módszerekkel, amikkel általában igyekszünk megjegyezni dolgokat, mint például cetlik, dolgok mantrázása, mozaikszavak. Helyette sokkal hatékonyabb módszereket kínál a szerző. Meglepődtem, hogy ezek közül néhányat magam is alkalmazok már most is. Például a bevásárlólista megjegyzésénél a keretrendszer. Amikor itthon végignézem a hűtőszekrény tartalmát vagy épp megtervezem, hogy mit fogok főzni, akkor a fejemben már a bolt elrendezése alapján rakom össze a listát, ezzel keretbe helyezem, így könnyebb felidézni később. Rendszeresen ugyanabba az üzletbe járok, így jól emlékszem rá, hogy mit hol találok. Belépek és első a zöldséges pult, aztán a tejtermékes hűtők, a konzervek és a többi. Mikor a bevásárlólistámat állítom össze fejben, akkor eszerint haladok: zöldség, tej, vaj, felvágott, csirke, stb, így miközben sétálok végig a bolton, az adott szekcióknál azonnal beugrik, hogy mire van szükségem.

 

turbozd_fel_a_memoriadat_borito_200rgb.jpg

A szerző rengeteg olyan helyzetre kínál megoldást, mint például a nevek megjegyzése bemutatkozáskor, de még arra is ad tippet, hogy miként legyünk mi emlékezetesek egy bemutatkozás alkalmával. Szintén fontos az idegen nyelvek ismerete. Ma már szinte elengedhetetlen rengeteg álláshoz, hogy beszéljünk valami idegen nyelvet. Én már pár hónapja hobbi szinten tanulom a spanyol nyelvet, így felcsillant a szemem, amikor elértem a Nyelvek című fejezethez, ahol arra találunk ötleteket, hogy könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban tanuljuk a szavakat.

Az egyik módszer nagyon tetszik és gyanítom működik is. A feladat egyszerű, adott egy új szó, amit nem tudunk kötni semmihez. Nem hasonlít az anyanyelvünkre és egyetlen idegen nyelvű szóra sem, amit ismerünk. A kötetben a spanyol maleta kifejezést találjuk, ami bőröndöt jelent. Képzeljük el, hogy megtöltjük a bőröndünket malátával és máris könnyebb lesz megjegyezni a szót, ha egy látványos vizuális elemet köthetünk hozzá. És valóban, ez egy vicces kép, így rögtön megmarad.

Szerintem ez egy szuper könyv rengeteg hasznos információval, ötlettel, technikával, gyakorlattal, amelyek mind segíthentek, hogy az agyunk csodás képességeit hatékonyabban kihasználjuk. 

Forrás: https://www.kulturpara.hu/2023/03/technikak-es-gyakorlatok-hogy-szinte.html