Nincs engedélyezve a javascript.

Vegán kencekönyv

A Kultúrpara könyvajánlója

Lénárt Gitta első olyan könyvét tartja kezében az olvasó, ahol nem kizárólag nyers ételek receptjeit osztja meg a nagyérdeművel, hanem az alapanyagok körét kibővítve, még változatosabb, még izgalmasabb ételeket lehet elkészíteni, amelyek természetesek ÉS természetesen egészségesek is. 

347255828_637989615038238_2437265375527253846_n.jpeg
Úristen, úristen, ventilláltam, amikor a tizedik lapozás után is sorra olyan receptek bukkantak fel a Vegán kencekönyvben, amikért a fél karom is odaadnám, csak tudjak a műben citált ismérvekről. Lénárt Gitta Nyersétel Szakértő és Táplálkozási Tanácsadó munkássága egyértelmű elkötelezést jelent az egészséges ételek irányába. Küldetésének érzi megtanítani az embereknek a természetes táplálkozás gyógyító hatását, a nyersétkezés, illetve kíméletes feldolgozás (pl. aszalás) konyhai fortélyait - valamennyit saját tapasztalásaiból.
 
Több könyvem is van tőle, valamennyit kincsként őrzőm, szezononként fellapozom, ötleteket nyerek belőle pl. a veteményezéshez, de a bevásárlólistám tételeihez is, amelyek a konyhámban átlényegülnek valami csodaétellé, ami nemcsak finom, de jót is tesz a szervezetemnek. 
 
Ez az első olyan könyve, amely nem kizárólag nyers ételek receptjeit tartalmazza. Az alapanyagok köre kibővült a régebbi műveihez képest, zöldségek, gyümölcsök és olajos magvak mellett megjelennek a bab- és gabonafélék is, amelyek ötvözésével még változatosabb és izgalmasabb étrendet lehet kialakítani. A módszer szerinti étkezés egyik legnagyobb kihívása a reggelik, uzsonnák megvalósítása. Nem mindenkinek elég egy zöldturmix, muszáj alternatívát találni a régebben megszokott kenyér és feltét kombóra, ami Lénárt Gitta szerint a szendvics fogalmának kiterjesztését igényli. Számára minden idetartozik, ahol van egy alap, amire valamit rátehetnek, rákenhetnek, legyen az az alap valami egészséges gabonaféléből elkészített valódi kenyér, vagy egy zeller karika.
 
Készülj fel, kedves olvasó, a meghökkentő feldolgozási és / vagy felhasználási módokra és a még elképesztőbb alapanyagpárosításokra! Hogy kerül a csizma az asztalra? Majd Lénárt Gitta megmondja! A legtöbb étel elkészíthető előre, amivel időt lehet spórolni a mindennapok rohanásában: hűtőben, zárt dobozban simán ellesznek felhasználásig, majd pillanatok alatt elkészíthetők a késznek tekintett falatok. A szerző mindenkit arra bíztat, hogy ne tekintsék szentírásnak a recepteket, hanem bátran használják fantáziájukat is a különböző étkek megkomponálásakor, a folyamatnak csak a képzelet szabjon határt.
 
Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A növényi táplálkozásra áttérve szinte az elsők között merül fel a kérdés, hogy mit rakjunk a szendvicsre. A hagyományos felvágott-sajt-májkrém variáció persze kizárva, ami a kezdeti időkben komoly fejtörést okoz. De akkor mit kenjünk a kenyérre? Növényi pástétomot! A boltokban egyre több változatban lehet kapni, ám az egészségünk és a pénztárcánk szempontjából is sokkal jobban járunk, ha ezeket inkább mi magunk készítjük el.

lenart_gitta_uj2_kisebb-1.jpeg

Lénárt Gitta legújabb – tizedik! – könyvében a tőle már megszokott határtalan fantáziával és lelkesedéssel mutatja meg, milyen bőséges választék áll rendelkezésünkre akkor is, ha nyers, vagy ha részlegesen hőkezelt, de feldolgozásmentes, teljes értékű növényi étrendet szeretnénk követni. Megkóstolnád a kesudió-majonézt? És a körözöttet főtt kölesből? Kíváncsi vagy, milyen a házi rizstejszín vagy a tofusajtkrém?

Az alapanyagok sokaságát szinte végtelen módon variálhatjuk. Ezek a receptek jelentsenek itt egyfajta alapot, amiből kiindulva mindenki megalkothatja saját kencéjét, krémjét, feltétjét. A kenyerekkel is kísérletezhetünk, hiszen a megszokott kedvenceink mellett tortillák, sós palacsinták, tacók, crepe-ek is léteznek! Gitta célja, hogy minél többen felismerjük, milyen jelentős változást hozhat az életünk minőségében egy tudatosabb életmód. A táplálkozás ennek csak az egyik eleme, érdemes megismerni a többi összetevőt is, mert ezek együttes alkalmazása igazi áttörést hozhat az egészséges élet felé.

 

Lénárt Gitta a nyersevő vegán életmód talán legismertebb hazai képviselője. Több nagy sikerű könyvet írt a témában, küldetésének érzi megmutatni az embereknek a természetes táplálkozás gyógyító hatását, szépségeit, konyhai fortélyait, saját tapasztalásait.

Könyvíráson túl tanfolyamokat tart, életmód táborokat szervez mindazoknak, akiket érdekel ez az életforma.