Nincs engedélyezve a javascript.

A tartós fogyás titka – Egy merőben új megközelítés

Tegye fel az a kezét, aki életében legalább egyszer diétázott már! Mindenki? És kinek sikerült közülünk hosszútávon megtartania a súlyát? Gyanítom, csak keveseknek… Az elmúlt hetekben a lehető legkülönlegesebb könyvet volt alkalmam elolvasni a tartós fogyásról Marianne Williamson tollából: Tanítások a súlycsökkentéshez – 21 spirituális lecke súlyproblémáid végleges megoldásához (Bioenergetic Kiadó, 2022). A szerző javaslata szerint ahelyett, hogy szigorú étrendet és intenzív edzéstervet iktatunk be a mindennapjainkba, a megoldást valahol egészen máshol kell keresnünk!

1.png

A súlyfelesleg rejtett okai

Rögtön az elején egy személyes vallomással kezdem: eddigi életem során soha nem küzdöttem komoly súlyproblémákkal, nagyon szerencsésnek mondhatom magam az édesapámtól örökölt vékony alkatommal. De ahogy múlnak az évek, bizony az én anyagcserém is lassul és időnként felkúszik néhány felesleges kiló, amitől persze jó lenne minél hamarabb megszabadulni! Néha a külső szem számára nem is feltűnő ez a súlygyarapodás, de nálam már az is kicsapja a biztosítékot, ha a kedvenc nadrágjaim hirtelen „összementek” – sajnos nem a mosásban! Ha ebből a szempontból nézzük, talán nem én vagyok a leghitelesebb, hogy erről a témáról cikket írjak.

Viszont a környezetemben vannak olyan, a szívemnek nagyon kedves emberek, akik hosszú ideje heroikus küzdelmet folytatnak, hogy karcsúbbak legyenek. Végtelen tisztelettel nézek fel rájuk, ahogy újra és újra nekifutnak a kalóriák elleni harcnak és valahogy mégis ők kerülnek ki vesztesen ebből a csatából. Bízom benne, hogy írásom nemcsak nekik, de neked is hasznos tanácsokkal fog majd szolgálni, hogyan törheted meg ezt az ördögi körforgást.

A szerző, Marianne Williamson rögtön a könyv bevezetőjében izgalmas gondolatokkal fogadja az olvasót: „A túlsúlyod oka nem a helytelen táplálkozás és nem is a mozgáshiány. A túlsúlyod oka az elmédben rejlik. A túlsúlyod oka a félelem; a félelem pedig egy olyan hely az elmédben, ahol a szeretet áramlása megakadt.” Az evésben sokszor menedéket keresünk, ha magányosnak vagy frusztráltnak érezzük magunkat, azonnal magas zsírtartalmú ételekhez nyúlunk. A zsír beburkolja az idegeket és eltompítja a lelki fájdalmakat, de mint tudjuk, csak ideig-óráig… majd ezt követi a mardosó bűntudat, a fogadkozás, hogy holnaptól minden másképp lesz! És hiába tiltod el magad bizonyos ételektől, előbb vagy utóbb valamelyik énrészed lázadni fog a tiltások ellen. Ne felejtsük el, már az első emberpárnál se működött a „NE egyetek ebből az almából!” parancs!

2.png

Kiút a kényszeres (túl)evés börtönéből

Ahhoz, hogy elinduljunk a felszabadulás útján és egészséges viszonyt alakítsunk ki az étkezéssel, az első lépés, hogy felismerjük, túlságosan hiszünk egy hazugságban. Ez a hazugság elhitette veled, hogy azoknak az ételeknek, amelyek ártanak neked, hatalmukban áll téged megvigasztalni, táplálni és életben tartani. A túlevés valójában az erőszak egy formája, és ha folyamatosan szemrehányást teszel magadnak emiatt, csak még több erőszakot követsz el magadon.

A könyv címében szereplő 21 spirituális lecke lépésről-lépésre vezet végig azon az úton, ami nem elsősorban az ételhez, hanem a szeretethez fűződő viszonyodról szól, hiszen valójában a szeretet az, ami táplál minket. Az a súly ugyanis, amitől talán évek óta sikertelenül próbálsz megszabadulni, először a tudatodra telepedett rá és csak azt követően a testedre. Tudat alatt gyakran úgy próbálunk megszabadulni a rossz érzésektől, hogy megesszük őket. Hiszen hogyan szól a jól ismert mondás? Evésbe fojtja a bánatát… Azok a negatív érzések, amiket az elmédben kellett volna feldolgoznod, helyette áthelyeződtek a testedbe és többletkilók formájában elraktározódtak.

De ha a tudatodból eltünteted a mentális súlyt, akkor a testi, fizikai síkon is el fog párologni hamarosan! A könyv ehhez rendkívül gyakorlatias útmutatót ad: minden fejezetben változatos feladatok és meditációk várnak az olvasóra. 

Add át az irányítást!

Rögtön az első fejezetben arra kér Marianne, szánd rá az időt és írd össze az összes fájdalmat, amit csak megéltél életedben, mindezt irányított kérdések segítségével: miért szégyelled magad, miért haragszol, mitől félsz, miért nehéz a szíved… és még hosszan sorolhatnám. Én magam nagyon meglepődtem, hogy több, mint 10 év önismereti munka után milyen rejtett, eddig még fel nem dolgozott új témákat írtam fel a papírra!

Hirtelen felbukkantak a testszégyenítéssel kapcsolatos mélyen eltemetett, fájdalmas élményeim! Rengeteg túlsúlyos kisgyereknek kell naponta átélnie, hogy csúfolják az iskolában a társai… nos, nekem ugyanebben a bántásban volt részem, csak éppen a (szerintük túlzott) vékonyságom miatt! És meglepő módon még csak nem is lányok, hanem fiúk tették ezt velem felső tagozatos koromban! Abban az érzékeny életkorban, amikor olyan sokat változik a testünk a hormonális változásoknak köszönhetően… Mélyen elgondolkoztam, hogyan és milyen módon befolyásolja ez az élmény a mai napig a saját testemhez fűződő viszonyomat. Szóval, rögtön a könyvben leírt első lépés igazi lelki nagytakarításként működött nálam!

3.png

És ez még csak a kezdet! Sorra érkeznek az izgalmas feladatok, írj például levelet a túlsúlyos énednek, adj ki magadból minden fájdalmas gondolatot, a papír bármit elbír, akár azt is: „Gyűlöllek, takarodj az életemből!” A levélírás abban fog segíteni, hogy kialakuljon végre a túlsúlyod és közted egy őszinte kommunikáció. És egy második levélben adj lehetőséget a túlsúlyos énednek a válaszadásra, hogy ő is kiélhesse a saját, megélt frusztrációit!

A következő lépésben fogadd el, hogy a kényszeres túlevés erősebb nálad, mert ha nem így lenne, már régen legyőzted volna! És ahelyett, hogy egyedül küzdenél tovább reménytelenül, kérd Isten vagy az Univerzum segítségét - kinek-kinek hite szerint. Amint megengeded ezeknek a magasabb erőknek, hogy nagyobbak legyenek nálad, abban a pillanatban magadnak is engedélyt adsz arra, hogy szó szerint kisebb legyél! És minél inkább azonosulsz a lényedet betöltő fénnyel, annál könnyebbnek fogod érezni magad!

Új kapcsolat az ételekkel és a testeddel

A könyv szerzője nemhogy eltilt az ételektől, de egyenesen azt javasolja, kezdj szerelmi kapcsolatot velük! A régi viselkedésminták megtöréséhez szép és új szokások kialakítására van szükség, mert ahol fény van, ott a sötétségnek nincs többé esélye! Azaz legyen ünnep minden étkezés, szóljon valamilyen kellemes zene közben és szerezz be néhány szép új tányért, evőeszközt és gyertyákat. A kapkodva evés helyett lassítsd le az étkezés tempóját és ezáltal a táplálék minőségére is jobban oda fogsz majd figyelni. Ugyanígy kezdj el szeretetteljes kapcsolatot kialakítani a testeddel is. Miután kiválasztottál egy kellemes illatú olajat, a Bibliában spirituális jelentőséggel bíró szertartás keretében tetőtől-talpig kend be magad vele, miközben bocsánatot kérsz a testedtől minden korábbi bántásért.

A sportra ne valamiféle büntetésként gondolj, amit el kell szenvedned, hogy karcsú lehess, hanem sokkal inkább a testeddel való helyes kapcsolat egyik részére. Kezdd egészen kicsiben: napi két perc sétával vagy bármivel, amihez kedved van. Felejtsd el, hogy azonnal havi bérletet kell váltani az edzőterembe! A könyvben szereplő 21 spirituális leckéből a teljesség igénye nélkül most természetesen csak néhány izgalmas lépés felvillantására volt lehetőségem.

tan.png

A szeretet gyógyító ereje

A legfőbb vezérgondolat mindenképpen az, hogy amint egyre jobban ráhangolódsz a spirituális növekedés folyamatára, már nem kell gyarapodnod fizikailag, mert az energia szabad utat talál magának és nem reked meg a testedben többé. A fogyás végül annak a döntésednek lesz a pozitív, örömteli mellékhatása, hogy boldogabb életet szeretnél élni, miután begyógyítottad a lelki sebeidet.

Szerintem te is ismersz olyan könyveket, ahol a felét ki lehetne írni megszívlelendő idézetként… Nos, ez a könyv is ilyen… de visszafogtam magam és csak egyetlen, de nagyon erős gondolatot másolok most ide Neked búcsúzóul:

„Ha belegondolsz, nem találod különösnek, milyen sok energiát fektetnek az emberek abba, hogy szemet hunyjanak a felismerés felett: a megoldás a szeretetben rejlik? Hány segélyvonalat hívtál fel, hány orvost kerestél fel, mennyi kórházban voltál, mennyi műtétnek és kezelésnek vetetted magad alá magad, mennyi szemináriumon vettél részt, hány bizarr diétát próbáltál ki – melyek időbe és pénzbe kerültek, jóllehet, egyikben sem bővelkedtél –, hogy megpróbálj a levegőbe emelni egy repülőt, aminek csak egy hajtóműve volt? A szeretet nem kerül semmibe. Nem kerül időbe. Nem kerül pénzbe.”

Forrás: https://ujegyensuly.hu/eletmod/a-tartos-fogyas-titka-egy-meroben-uj-megkozelitesben