Nincs engedélyezve a javascript.

Világjáró vegán szakácskönyv

Szeptemberben már egy könyvajánlós bejegyzésemben írtam arról, hogy milyen okok miatt kezdtem el foglalkozni a vegán étrend lehetőségével. Sőt, inkább azt mondom nem is lehetőség, hanem megoldás bizonyos problémákra. Az eltelt egy hónap alatt amióta csinálom, rengeteget tanultam. Muszáj volt, mert nem szerettem volna, ha a monoton étkezés esetlegesen veszélybe sodorja a változtatás sikerét. 

vilagjaro_belso.jpg

Szerencsére a könyveknek, van lehetőség vegánként is változatosan étkezni. Az egyik ilyen új felfedezésem a Világjáró vegán szakácskönyv. Sajnos nem volt még lehetőségem beutazni a világot és személyesen is megismerni más kultúrákat, szokásokat. Viszont most a szakácskönyv kicsit közelebb hozta hozzám nem csak Európa nevezetes ízeit, hanem az indiai, japán és több közel-keleti ország gasztronómiai megismerését. Érdekes utazásban volt részem. 

 

Tudtad?

Indiában él a legtöbb vegetáriánus a világon – több mint négyszázmillió-, és az övék az egyik leginkább növényi alapú konyha. Az indiaiak növényi alapú táplálkozását gyakran vallási okokra vezetjük vissza, ami megmagyarázza, hogy a lakosság nagy része miért vegetáriánus vagy vegán. Az indiai ételek azok fűszerezése és textúrája maga a valóra vált álom. 


A raszta mozgalom a harmincas években alakult ki Jamaicában. A raszta kultúra pedig több ponton kapcsolódik a vegánsághoz. Az ital, a raszta mozgalom által is ünnepelt fogás elnevezése az “éltető étel” szavakból ered, és a természetes feldolgozás nélküli táplálékra utal. A rasztáknak ez azt jelenti, hogy semmi só, semmi vegyszer, semmi hús, semmi vér, semmi tejtermék, semmi alkohol, semmi cigaretta és semmi drog. Rengeteg ízletes és friss növényi alapanyagot találhatunk Jamaicában, mint például a rizs és a borsó vagy a jackfruit. 


Az ortodox keresztények böjti hagyományai alapján számos növényi alapú étellel találkozhatunk Etiópiában és Eritreában is, mivel azokat a böjt alatt (amely évente 180 – 200 napot tesz ki) is fogyasztják. Az etióp ételek nagyon finomak, az egyik ilyen a lencsealapú misir wat, ami berber fűszerekkel, hagymával és fokhagymával készül. Szintén ínyenc fogás a kör alakú injera nevű kenyérfélére rakott színes, zöldséges étel a beyaynetu. Mind egészségesek és finomak. 

Több, mint 75 receptet tartalmazó szakácskönyv igazi kihívás volt számomra. Megmondom őszintén, pár recept feladta a leckét. Főleg egy-két hozzávaló beszerzése az, ami elsőre nehézkesnek tűnt. Ha valaki most kezd ismerkedni a különlegességekkel, akkor időigényes mindennek utánajárni, mit hol lehet beszerezni. Szintén odafigyelést igénylő feladat, hogy ne maradjon ki hozzávaló. A tíz vagy több hozzávalót tartalmazó ételek készítése során könnyen előfordulhat, hoppá, kimaradt valami.  

Persze, egy hónap alatt nem lehet megváltani a világot és a tanulási folyamat elején vagyok. Viszont minden egyes témában íródott kötet hozzá tud adni valami pluszt az élményhez, ahhoz, hogy még inkább arra törekedjek, ne adjam fel, mert jó lesz ez.