Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Ha fáj, az nem szerelem - 366 aranyszabály az élethez

2022-07-29

Amikor belelapoztam a műbe, az volt az első gondolatom: öcsém, ezt a könyvet nekem írták! Az összes megfontolandó tanács benső meggyőződéseimet, hosszú évtizedeken keresztül összekapart tapasztalataimat önti betűkbe. Ha fáj, az nem szerelem - ez a címe a Bioenergetic Kiadó gondozásában megjelent könyvnek, amelynek Chuck Spezzano a szerzője. 366 jó tanács, útmutató önmagunkhoz, hogyan lendüljünk át kríziseinken a szeretet, szerelem témájában.

Lelki fejlődés gyógyító elvek mentén, amelyeket a könyv 366 pontba szedve citál az olvasó elé, minden napra egyet, ha éppen szökőévben lennénk. A napok bölcsességeihez minden napra társul egy feladat is, amelyen keresztül eljuthatunk a teljességhez, önmagunkhoz, társunkhoz, és a szeretethez. A műben lévő tanácsok lényege: ha valami fáj, akkor nem a szeretet útján haladsz. Ahogy Robert Holden írja az Előszóban: "Chuck Spezzano napjaink Carl Jungja. A könyve remekmű. A szeretet gyönyörű képmása. Őszintén hiszem, hogy az olvasó élete jobbra fordul. Hogy miért? Mert így akarja. És mert a kezében tartja ezt a könyvet. Válassza azt, hogy elolvassa. Válassza azt, hogy magáévá teszi az üzenetét. Válassza a szeretetet!"
Egyszerre egyszerűek, és mégis bonyolultak a tanácsok. Hiszen napjainkat és kapcsolatainkat át és átszövik a különböző félelmek, félreértések, önzésekből fakadó gyarlóságok - krízishelyzetekben olyan közhelyekkel vigasztaljuk magunkat, hogy ó, szeretni fájdalmas, a szerelem múlandó, a szerelem kegyetlen, és úgyis csak vesztesek vagyunk ebben az érzelemben. De tényleg? Mi lenne, ha helyesen címkéznénk fel mindennapjaink cselekedeteit, érzéseit? A szeretetet nagy butaság összetéveszteni a félelemmel, A szeretet csak szerethet. Nem fájhat! Ha fáj, az nem szeretet, csak a félelem fájhat, hogy nem szeretnek minket. Csak azt fájhat, ha elbujdosunk a szeretet elöl, ha nem hiszünk a szeretet erejében. A szerző műve segít helyre tenni a szeretettel kapcsolatos téveszméket, segít helyesen értelmezni azokat az eseményeket, amelyek megtörténtekor meginog az ember önmagába és a másikba vetett hite.

Mi a teendő, ha megbántanak, megsértenek minket? Hogyan lehet értelmet adni mások velünk kapcsolatos gyarlóságainak, és úrrá lenni a konfliktuson, a félelmen, a helyzet generálta stresszen?

Lássunk néhányat a 366 tanácsból!Mindjárt itt az ötös pont, amely nagyon fontos, mégis önmaga paradoxona. Nézzük csak, így hangzik: az elkötelezettség és a szabadság egy és ugyanaz. Na, erre varrjál gombot! Sokan ugyanis azért fáznak az elköteleződéstől, mert azt hiszik, hogy az maga a rabszolgaság, holott az elkötelezettség egyáltalán nem iga, de még csak nem is áldozat. Ha ez az érzés belülről fakad, akkor szó sincs rabságról. Két szabadság létezik, fejtegeti a szerző, az egyik a dolgoktól való függetlenség szabadsága, amikor elmenekülünk attól, ami zavar. A másik az igazi szabadság, a belülről fakadó, amit abban a helyzetben érzünk, amikor adunk. Amit adunk, az szabaddá tesz. Az elkötelezettség segít abban, hogy mi a fontos az életünk során, és annak építőköveként működnek.

Nagyon fontos a 24. pont is: ha valaki megsért, akkor bocsánatot kérek tőle, mintha én lennék a vétkes. A szerző szerint minden sérelem bűntudatot takar. A sérelmeinkkel kivetítjük másokra azokat a dolgokat, amelyek miatt nekünk van bűntudatunk. Mert bizony néha önmagunk elől is titkoljuk tetteink mozgatórugóit. Nem kell azonnal elhinni, csak gondolkodj el rajta, hogy lehet-e a fentiekben valami.

A 104-es pontot legszívesebben óriási molinókra írnám ki, és akasztanám rá minden kisebb és nagyobb település jól látható helyére, épületére, mert nagyon fontos! Így hangzik: figyelembe véve, hogy milyen nehéz megváltoznom, ostobaság elvárni, hogy más valakit képes legyek megváltoztatni. Ó, mennyire ismerős ez a pont! Hányan és hányszor estek bele vajon ennek csapdájába? Nem baj, hogy iszik, szeret ő engem annyira, hogy ennek hatására megváltozik. Nem baj, hogy féltékeny, az én szelíd szeretetem majd változás tér el nála ebben is. Nem baj,  hogy otromba a viselkedése, majd én meg nevelem. Tudod folytatni a sort? Persze hogy tudod. Akkor leírom csupa nagybetűvel: FELNŐTT EMBERT ALAPJAIBAN NEM LEHET MEGVÁLTOZTATNI. NEM A TE FELADATOD MEGNEVELNI, ŐRANGYALÁNAK LENNI, NYESEGETNI VADHAJTÁSAIT, MERT REMÉNYTELEN VÁLLALKOZÁS. Pont.

Lépj szövetségre azzal, aki ellened támad - ez a 312. tanács, ami meghökkentően nagy haszonnal jár, ha képes az ember a mondatot maga valójában értelmezni és profitálni belőle.

Vagy lássuk a 217. pontot: az álmodozás egy módja annak, hogy ne közöljem az igényeimet. Vajon miért álmodozunk, ha nem azért, hogy kompenzáljuk azt, ami hiányzik a valóságunkból? Mennyivel egyszerűbb (lenne) közölni társunkkal, hogy mit szeretnénk, mint álomvilágban élni, amely ráadásul idővel el is távolíthat szerettünktől és szeretetünkől?

Szóval: olvassátok, fejlődjetek! 

Forrás: 

***

FÜLSZÖVEG

Ez a könyv megváltoztatja az életét! Megmutatja a szeretet, a megértés, az öröm és a boldogság felé vezető utat. Az élet 366 aranyszabályát megfogalmazva spirituális útmutatóként szolgál a hétköznapokra. Minden fejezet egy törvényszerűséget ír le, majd egy gyakorlatot ajánl, amelynek segítségével az adott problémát leküzdhetjük. A szerző látásmódjának alapja az a felismerés, hogy az életben "– különösen a kapcsolatainkban "– semmi sem történik véletlenül. Mágikus módon társunk akár a munkában, akár a házasságban saját személyiségünk gyenge pontjainak állít tükröt. Ezt figyelembe véve a nehéz helyzetekből megerősödve léphetünk tovább. A szeretet az értelme mindennek. A szeretet a lényeg, a végső cél, az egyetlen igaz cél….A szeretet maga a mennyország; mégis sokan megjárjuk a poklok mélyét, hogy a szeretetet elérjük. A szeretetet keresve számtalanszor megbotlottunk és elbuktunk. Ami fáj, az nem szeretet. Csak a félelem fájhat, hogy nem szeretnek minket. Csak az fájhat, ha ellenállunk.

 
 

Chuck Spezzano
 PhD (a képen) világhíres tanácsadó, oktató, író, előadó és látnok, a pszichológia doktora. 30 éves tanácsadói és 26 éves pszichológiai kutatói és szemináriumvezetői tapasztalatával dr. Spezzano és a felesége, Lency, létrehozta a nagy áttörést jelentő terápiás modellt, a Psychology of Visiont (A látomás pszichológiája). Ennek a modellnek a hatására a világ számtalan részéből származó résztvevők ezreinek az élete változott meg szellemi, érzelmi és anyagi téren egyaránt. Ahogy a szerző fogalmazott: "Munkánk célja, hogy a társadalom minden szintjén, mindenki számára elérhetővé tegyem a pszichológiát. Köznapi nyelven akarom tolmácsolni, hétköznapi elvekkel, hogy az emberek tudatára ébredjenek annak, hogy van erejük és eszközök megváltoztatni önmagukat, minden helyzetben és minden kapcsolatban."
 

 

Olvass bele a könyvbe:

 

További cikkek

Nyitott szívvel több kapcsolatban

Két évet éltem poliamorként, majd inkább visszatértem a monogámiához. (Hogy miért, az egy külön cikket érdemelne.) Amiről most mesélni szeretnék, az az, hogy bár a két év alatt sokat változtam, fejlődtem, Franklin Veaux és Eve Rickert, Nyitott szívvel több kapcsolatban című könyve még így is több olyan területre rávilágított, amiben monogámként is bőven tudok még fejlődni. 

De mi is a poliamoria, és kinek hozhat megváltást? 

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem