Nincs engedélyezve a javascript.

Vega világ

kepernyofoto_2024_07_12_12_00_04.png

Ráhangolódásként ejtsünk néhány szót a veganizmusról, mely jóval több mint egy tudatosan kialakított étkezési szokás vagy egy egészségi okokból felvett diéta. Egy életszemlélet, egyben állatjogi mozgalom, melynek követői nem fogyasztanak húst, illetve állati eredetű élelmiszert (tej- és tejtermékeket, tojást, mézet).

Annak, hogy valaki a vegán életmódot választja, számos egészségügyi vagy világszemléleti/ meggyőződésbeli oka lehet: sokak számára kiemelten fontos az állatok kizsákmányolásának és az ellenük irányuló kegyetlenségeknek a megszüntetése. Ők a környezetükben is tudatosan törekednek arra, hogy semmiképpen ne használjanak állati eredetű termékeket, pl. állatokon tesztelt kozmetikumokat, bőrkiegészítőket; ne vásároljanak ebbe a kategóriába tartozó használati tárgyakat, bútorokat. E gondolatmenetet tovább folytatva a cirkusz, illetve az állatkert sem jöhet szóba mint szórakozási lehetőség. Az alapok tisztázása után térjünk át az étkezésre: a salátákon túl is van élet; nem is hinnéd, milyen színes!

Képzeld el: egy napsütéses, madárcsicsergős nyári napon kiülsz a kertbe a kis kerek asztalodhoz. A nagy, öreg diófa árnyékában nem perzseli hátad a nap, s a kellemes árnyékban átengeded magad egy csábító illatnak: egy isteni szarvasgombás hamburger kacsingat rád huncutul a tányérról. A szezámmaggal megszórt, roppanósra pirított zsemlefelek között az ínycsiklandó rétegek színkavalkádja komplett ízorgiát ígér: a friss, ropogós, zöld-lila salátalevelek alatt megbúvó pimasz édesburgonya-szeletek, a zamatos zöldségfasírt, a mélypiros paradicsomkarikák és a roppanós paprikaszeletek. Mindezt megkoronázza a rétegekről lágyan leomló pazar szarvasgombás majonéz. Na, mennyire lettél éhes? =)

Szuper, akkor a laza kis ebéd után következhet egy „könnyed” francia palacsinta meleg eperrel és csokoládészósszal. Ugye, látod lelki szemeid előtt, ahogy a krémes csokiszósszal és juharsziruppal lágyan leöntött kis palacsinta-háromszögek rétegei közül helyenként kikandikál hol egy krémes joghurtpötty, hol egy érett eperszem vonzó domborulata? Ellen tudnál állni egy ilyen kegyetlen csábításnak?

Na, akkor tegyük fel az i-re a pontot egy jeges kókusztejes kávéval, a tejszínhabon természetesen hangyányi, de annál mutatósabb csokiszórással, s ha már nyár, kacskaringós, színes szívószállal. Akinek merészebb a fantáziája, egészen nyugodtan képzeljen oda egy dögös, giccses, flitteres, citromsárga napernyőt is.

 

És ha még mindez nem lenne elég, lapozz, mutatom a delikvenseket.

Elsőként az életmentő jegeskávé.

jegeskave-1.jpg

Jöjjön a francia palacsinta meleg eperrel és csokoládészósszal.
(Világjáró vegán szakácskönyv 168. o.)

palacsinta.png

És következzen őfelsége, a fejedelmi szarvasgombás hamburger!

hambi.jpg

A fenti káprázatos fogások is bizonyítják, hogy vegánként is olyan fogásokat alkothatunk otthon, a saját kis konyhánkban, amelyektől mindenki lélegzete eláll. Így most lássunk pár könyvet, ami segítségünkre lehet eme gasztrocsodák elkészítésében.

Saskia Sidey: Budget vegán – olcsón, könnyen, gyorsan, finomat? Az állandó időhiányban szenvedők tökéletes szakácskönyve! Sokféle zöldség, gyümölcs, rengeteg fűszer, elképesztő ízkombinációk csupán pár perc alatt: egy laza, gyorsan elkészíthető karfiolsteak francia módra, egy gyors hummusz a sült zöldségekhez a délutáni filmezéshez, esetleg az esti focimeccshez egy jó gombás-spenótos pizza.

 

konyv_budget_vegan_3.jpg

Niki Webster másik könyve, az Évszakok a vegán a konyhában több mint 50 könnyű és gyors receptet mutat be. Niki úgy kísér végig az évszakokon, hogy közben ellát minket hasznos tanácsokkal és praktikus ötletekkel a szezonalitás és a fenntarthatóság jegyében. Kapunk egy komplett vegán bevásárlólistát már a könyv legelején, mely hatalmas segítség a lelkes kezdőknek. Arra buzdít mindenkit, hogy ha van rá lehetőség, bátran termesszünk saját zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket. Receptjei között kincseket lelünk: krémes vajtökös carbonarát sült gombával, Fekete-erdő cupcake-et, avagy házi zöldségchipset édes chilis humusszal.

kepernyofoto_2024_07_12_11_12_38.png

Pap Judit a hagyományos magyar konyha ízvilágát veszi alapul az Ezerízű vegán konyha című könyvében. Tradicionális hazai ételeket gondol át és újít meg egészségesebb, vegán formában úgy, hogy nem használ költséges extra alapanyagokat és bonyolult eszközöket. Izgalmas szendvicskrémek, színes saláták, krémes levesek mellett huncut tésztacsodákkal, laktató főételekkel is találkozunk.

 

ezerizu2.jpg

Adele McConnell ausztrál blogger a vegán étrend elkötelezett híve. Vegán szakácskönyvében egyszerű saláták, különféle vegán sajtok, színes reggeli ötletek, különféle levesek (rasam) mellett újszerű főételek (citromos-articsókás-bébispenótos spagetti) is helyet kapnak. Természetesen a ropogós nassolnivalók sem maradhatnak el (sült chilis zöldségchips, cseresznyés-kókuszos müzliszelet).

 

vegan_sz.png

A legvégére hagytam a férfiszíveket megdobogtató nagyágyút, a Kézműves vega burgereket. Nina Olsson varázslatos ételfotóival végigkalauzol minket számos földrész vegán hamburgercsodáin. Elképesztő ételfotók, hihetetlen ötletek, valamint a földrészekre jellemző különlegességek és sajátos ízviláguk bemutatása jellemzi a kötetet. Színes ötletek egész tárháza vonul fel előttünk: isteni házi paprikás hummusz, bombabiztos vegaburger-alaprecept, számos zöldségfasírt-variáció, különböző bevált praktikák. „A vega burgerek mesterévé válni egyet jelent azzal, hogy megértjük a növények varázslatos alkímiáját.”

kezmuves_vega.png

Írta: M. Anita